Mica Unire. Momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, evocat şi în Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unirea Principatelor Române, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza Foto:Arhivă Adevărul
Unirea Principatelor Române, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza Foto:Arhivă Adevărul

Manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie au debutat, vineri, în judeţul Călăraşi, cu o serie de dezbateri privind importanţa Unirii Principatelor Române.

Celebrarea celor 156 de ani de la marele eveniment, organizată de autorităţile locale, va reuni, timp de două zile, momente artistice susţinute de elevi, dar şi de membrii cenaclului literar “Marin Giurcă”. La dezbaterile privind importanta zilei de 24 ianuarie pentru poporul roman vor participa profesori şi elevi de la liceele călăraşene. Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa organizează simpozionul cu tema “24 Ianuarie 1859–24 Ianuarie 2015 – Aceeaţi simţire pentru tot românul !"

Vineri, 23 ianuarie  şi sâmbătă, 24 ianuarie, de la ora 11.00 – în Sala Mare şi în Sala de Consiliu a Primăriei Olteniţa va fi evocată Ziua Unirii prin două manifestări: un concurs de istorie, însoţit de un scurt program artistic, dar şi un simpozion. Activităţile sunt organizate de Liceul Tehnologic "Nicolae Bălcescu" Olteniţa şi Muzeul Civilizaţiei "Gumelniţa" Olteniţa.

Competiţie între liceeni

La manifestările de vineri au luat parte şase echipaje din şcolile municipiului Olteniţa şi comunele din împrejurimi, iar la cele de sâmbătă, participă profesorii de istorie locali, reprezentanţii muzeului din localitate şi reprezentanţii primăriei. Lucrările care sunt prezentate în cadrul simpozionului sunt întocmite de prof. Hociotă Constantin, prof. Mavrodin Nicolae, prof. Barbu Lidia, prof. Niculiţă Liliana şi prof. Stan Florin.  Sărbătoarea se va încheia, atât la Călăraşi, cât şi Olteniţa, pe acorduri de fanfară, toţi călărăşenii fiind invitaţi să se prindă în Hora Unirii, pe platoul din faţa Centrului Cultural Judeţean.

Unirea Principatelor Române

Din ziua Unirii Moldovei cu Ţara Românească, Mica Unire, fără de care nici Marea Unire din 1918 nu s-ar fi realizat, statul român a intrat în perioada sa modernă, prin reformele începute sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, şi a făcut primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

Generaţia de intelectuali patrioţi care a realizat Unirea din 1859 a avut meritul de a fi putut impune un spirit deschis către ideile de unitate, libertate şi fraternitate născute de Revoluţia franceză de la 1789, pentru care mulţi dintre ei luptaseră pe baricadele revoluţiilor de la 1848 din Europa.

Marii unionişti Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu, Al. I. Cuza, Vasile Alecsandri, Costache Negri au avut intuiţia diplomatică de a alege momentul cel mai bun pentru proclamarea Unirii Principatelor Române, conform voinţei patrioţilor din Moldova şi Ţara Românească.

Vă recomandăm şi:

Unirea Principatelor Române: Porţi deschise la Muzeul „Casa Cuza Vodă” din Galaţi

Manifestări pentru Unirea Principatelor Române la Turnu Severin

Simpozion despre Unirea Principatelor Române la Cercul Militar Bacău

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite