Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

INHGA: Dunărea scade văzând cu ochii. Ce valori se vor înregistra în următoarele zile

1
22 Sep 2019 11:39:37
Autor: Ionela Stănilă
Debitul Dunării, tot mai scăzut FOTO Alex Botezatu
Debitul Dunării, tot mai scăzut FOTO Alex Botezatu

Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în scădere în următoarele zile până la valoarea de 2.400 metri cubi/secundă (mc/s), situându-se sub media multianuală a lunii septembrie, arată prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), emisă pentru perioada 21 - 28 septembrie 2019.

 
"Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele trei zile până la valoarea de 2.400 mc/s, apoi staţionar până la sfârşitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în scădere, exceptând primele două zile ale intervalului când vor fi în uşoară creştere pe sectorul Cernavodă - Tulcea", anunţă hidrologii.
 
Conform elementelor statistice de medie şi lungă durată analizată de INHGA, în luna septembrie, debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş) va fi situat sub media multianuală. Astfel, debitul maxim pentru prima lună de toamnă este estimat la 3.000 metri cubi/secundă (mc/s), faţă de valoarea medie multianuală de 3.800 mc/s, iar cel minim de 2.300 mc/s.
 
În ceea ce priveşte prognoza pe râurile interioare, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare în perioada 22 - 28 septembrie 2019. Hidrologii avertizează că în prima parte a intervalului sunt posibile creşteri uşoare de niveluri şi debite pe unele râuri mici, mai ales pe cele din zonele de munte din nordul ţării, din cauza precipitaţiilor prognozate.
 
Pe toată durata lunii septembrie 2019, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeş şi Ialomiţa şi mai mici (sub 50%) pe Siret şi pe majoritatea afluenţilor săi (exceptând Buzăul, Trotuşul şi Bistriţa), pe râurile din bazinul Prutului şi pe râurile din Dobrogea, cu cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) pe Râmnicu Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Markus Roman
22.09.2019, 12:19:04

A mai fost acum 10-15 ani o secare din asta, incat se trecea cu piciorul de pe malul romanesc pe malul bulgaresc. Bulgarii treceau atunci pe malul romanesc sa faca plaja, ca era plaja mai buna la noi.