Harta pestei porcine în România: unde a ajuns virusul care face ravagii şi ce judeţe sunt ocolite deocamdată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesta Porcină Africană (PPA) face ravagii în 12 judeţe din ţara noastră şi afectează grav două zone geografice. Vă prezentăm situaţia, judeţ cu judeţ.

Conform datelor centralizate la 13 septembrie de către Autoritatea Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) virsul a fost confirmat în 207 de localităţi, cu un număr total de 898 de focare (dintre care 13 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A) şi 57 de cazuri la mistreţi. În total, până la această dată au fost au fost eliminaţi 232.722 de porci afectaţi de boală.

Specialiştii spun că în zona de N-V a României, boala evoluează în 3 judeţe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezenţa virusului fiind confirmată în 13 localităţi. Au fost ucişi 1.375 de porci domestici şi au fost afectaţi 15 porci mistreţi.
 

În zona de S-E a României, boala a fost confirmată în 194 de localităţi, din judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău şi Giurgiu. Au fost ucişi 54.296 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, o exploataţie comercială de tip A şi în abatorul aparţinând unei ferme, au fost ucişi 178.426 de porci. Au fost afectaţi 42 de porci mistreţi.

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel:

Alba. Judeţul Alba se află pe harta zonelor de risc în ceea ce priveşte infestarea cu pesta porcină africană, potrivit unui document al Comisiei Europene (CE). Deocamdată, nu a fost confirmat niciun caz.

Arad. Autorităţile din judeţul Arad au fost în alertă, la sfârşitul lunii august. Un porc mort a fost găsit plutind pe râul Mureş. Suspiciunile că animalul ar fi murit de pestă porcină africană nu au fost confirmate de analizele de laborator.

Argeş. Pe teritoriul judeţului Argeş nu există nicio suspiciune de Pestă Porcină Africană la această dată.

Bacău. Mai multe târguri de animale din Bacău au fost închise, pe 7 septembrie, după apariţia a două focare de pestă porcină în Vaslui. Pentru că în Bârlad, judeţul Vaslui, au apărut două focare de pestă porcină clasică, iar pericolul transmiterii de aici a bolii este extrem de mare, conducerea Directiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău a interzis comercializarea porcilor în târgurile săptămânale din Coloneşti, Plopana, Răchitoasa şi Podu Turcului.

Bihor. 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi 1 un caz la mistreţ.

Bistriţa-Năsăud. Activitatea din târgurile de animale din judeţul Bistriţa-Năsăud a fost suspendată temporar, pe 11 iulie 2018, după ce au apărut focare de pestă porcină în câteva judeţe din România, cel mai aproape fiind identificat recent în judeţul Bihor. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Bistriţa-Năsăud, transmite Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.

Botoşani. Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani a solicitat, pe 9 august, Inspectoratului de Poliţie Judeţean să instituie filtre la intrările în judeţ pentru a preveni apariţia unor focare de pestă porcină africană. Până în prezent, în Botoşani au fost confirmate focare de pestă porcină africană.

Brăila. Pe raza judeţului Brăila au fost confirmate 34 de focare, împrăştiate în 19 localităţi din IMB şi de pe partea de terasă a judeţului, din apropierea Dunării, cum ar fi comunele Stăncuţa, Berteştii de Jos, Victoria, Viziru, Tichileşti, Gropeni. În localităţile respective, autorităţile veterinare au sacrificat toţi porcii din gospodăriile populaţiei, în total peste 30.000 de exemplare. În curs de ucidere preventivă sunt şi animalele din două mari crescătorii de suine din judeţ: de la Gropeni, unde se afla un efectiv de 140.000 de capete, şi de la Tichileşti, cu 35.000 capete. 

Buzău. În judeţul Buzău au fost declarate trei focare de pestă porcină africană, două în zona de munte şi unul la graniţa cu judeţul Vrancea. În satul Lunca, din oraşul Pătârlagele, şi în comuna Pănătău, au fost găsiţi câte un porc cu virusul PPA în două gospodării. Familiile din aceste gospodării sunt înrudite şi au fost vizitate la finele lunii august de un tulcean care locuieşte într-o zonă contaminată. Trei porci au fost sacrificaţi în acest caz, primul apărut în judeţul Buzău. Ulterior, a fost descoperit virusul PPA într-o microfermă din comuna Puieşti, aflată la graniţa cu Vrancea. Aici au fost ucişi 90 de purcei, tot efectivul din exploataţia afectată.

Braşov. „La acest moment, judeţul Braşov nu are înregistrat oficial niciun caz de pestă porcină africană, dar este esenţial ca întreaga comunitate, autorităţile publice locale şi cetăţenii să respecte măsurile stabilite de către DSVSA şi să informeze rapid medicii veterinari în cazul oricăror suspiciuni”, a declarat prefectul Marian Rasaliu, pe 14 septembrie.

Călăraşi. 41 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţ.

Caraş-Severin. Nu a fost înregistrată nicio îmbolnăvire cu pestă porcină africană.

Cluj. Judeţul Cluj a fost în pericol, după ce DSVSA Sălaj s-a debarasat de un porc mistreţ infectat cu pestă porcină, transportându-l la Protan Dej. Martin Mircea Adrian, directorul DSVSA Sălaj, a omis să îi avertizeze pe cei de la centrul de colectare al cadavrelor animale şi pe cei de la DSVSA Cluj că le-au trimis un porc infectat cu pestă porcină africană. Mistreţul infectat, împreună cu alte cadavre animale, urma să ajungă în Ungaria la un centru de procesare şi fabricare mâncare pentru animale.

Constanţa. În judeţul Constanţa sunt 67 de focare în gospodăriile populaţiei şi 1 caz la mistreţ. În total au fost ucise 552 de animale.

Covasna. Judeţul Covasna este tot mai aproape de infestarea cu Pestă Porcină Africană (PPA), după ce s-a confirmat prezenţa virusului mortal în judeţul Buzău. Autorităţile au intrat în alertă şi au impus o serie de măsuri. Cea mai drastică dintre acestea este închiderea, pe o perioadă nelimitată, a pieţei centrale din Întorsura Buzăului, atât târgul de animale, cât şi cel agroalimentar.

Dâmboviţa. În judeţul Dâmboviţa nu a fost înregistrat niciun focar de pestă.

Dolj. Comercializarea porcilor în târgurile din judeţul Dolj este interzisă. Restricţiile au fost impuse de autorităţi în contextul evoluţiei agresive a virusului pestei porcine africane în ţara noastră. 

Galaţi. În judeţul Galaţi au fost descoperite până acum 11 focare de pestă porcină africană, în zona a şase localităţi (Suceveni, Vameş, Galaţi, Cavadineşti, Tudor Vladimirescu şi Rogojeni). Au fost afectate în special gospodării individuale şi mici exploataţii aferente unor stâni (cu 10-20 de porci fiecare). Veterinarii au ucis preventiv aproape 300 de porci în judeţ.

Giurgiu. Un focar în gospodăriile populaţiei.

Gorj. Pesta porcină nu a fost confirmată în judeţul Dolj până la această dată.

Harghita. Reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare şi gestionarii fondurilor de vânătoare din Harghita au intensificat patrulările în păduri, iar pe drumurile naţionale şi judeţene au fost instituite filtre, pentru prevenirea pestei porcine africane. Aici nu a fost înregistrată nicio îmbolnăvire de pestă porcină.

Hunedoara. Activitatea târgurilor de animale din judeţul Hunedoara a fost suspendată pe o perioadă nedeterminată, pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, potrivit unei decizii adoptate membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), reuniţi în cadrul unei şedinţe convocate de subprefectul judeţului Hunedoara, Dorel Bretean.

Ialomiţa. 111 focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi.

Iaşi. În judeţul Iaşi nu s-a înregistrat niciun focar de pestă porcină. Oficialii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi au transmis că au fost închise toate târgurile de animale din judeţ, pentru a preveni apariţia pestei porcine africane, dar şi a pestei rumegătoarelor mici. „Nu este vorba numai de porci şi comercializarea lor, ci şi de oi, capre şi bovine. Au mai fost introduse şi avizele sanitar veterinare interjudeţene pentru mişcarea controlată a bovinelor, ovinelor şi caprinelor”, a transmis Gabriel Ciobanu, şeful DSVSA Iaşi. Totodată, în judeţ au fost intensificate controalele în trafic pentru a identifica transporturi de animale neautorizate. Pe de altă parte, Direcţia Silvică Iaşi a dispus dublarea - începând din această săptămână, a cotei de vânat la mistreţ, răpitori şi câini vagabonzi.

Ilfov. 7 focare în gospodăriile populaţiei

Maramureş. Niciun caz de pestă nu a fost confirmat în judeţ.

Mehedinţi. Până în prezent, în judeţul Mehedinţi nu a fost confirmat focar de pestă.

Mureş. Judeţul Mureş a fost ocolit deocamdată de pesta porcină africană.

Neamţ. Prefectura Neamţ a trimis, în urmă cu două zile, tuturor primăriilor din judeţ o adresă, prin care se fac recomandări referitoare la evitarea, pe cât posibil, a transmiterii pestei porcine de la un animal la altul. Au fost interzise, astfel, organizarea târgurilor de animale în toate localităţile. Nu au fost înregistrate cazuri.

Olt. Judeţul Olt este ferit, până la această oră, de pesta porcină africană, singurele zvonuri care au apărut, cu trei zile în urmă, conform cărora doi mistreţi vânaţi pe un fond privat de vânătoare ar fi fost depistaţi pozitiv la analizele de laborator ale DSVSA, fiind dezminţite de reprezentanţii DSVSA Olt.

Deşi îngrijorare există în rândul tuturor fermierilor, mari sau mici, în eventualitatea extinderii epidemiei şi pe teritoriul judeţului ar avea foarte mult de suferit cei înscrişi în programul naţional de creştere a porcilor din rasele Mangaliţa şi Bazna. Programul merge mai departe, au decis, în schimb, reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene, care în urmă cu o săptămână au făcut o nouă livrare de purcei către fermierii înscrişi în program. În judeţul Olt, dincolo de porcii crescuţi în fermele de familie, există şi nouă exploataţii comerciale de creştere a suinelor, cu un efectiv total de aproape 72.000 capete, în vreme ce în gospodăriile individuale sunt crecuţi aproximativ 93.000 porci.

Prahova. Până vineri dimineaţă, nu a fost confirmată prezenţa pestei porcine, în judeţul Prahova.

Sălaj. Patru focare de pestă porcină africană au fost confirmate în judeţul Sălaj, toate la mistreţi. Pentru a împiedica răspândirea bolii, autorităţile au dispus, la începului lunii august, împuşcarea a peste 1.000 de exemplare din cele nouă fonduri de vânătoare afectate, în condiţiile în care mistreţii sunt consideraţi principala sursă de transmitere a pestei. Până la această oră, vânătorii au sacrificat doar 49 de animale.

Satu Mare. 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi. Un nou focar de pestă porcină africană a fost închis, pe 26 august, în judeţul Satu Mare, fiind vorba de un focar depistat în luna iulie a acestui an într-o gospodărie din localitatea Sărăuad. 


„Absenţa virusului bolii a fost demonstrată de L.S.V.S.A Satu Mare, prin rezultatele de laborator negative, efectuate pe cele 1581 de probe recoltate de la porcii din zona de protecţie şi din zona de supraveghere (10 km). În zonele cu risc major din localitatea Sărăuad au fost efectuate dezinfecţii  riguroase şi a fost interzis accesul persoanelor în gospodăriile din localitate”, au precizat specialiştii. 

Sibiu. Autorităţile locale nu au semnalat prezenţa niciun focar de pestă porcină africană.

Suceava. Nici la Suceava nu s-au înregistrat cazuri.

Teleorman. Directorul executiv al DSVSA Teleorman, Iulian Ianculescu, a precizat, în urmă cu două zile, că ”în acest moment nu avem pestă porcină în Teleorman. Toate probele trimise către IDSA (Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală), din judeţul nostru, de suspiciune sau în condiţii normale, de la porcul domestic, de la porci morţi domestici sau mistreţi sunt negative”. Potrivit directorului executiv al DSVSA până la această dată au fost examinate 266 de probe de la porci domestici din judeţul Teleorman şi 402 probe de la porcii mistreţi, toate fiind negative.

Timiş. Focarele cele mai apropiate de Timiş sunt în Satu Mare şi Bihor, dar autorităţile din Timiş sunt pregătite pentru orice, ţinând cont de faptul că în cel mai vestic judeţ al ţării sunt aproximativ 600.000 de porci. Deocamdată, pesta porcină nu şi-a făcut simţită prezenţa.

Tulcea. În judeţul Tulcea sunt 551 de focare în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie comercială de tip A, 5 focare în exploataţii comerciale industriale, un focar într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale şi 34 de cazuri la mistreţi. În total au fost ucise 7.836 capete din gospodării. 

Vaslui. În judeţul Vaslui, până în prezent nu a fost confirmat niciun caz de pestă porcină africană.

Vâlcea. La Vâlcea, deocamdată nu a ajuns pesta porcină. Dar autorităţile au identificat locuri unde pot fi îngropate cadavrele animalelor bolnave, in peste 30 de localităţi (din 89), pe lângă controalele zilnice în ferme şi gospodării.

Vrancea. Până la sfârşitul anului, în Vrancea vor fi împuşcaţi de două ori mai mulţi mistreţi decât cota de recoltă stabilită pentru anul trecut. Autorităţile din Vrancea au dublat cota de recoltă la mistreţi, pentru a preîntâmpina apariţia în judeţ a pestei porcine. 


Astfel, până la sfârşitul acestui an trebuie vânaţi 1.500 de mistreţi, lucru convenit cu administratorii fondurilor de vânătoare din judeţ, convocaţi la o şedinţă la Instituţia Prefectului, unde au stat de vorbă cu autorităţile sanitar veterinare. De asemenea, s-a luat decizia ca vânătoarea să nu se facă la goană, cum se obişnuieşte, ci doar la pândă, pentru prevenirea migrării mistreţilor. Autorităţile au luat măsuri speciale de prevenire a răspândirii virusului, mortal pentru animale, dar nedăunător omului.

Risc de infestare

ANSVSA a precizat că pe 13 august au fost stinse primele focare de PPA, diagnosticate de la începutul lunii ianuarie a acestui an, în patru gospodării din comuna Micula, iar în data de 24 august a fost stins un focar în localitatea Sărăuad, toate din judeţul Satu-Mare.

Un document al Comisiei Europene, publicat în Monitorul Oficial al UE pe 27 iulie 2018, atestă faptul că boala s-ar putea extinde pe teritorii mult mai vaste. Alte 15 judete riscă sa fie rapid afectate de boala care nu se transmite la om, dar este letală şi foarte contagioasă pentru porc. Principalul risc de infestare, în cele 15 judete, este, potrivit documentului UE, proximitatea "faţă de populaţia de porci sălbatici infectată".

Supuse riscului de infestare cu pestă porcină africană sunt, potrivit documentului CE, judeţele Vrancea, Buzău, Cluj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, parte din judeţul Arad, parte din judeţul Alba, Hunedoara, Vaslui, Bacău, Covasna, Prahova, Ilfov si Giurgiu. În trei dintre acestea, Giurgiu, Buzău şi Ilfov, fiind înregistrate focare în ultima perioadă.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite