„Leguma-detergent“ care ne scapă de colesterol. Ceapa, un remediu natural care previne accidentul vascular şi subţiază sângele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerată alimentul-medicament, datorită conţinutului bogat în vitamine şi fibre, ceapa face minuni în organism. Datorită valorilor nutritive, tratează răcelile, bronşitele şi calmează tusea, este un relaxant pentru sistemul nervos, un bun antianemic şi un excelent “soldat” care ţine celulele canceroase la distanţă.

Aliment foarte bogat în vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 şi magneziu şi săracă în grăsimi saturate, sodiu şi colesterol, ceapa are valori nutritive perfecte pentru a scăpa de grăsimea în exces şi de colesterol. Ceapa mai are în compoziţie şi carbohidraţi, dar şi importante cantităţi de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C, complexul de vitamina B, precum şi substanţe cu proprietăţi antiseptice.

“Ceapa este şi un diuretic ce favorizează eliminarea sodiului din organism şi are şi proprietatea de a calma tusea şi de a desfunda căile respiratorii. Ceapa este considerată a fi cel mai puternic detoxifiant natural, deoarece curăţă organismul de toxinele din corp.

Pentru a-şi păstra proprietăţile minunate pe care le-a primit de la natură, ceapa trebuie consumată în stare crudă, fie că vorbim de ceapă roşie, de ceapă albă sau de ceapă galbenă, sau chiar de ceapă verde. Ceapa are proprietatea de a micşora simţitor riscul dezvoltării unui cancer la plămâni”, explică dr. Cătălin Luca, medic medicină internă, cu competenţă în apifitoterapie.

Reduce riscul bolilor de inimă

Medicii spun că ceapa este bogată în flavonoizi care ajută la reducerea riscului bolilor de inimă. Flavonoizii sunt cunoscuţi pentru activitatea lor antioxidantă. Astfel, ceapa ajută la menţinerea unei inimi sănătoase, protejând organismul de formarea colesterolului.  Ceapa poate fi folosită ca şi medicament nu numai în cazul tratării afecţiunilor tractului respirator, ci şi în afecţiunile gastrice, hepatice, edemele renale etc. Ceapa crudă şi ceapa fiartă este recomandată a fi consumată în cantităţi mari de persoanele ce suferă de ulcer gastric, edeme renale şi hepatice sau dereglări intestinale.

“Crudă sau fiartă, ceapa ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. Ajută la subţierea sângelui, dizolvă cheagurile de sânge şi curaţă sângele de grăsimi nesănătoase. O jumătate de ceapa crudă mâncată zilnic face minuni: diminuează valorile colesterolului rău, estompează manifestările trombozei şi previne accidentele cardiovasculare”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Tratează anemia şi ţine cancerul la distanţă

Ceapa este un excelent aliment care oferă protecţie organismului, întăreşte sistemul imunitar, ne scapă de depresii şi ne fereşte de afecţiuni din cele mai grave. Datorită conţinutului ridicat de fier, ceapa este bună pentru persoanele ce suferă de anemie.

Ceapa este şi un puternic antiseptic, luptând împotriva infecţiilor provocate de bacterii, dar are şi proprietatea pe de altă parte, de a scădea tensiunea arterială, ajutând la subţierea sângelui şi la curăţarea acestuia de grăsimile nesănătoase şi anume de colesterolul rău.

Scade nivelul de insulină

Persoanelor ce suferă de diabet le este recomandat un consum constant de ceapă deoarece aceasta are proprietatea de a scade nivelul de insulină şi de a creşte toleranţa la glucoză, iar un anumit component din ceapa crudă previne osteoporoza. Mai mult decât atât, ceapa este un excelent stimulent al sistemului imunitar şi este unul din cele mai bune remedii împotriva răcelilor. După usturoi, ceapa este ideală pentru tratarea afecţiunilor respiratorii şi al libidoului scăzut, fiind un puternic afrodisiac.


Vă recomandăm şi:

Planta care aduce noroc şi vindecă ulcerul. Ce mai poţi trata cu vâsc şi cum trebuie folosit corect ca să nu te intoxici

Remedii naturale care aduc somnul. De ce este „perna“ din plante cel mai eficient leac pentru insomnie

Top 5 cele mai benefice sucuri de legume. Care este combinaţia-elixir capabilă să energizeze organismul în 15 minute

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite