Mâncarea de post, un lux. Legumele şi fructele au ajuns să coste cât friptura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele au preţuri ridicate FOTO I.S.
Legumele au preţuri ridicate FOTO I.S.

O varietate de legume şi fructe sunt disponibile în postul Crăciunului, iar cei care nu consumă carne în această perioadă au de unde alege. Doar că preţurile sunt ridicate şi echivalează cu costul unei fripturi de porc.

Chiar şi aşa, credincioşii care ţin post spun că nu renunţă la cumpărături pentru că această perioadă e şi un bun preilej de detoxifiere a organismului, iar o pauză de la preparatele din carne e binevenită oricând. 

De multe ori, la piaţă, la producători, găseai marfă bună la preţuri rezolnabile. Acum, şi aici au crescut preţurile. Evit să iau din hipermarket pentru că ştiu că toate sunt coapte forţat, sunt pline de chimicale. Ţăranul nu îşi permite o aşa tehnologie. Deşi nu sunt cele mai arătoase, legumele şi fructele de la tarabă încă mai au gust autentic.Aprovizionarea pentru o săptămână depăşeşte 200 de lei, preţurile rivalizează cu cele pentru friptură. Legumele costă între 2 şi 10 lei/kg, la o mâncărică trebuie destule ingrediente”, povesteşte o gospodină care a venit la piaţa Orizont. 

De exemplu, la măcelării, cea mai ieftină carne se vinde cu 17,5 lei kilogramul, coasta şi fleica de porc, în timp ce pentru muşchiuleţ, consumatorii trebuie să scoată din buzunar 22-25 de lei pentru un kilogram. 

Vânzări slabe

Pe de altă parte, producătorii se plâng din cauza vânzărilor tot mai slabe, chiar chiar dacă au mai lăsat din preţ. Odată cu începerea postului speră că vor veni mai mulţi clienţi, iar ei chiar sunt dispuşi să facă reduceri consistente celor care se aprovizionează.

„Pentru cei care nu şi-au permis să cumpere cantităţi mari de legume avem o varietate de conserve din recolta proprie. Gospodinele găsesc la noi aproape tot ce doresc: salată de crudităţi, suc de roşii, pastă de roşii, zacuscă, ardei iuţi la oţet, salată de sflecă roşie, gogoşari şi castraveţi în oţet, dulceaţă, compot, zarzavat pentru ciorbă, toate cu preţuri cuprinse între 10 şi 15 lei/borcanul/sticla. Noi avem deja clienţi fideli, oamenii s-au obişnuit cu marfa noastră. Noi producem totul natural, doar cu îngrăşământ de grajd fertilizăm solul, iar oamenii ştiu că la noi găsesc legume curate şi sănătoase, “, spune Alexandru Tănase, legumicultor din comuna Dichiseni.

Ce alimente din comerţ trebuie evitate

În supermarketuri sunt tot mai multe produse care înlocuiesc preparatele din carne, însă medicii ne sfătuiesc să le evităm. Deoarece în perioada postului, alimentaţia este una sărăcă în proteine, conţine doar glucide, bolile se pot agrava. Trebuie să fim foarte atenţi. Celor care se preocupă să ţină post, le recomand să nu consume produse din comerţ, cum ar fi: gen pate vegetal, caşcaval, mezeluri, ci doar mâncare gătită în casă: zacuscă, salată de vinete, salată de cartofi cu ceapă, supe, ciorbe şi gemuri”, a precizat dr. Daniela Cantaragiu, medic de familie.

Şi nutriţioniştii atrag atenţia că în sezonul rece, cel mai bun mod pentru a ne proteja este să consumăm o varietate largă de fructe şi legume viu colorate cum ar fi ardei roşu, morcov, dovleac, nuci, struguri sau gutui care sunt bogate în antioxidanţi ce pot stimula sistemul imunitar. Cumpărăturile pentru o săptămână într-o familie de trei persoane care ar ţine post depăşesc 200 de lei.

Listă de cumpărături de post

Orez (1kg) – 7,5 lei kg

Paste făinoase (500g) – 4,5 lei

Tofu 10 lei

Pate vegetal 3 lei

Lapte vegetal - 12 lei

Zacuscă de vinete (500g) - 13 lei

Fasole - 11 lei

Linte - 6,6 lei

Ciuperci (300g) - 6 lei

Măsline (500g) - 8 lei

Cartofi (5kg) - 10 lei

Varză (1kg) - 2 lei

Ardei (1kg) – 5,5 lei

Morcov (1kg) - 3 lei

Roşii (1 kg) - 6 lei

Castraveţi (1kg) - 6 lei

Ceapă (1 kg) – 2,5 lei

Usturoi - 15 lei

Vinete-9 lei kg

Dovlecei-7,5 kg

Mere (1 kg) – 3,5 lei

Pere (1 kg) - 8 lei

Struguri (1 kg) - 10 lei

Prune (1 kg) - 8 lei

Macrou-18 lei/kg

Icre- 8,5 lei /250 g

Conservă de peşte, între 3 şi 17 lei bucata

Vă recomandăm să citiţi şi:

Românul care a creat bragagizantul, amestecul energizant inedit. A luat aurul la un salon internaţional de invenţii

Comercianţii germani sunt nemulţumiţi de modul în care au început vânzările de Crăciun, din cauza Covid-19

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite