Mica Unire, marcată printr-o horă mare a liceenilor în Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii Colegiului Barbu Ştirbei, prinşi în hora unirii FOTO Facebook/CJC
Elevii Colegiului Barbu Ştirbei, prinşi în hora unirii FOTO Facebook/CJC

Mica Unire, înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 24 Ianuarie 1859, aduce, an de an, emoţia şi unitatea ascunse în paginile galbene ale istoriei. La Călăraşi, Muzeul Dunării de Jos, Biblioteca Judeţeană Alexandru Odobescu şi Centrul Judeţean de Cultură şi Creaţie au organizat evenimente prilejuite de această zi.

Surpriza a venit însă din partea liceenilor Colegiului Naţional "Barbu Ştirbei" Călăraşi.

Anul acesta, cadrele didactice şi elevii din Călăraşi au aniversat Unirea Moldovei cu Ţara Românească sub deviza ”Unirea – naţiunea a făcut-o!”, întinzând o horă mare chiar în curtea Colegiului. 

La 24 ianuarie 2022 se împlinesc 163 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, eveniment crucial în istoria poporului nostru care a marcat prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza împlinirea unui vis de secole al românilor.

„La 24 ianuarie cinstim voinţa populară care a însemnat, de fapt, un pas important în făurirea statului naţional român şi îi omagiem şi pe cei care prin curajul, determinarea si dragostea lor faţă de ţară au înfăptuit acest vis al poporului.

Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 a fost punctul de pornire al realizarii unor reforme esenţiale: adoptarea primei Constituţii româneşti , reforma electorală, secularizarea averilor mănăstireşti, reforma agrară, a învăţământului, toate acestea contribuind la dezvoltarea de ansamblu a României“, transmite Colegiul „Barbu Ştirbei“ din Călăraşi.

Unirea Moldovei cu Ţara Românească

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova şi Ţara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti.

Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două ţări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

În 1862, cu ajutorul unioniştilor din cele două ţări, Cuza a unificat Parlamentul şi Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat România.

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Pentru cine devine obligatorie doza booster din februarie

 

Sondaj. 42% dintre români cred că Rusia va invada Ucraina. 64% consideră că invazia e ilegitimă/ Cine e văzut ca politicianul care ar gestiona mai bine criza

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite