Lacul Iezerul din Bărăgan, locul de iernare pentru 32 de specii de păsări protejate în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Iezer, locul preferat de iernare al multor specii de păsări protejate FOTO planiada.ro
Lacul Iezer, locul preferat de iernare al multor specii de păsări protejate FOTO planiada.ro

Localizarea ȋn vecinătatea Dunării şi pe marele drum de migraţie estic au inclus Iezerul ȋn lista popasurilor preferate ale păsărilor. Un număr de 32 de specii protejate ȋn Europa, majoritatea acvatice, cuibăresc, au cartier de iernare sau se odihnesc ȋn timpul migraţiei ȋn Iezerul Călăraşi.

Până la 100.000 de gârliţe, dar şi frumoasele lebede de iarnă (Cygnus cygnus), pot fi observate ȋn situl natural al cărui ȋntins luciu de apă le oferă loc de odihnă.

Ȋn aceeaşi perioadă, poposesc ȋn iezer 3 – 4.000 de exemplare de gâscă cu gât roşu, Branta ruficollis, specie căreia i-au fost dedicate câteva proiecte menite să crească gradul de conservare al speciei. 

Printre păsările care cuibăresc în situl natural de la Călăraşi sunt corcodelul mare (Podiceps cristatus), stârcul cenuşiu (Ardea cinerea), raţa mare (Anas platyrhyncos), corcodelul mic (Tachybaptus ruficollis), lişiţa (Fulica atra), gâsca de vară (Anser anser), lebăda de vară (Cygnus olor) şi găinuşa de baltă (Gallinula chloropus).

Toamnele lungi şi călduroase atrag pe malul lacului mii de păsări acvatice şi limicole: pelicanul comun şi cel creţ (Pelecanus onocrotalus şi Pelecanus crispus), barza albă (Ciconia ciconia), bătăuşul (Philomachus pugnax), chirighiţa cu obraz alb (Chlidonia hybridus) şi chirighiţa neagră (Chlidonia niger), chira de baltă (Sterna hirundo), piciorongul (Himantopus himantopus) şi lopătarul (Platalea leucordia).

calarasi lacul iezer loc de iernare pentru pasari FOTO sor.ro

Lacul Iezer, arie naturală protejată FOTO planiada.ro

 

Arie naturală protejată, secată de nepăsare

Datorită biodiversităţii sale, lacul  Iezerul Călăraşi a fost declarat arie naturală protejată şi „zonă umedă de importanţă internaţională” de către Convenţia Ramsar.

În octombrie 2020, lacul Iezer Călăraşi, unul dintre cele mai importante locuri de iernare pentru gâştele cu gât roşu, dar şi loc de cuibărit pentru pelicanul creţ si cel comun, a secat.

Cauza principală a secării lacului Iezer Călăraşi a fost un stăvilar defect, amplasat între lacul Gălăţui şi canalul care alimentează lacul Iezer Călăraşi.

calarasi lacul iezer loc de iernare pentru pasari FOTO sor.ro

Lacul Iezer a fost secat complet în octombrie 2020 FOTO planiada.ro

„ Acest stăvilar defect, aflat în responsabilitatea administratorului Lacului Galaţui, deşi este principala cauză, nu este singura. De-a lungul timpului, pe canalul care alimentează lacul Iezer Călăraşi au fost făcute multe treceri, unele ilegale, folosite de fermerii şi crescătorii de animale din zona Iezerului. Aceste treceri, majoritatea tuburi de beton, s-au transformat în tot atâtea obstacole de-a lungul canalului şi au afectat din ce în ce mai mult debitul de apă cu care era alimentat lacul Iezer Călăraşi”,  explica, la acea dată, ornitologul SOR, Emil Todorov.  

El a mai adăugat că „seceta cu care ne confruntăm anul acesta(n.r. 2020) este încă unul din factorii care au contribuit la reducerea debitului de apă, dar cu siguranţă nu ar fi dus la transformarea lacului Iezer Călăraşi într-un deşert. La jumătatea lunii august, lacul Iezer Calarasi a fost secat complet. 

calarasi lacul iezer loc de iernare pentru pasari FOTO sor.ro

Locul favorit de hrnire pentru pelicani FOTO sor.ro

 Înainte de secare, lacul era situl favorit de hrănire pentru pelicanii care veneau din colonia de pe lacul Srebarna, situat pe malul bulgăresc al Dunării, în apropiere de Călăraşi.

Suprafaţă de 5.000 de hectare

Situl Natura 2000 Iezerul Călăraşi ocupă 5.000 de hectare din lunca inundabilă a Dunării, ȋn partea de est a judeţului Călăraşi, pe teritoriul comunelor Cuza Vodă, Grădiştea şi al municipiului Călăraşi.

O parte din aria protejată include lacul de origine naturală rămas după asanarea parţială a vechiului Iezer Călăraşi, care, ȋn anii ‘60, a fost transformat ȋn fermă piscicolă. Lacul este ȋnconjurat de un brâu de stuf şi papură de peste 4 hectare, de pajişti şi culturi agricole.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Priveliştea post-apocaliptică a fostului combinat siderurgic din Hunedoara. Ce soartă are colosul din comunism VIDEO

Cele mai frumoase fotografii cu păsări din Bărăgan, expuse la Muzeul Municipal Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite