Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Meniu de lux pentru săraci. Mâncare ca la restaurant pentru oamenii care trăiesc din mila statului

0
27 Jan 2020 14:11:47
Autor: Ionela Stănilă
La cantina de ajutor social, zilnic oamenii sărmani vin şi/şi ridică porţiile de mâncare FOTO I.S.
La cantina de ajutor social, zilnic oamenii sărmani vin şi/şi ridică porţiile de mâncare FOTO I.S.

Şase bucătărese trudesc de dimineaţă până seara la Călăraşi pentru ca cei 101 asistaţi social să aibă ce pune pe masă. Meniul poate rivaliza cu preparatele din restaurante: ciorbă de pui, ciorbă de perişoare, chifteluţe cu sos, varză călită, supă de găluşti, mămăliguţă cu brânză ori tradiţionala fasole cu afumătură.

 
Aproximativ 300 de kilograme de mâncare este gătită zilnic, de luni până vineri la Cantina de Ajutor Social, aflată în subordinea Primăriei din Călăraşi. Oamenii fără niciun venit vin negreşit în fiecare zi la ora 11.30 pentru a-şi ridica porţiile. Preparatele sunt diversificate şi pregătite în cele mai bune condiţii, iar reţetele respectă întocmai gramajele ingredientelor. Pentru cei mai săraci oameni de pe malul Borcei nu se găteşte în două zile la fel, iar cel mai important lucru este faptul că în toate meniurile este inclusă carnea: de porc, de pui sau de vită. De sărbători, mesele sunt îmbelşugate: ciorbă cu carne de miel, stufat cu organe şi carne de miel, ouă roşii, drob, mici, pulpe de pui, telemea, conservă pate, ulei, zahăr, cozonac, banane, mere, suc, sarmale, cârnaţi. Procurarea de alimente necesare pregătirii hranei se face în baza unui referat de necesitate, conform meniului săptămânal întocmit de bucătarul şef, vizat de şeful de serviciu, medicul de unitate şi aprobat de directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială Călăraşi.
 
Nu lucrăm nicăieri că nu găsim 
 
De la Cantina Socială se hrăneşte şi familia Valentinei, o femeie, de 40 de ani, care are acasă 6 copii. Locuieşte în cartierul Obor, una dintre cele mai sărace zone din Călăraşi. În fiecare zi, femeia vine cu casolete şi găletuşe pentru a lua porţiile acasă. „Suntem mulţumiţi de ceea ce primim, e un ajutor de nădejde pentru noi că altfel ce ne-am face? Nu lucrăm nicăieri că nu găsim. Dacă nu am şcoală, nu mă angajează nimeni.
Trăim din alocaţiile copiilor şi ce mai găsim să muncim cu ziua. Aşa mai strângem un bănuţ. Dar e greu. Nici ca măturătoare nu m-a acceptat pentru că şi acolo îţi cere carte. Suntem săraci, familia nu a avut posibilităţi să mă dea la şcoală şi acum sufăr. Vin de vreo 7 ani aici pentru mâncare. E gustoasă şi ne ajunge cât mâncăm o dată. Mai facem şi noi ce dă Dumnezeu: fasole, tocană, turte din făină şi apă”..., povesteşte femeia, în timp ce îşi încarcă plasele cu alimentele de la stat.
 
Aproximativ 300 de kilograme de mâncare zilnic
 
La bucătărie, forfota începe la prima oră. Bucătăresele pun pe plite câte 5-6 oale zilnic, fiecare cu o capacitate de 50 de litri. Se găteşte non-stop. Gherghina Costache, în vârstă de 58 de ani, lucrează de 6 ani la cantina de Ajutor Social. „Mie îmi place ceea ce fac şi nu mi se pare obositor, important este că avem un loc de muncă, pentru că e greu cu posturile peste toto.
Gătesc şi acasă pentru sot, şi nepoţi, nu mă plictisesc niciodată. Lucrăm în condiţii foarte bune, după cum se poate vedea. Avem aparatură performantă care ne uşurează muncă. Roboţi de bucătărie, ustensile pentru curăţat legume, totul se face rapid. Gătim exact ca la noi acasă. Mâncarea se face cu atenţie, răbdare şi multă dragoste”, explică femeia, în timp ce verifică ultimele oale care sunt pe foc. 
 
 
40 de ore lunar, muncă în folosul comunităţii
 
Din cei 101 beneficiari ai Cantinei de Ajutor Social în anul 2019, 91 au fost copii, 2 pensionari care nu realizează venituri, 3 pensionari cu venituri, 5 persoane cu grad de handicap. Pentru 4 persoane, Cantina de ajutor social distribuie hrana  gratuită la domiciliu din motive medico/sociale. 
„Cantina pregăteşte şi serveşte două mese zilnic de persoan, prânz şi cina, de luni până vineri, iar în weekend se distribuie hrană rece în limita alocaţiei de hrană în valoare de 12 lei/asistat/zi, conform H.G. 903 privind nivelul minim al alocaţiei de hrană pentru unităţile de asistenţă socială. Sediul de acordare a serviciului social este situat în Municipiul Călăraşi, strada Prel. Dobrogei nr.65(cartierul Obor), iar capacitatea cantinei de ajutor social este de 160 de porţii de hrană pe zi, estimată pentru anul 2020, explică Mihai Toneanu, şef Serviciu pentru persoane aflate în situaţii de risc din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Călăraşi.
Pentru serviciile primite, o persoană aptă de muncă din familiile beneficiare prestează cinci zile(40 de ore) lunar muncă în folosul comunităţii.
 
Comparativ cu anii anteriori, tendinţa a fost de scădere în ceea ce priveşte numărul beneficiarilor. “Astfel, dacă în 2015, media zilnică a asistaţilor a fost de 220 de persoane(86 de dosare),  în 2016 au fost înregistrate 201 persoane(74 de dosare), am ajuns în 2019, la 131 de persoane, iar anul trecut la 101 asistaţi social.
În anul 2019 au fost sistate un număr de 66 de persoane de la hrană, din care 21 pentru neefectuarea muncii în folosul comunităţii, 33 dintre beneficiari nu au mai dorit să mai beneficieze de serviciile cantinei, iar 7 nu s-au prezentat 3 zile consecutiv să-şi ridice hrana. În cazul a 5 persoane care au împlinit vârsta de 16 ani nu au fost prezentate documente care să ateste faptul că urmează o formă de învăţământ sau adeverinţă de la AJOFM că sunt luaţi în evidenţă entru a li se oferi un loc de muncă”, a precizat Mihai Toneanu.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările