Iunie, raiul plantelor vindecătoare. De ce se spune că acum se leagă cele mai trainice căsnicii; cum aduci belşugul şi sănătatea în casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prima lună de vară, oamenii păstrează o serie de tradiţii FOTO Adevărul
În prima lună de vară, oamenii păstrează o serie de tradiţii FOTO Adevărul

Se spune că în iunie plantele au puteri vindecătoare. Conform tradiţiei străvecgi, la începutul lunii se recoltează cele mai populare plante medicinale: muşeţelul, menta, rostopasca şi păducelul.

În tradiţia populară, luna iunie este denumită şi “Cireşar” sau “luna cireşelor”, deoarece acum se coc aceste fructe . Specialiştii în Etnografie spun că denumirea lunii iunie provine de la zeiţa “Iuno”, protectoare a femeilor căsătorite. Astfel, se crede că luna iunie este favorabilă pentru nunţi fiindcă, în decursul acestei perioade, se vor lega cele mai trainice căsnicii.

Iuno (sau Iunona) este echivalentul roman al zeiţei greceşti Hera. Părinţii zeiţei sunt Saturn (zeu) şi Ops, ea fiind sora mai mica şi soţia lui Jupiter. Este numită „Lucina”, datorită faptului că ajută femeile la naşteri, fie „Juga”, pentru că patrona căsătoriile. Este de asemenea „patroana protectoare” a orasului Roma, fiind venerată pe Capitoliul din Roma.

Pe 21 iunie, solstiţiul de vară

Cel mai important fenomen astronomic ce are loc în această lună este solstiţiul de vară pe 21 iunie care este şi cea mai lungă zi din an. În calendarul popular, luna iunie abundă în sărbători şi evenimente folclorice, însoţite de ritualuri care au semnificaţii profunde asupra omului şi relaţiilor lui cu natura.

"Printre sărbătorile lui Cireşar din acest an regăsim Moşii de vară, Rusaliile, Lăsatul Secului de Sânpetru, dar şi obiceiurile de Sânziene, organizate în a doua jumătate a lunii iunie care păstrează amintirea unei divinităţi preistorice a agriculturii, celebrată la solstiţiul de vară. Pe 24 şi 29 ale lunii se sărbătoreşte Drăgaica, respectiv Sânpetrul de Vară", spun specialiştii Direcţiei pentru Promovarea Culturii Ialomiţa.

Superstiţii legate de recolte

Luna iunie, de asemenea, este înconjurată de o serie de superstiţii cu privire la vreme şi la productivitatea anului agricol. Tot în această perioadă se fac numeroase previziuni meteorologice. Bătrânii satelor din Bărăgan spun că dacă plouă în luna iunie, nu se face porumb din belşug. Dacă vântul de la miazănoapte va bate în luna lui iunie, atunci grâul va avea roade bogate.

Muşeţelul şi menta, cele mai cunoscute leacuri

În prima lună a verii se recoltează cele mai cunoscute plante medicinale. Cel mai popular, muşeţelul, este denumit şi romaniţă şi înfloreşte în locuri însorite şi umede. Această plantă are efect antiinflamator în întregul organism.
Menta, care se taie din grădini înainte de 24 iunie, folosită pentru a trata diareea, induce şi o stare de relaxare, fiind astfel recomandată persoanelor hiperactive. Păducelul, cunoscut şi sub numele de gherghin, este întâlnit în zonele de deal.

Cu ce se tratează cardiacii

Este planta cardiacilor, având efect tonic şi de reglare a tensiunii arteriale. Prezentată în unele cărţi de specialitate sub denumirea de buruiana-de-cele-sfinte, rostopasca se găseşte de multe ori în vecinătatea gardurilor. Planta are un lichid galben-portocaliu, cu efect citostatic şi este folosită şi în unele afecţiuni ale pielii.
"Într-o gamă largă de afecţiuni, de la boli inflamatorii digestive, boli hepatice, probleme cutanate până la afecţiuni vaginale sau dureri reumatice, sunt recomandate şi florile şi frunzele de gălbenele", spun medicii.
În uz extern, cremele cu gălbenele au efect cicatrizant, iar masarea articulaţiilor cu tinctură de gălbenele este un bun remediu contra durerilor reumatice. Pe de altă parte, din gălbenele se poate face şi ceai, însă curele nu trebuie să se întindă pe mai mult de două săptămâni.
 

Vă recomandăm şi:

Ritualuri tradiţionale la români în luna aprilie. De ce trebuie să te scalzi în râu şi să te urzici şi cum se alungă strigoii

Tradiţii şi superstiţii de Dragobete, ziua când se logodesc păsările. Ce vrăji de iubire se fac şi cum aduci sporul în casă

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite