Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

FOTO Mânăstirea Radu Negru, o poartă a monahismului în Bărăgan

0
12 Sep 2013 18:06:09
Autor: Ionela Stănilă
Bijuteria în stil bizantin de la Radu Negru
Bijuteria în stil bizantin de la Radu Negru

Lăcaşul construit în stil bizantin are formă de cruce greacă şi a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşii din Ialomiţa şi Bucureşti, reprezentând un punct de atracţie pe harta Călăraşiului. Bijuteria în stil bizantin a fost înălţată între anii 1909-1913 şi adăposteşte o icoană făcătoare de  minuni a Maicii Domnului  ce datează din anul 1846.

 

Mânăstirea de călugări Radu Negru este situată în partea de nord a municipiului Călăraşi, la confluenţa dintre Lunca Dunării şi Câmpia Bărăganului şi este organizată în jurul bisericii fostei Parohii Radu Negru.
În şedinţa Sfăntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anul 1992 s-a hotărât să se înfiinţeze mânăstirea de călugări Radu Negru. Odată cu înfiinţarea Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, mânăstirea a luat amploare, fiind sfinţită în anul 1995 de Preasfinţitul Nifon Mihăiţă.
Treptat au fost construite chilii, refăcută şi pictată, un ansamblu monahal ce cuprinde paraclisul Sfântul Arhidiacon Ştefan. S-a construit stareţia, trapeza şi apoi clopotniţa şi turnul şi un gard de piatră de 700 metri, ce înconjoară sfântul lăcaş de cult.

Zidit din cărămidă, pe temelie de piatră

Actuala mânăstire a fost construită între anii 1909-1913 de către obştea comunei şi a primarului. Lăcaşul de cult a fost zidit din cărămidă pe temelie din piatră, are formă de cruce greacă cu pridvor deschis, cu trei turle: două mai mici pe naos şi turla mare pe  pronaos. Corpul mânăstirii şi turlele sunt împodobite cu un brâu roşu de cărămidă presată. Pe 25 martie 1913, biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost sfinţită.
La 1 septembrie 1914, biserica capătă statutul de parohie cu administraţie de sine stătătoare, iar pictura  lăcaşului de cult a fost executată în stil bizantin de pictorul Martinovici, apoi în anul 1937, de meşterul Niţă Angelescu. În 1969 a fost restaurată de zugravul Vasile Olteanu.

În mijlocul câmpului

Între anii 1960-1965, localitatea a fost afectată din cauza apei, care s-a ridicat la suprafaţa pământului, iar sătenii s-au mutat în cartierul Măgureni şi în comuna Modelu. Timp de două decenii, în mijlocul câmpului rămăsese doar biserica şi cele două cimitire. După anul 1989 s-a hotărât reconstruirea lăcaşului de cult, şi cu dorinţa preacucernicului protoiereu Alecu Paulin, s-a început restaurarea.

Icoana Maicii Domnului

Din anul 1997, în aşezământul monahal se găseşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care aştepta neputrezită de şapte decenii să fie scoasă la lumină. De când se află icoana, creştinii vin într-un număr impresionant pentru a participa la sfintele slujbe de zi şi noapte, pentru a se ruga.
Cercetările care s-au realizat în legătură cu provenienţa Sfintei Icoane, au demonstrat că aceasta datează  din anul 1846 şi este un dar al unui creştin înstărit pe nume Gambeta.

Mânăstire cu 12 călugări

La Radu Negru locuiesc 12 călugări, care  trăiesc în pace şi armonie departe de lumea dezlănţuită a oraşului „ Enoriaşii care vin şi se roagă în sfânta mânăstire cer,  de multe ori, şi ajutorul nostru. Fraţii călugări îi sfătuiesc să aibă credinţă în Dumnezeu pentru a putea să depăşească toate greutăţile la care sunt supuşi de viaţa de zi cu zi“, a declarat Prea Cuviosul Protos Gherasim Noapteş, stareţul mânăstirii.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea făcătoare de minuni. Crucea de leac de la Coslogeni, loc de pelerinaj

FOTO VIDEO Minunile din Bărăgan: cetatea bizantină care se afundă în apele Dunării şi crucea de leac de la Coslogeni

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii