Ilustrul profesor Panait I.Panait, personalitatea lunii noiembrie la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof. Panait I.Panait, personalitatea lunii noiembrie la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi
Prof. Panait I.Panait, personalitatea lunii noiembrie la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi

Istoric şi arheolog, Panait I.Panait, unul dintre cei mai de seamă cercetători ai României, născut în judeţul Călăraşi, este personalitatea lunii noiembrie la Muzeul Dunării de Jos de pe malul Borcei.

Profesorul Panait I. Panait s-a născut la data de 25 noiembrie 1931, în satul Pietroiu din comuna Borcea, judeţul Călăraşi, în familia preotului Ioan Panait şi a preotesei Vasilichia.

Şcoala primară a făcut-o în comuna natală, între anii 1938-1946, urmând, apoi, până în anul 1950, studiile liceale la Călăraşi.

În continuare a urmat, între anii 1951-1956, cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, după care a lucrat la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti, ajungând şef de secţie, şi, apoi, director al acestei instituţii.

Arheolog şi cercetător pasionat şi dedicat profesiei, profesorul Panait I. Panait a creat o operă remarcabilă, concretizată în numeroase cărţi, studii şi articole publicate. În activitatea de cercetare a trecutului istoric şi-a concentrat preocupările şi studiul asupra domeniului arheologiei medievale, ale cărei rezultate le-a extins, completat şi pus în valoare prin cercetări istorice substanţiale, domnia sa fiind, deopotrivă, arheolog şi istoric medievist consacrat istoriei Bucureştilor.

Ce descoperiri a făcut

În anul 1985, profesorul Panait I. Panait a coordonat lucrările de desfacere a mormântului Domnitorului Martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica Sfântul Gheorghe-Nou din Bucureşti, în scopul strict al consolidării acestuia.

În calitate de arheolog medievist, majoritatea descoperirilor făcute de profesorul Panait se încadrează în perioada secolelor IX-XIX, iar ele provin de la vetre de aşezări rurale, necropole, biserici şi mănăstiri, construcţii civile orăşeneşti, dotări edilitar-urbanistice, fortificaţii cum au fost Cetăţile Bucureştilor, Curţi Domneşti – Curtea Veche, Curtea Nouă ş.a. De asemenea, după anul 1990, istoricul Panait I. Panait a adăugat bogatei activităţi de cercetare şi o remarcabilă carieră didactică universitară, transmiţând, şi pe această cale, tinerelor generaţii valorile pe care le-a slujit o viaţă întreagă cu multă competenţă şi devotament.

Opera profesorului Panait, cuprinsă în mai multe volume, este de o incontestabilă valoare ştiinţifică, dar şi de o evidentă capacitate de reverberaţie didactică şi educativă. Una dintre operele sale remarcabile este lucrarea monografică – ”Constantin Vodă Brâncoveanu. Viaţa-Domnia-Epoca”, cea mai amplă şi sugestivă sinteză istorică asupra personalităţii şi domniei Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite