Ministerul Agriculturii a aplicat amenzi de peste 90.000 lei comercianţilor de legume şi fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii de legume şi fructe au fost amendaţi cu peste 90.000 lei, a anunţat marţi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care precizează că, împreună cu Direcţiile pentru Agricultură Judeţene (DAJ) efectuează controale permanente în toate pieţele agroalimentare din Bucureşti şi din celelalte municipii din ţară.

Controalele pun accent pe indicarea corectă a localităţii de producţie şi a datei recoltării pentru toate produsele autohtone cât şi a ţării de origine pentru produsele provenite din import. ”Acţiunile MADR şi ale DAJ realizate până la jumătatea lunii iulie în Municipiul Bucureşti precum şi în toate judeţele din ţară, au constat în verificarea tuturor pieţelor agroalimentare, precum şi a majorităţii hypermarket-urilor şi a depozitelor  en-gros de legume şi fructe şi s-au concretizat în aplicarea de amenzi contravenţionale în valoare totală  de 91.340 lei, pentru abaterile constatate şi a unui număr de 302 avertismente cu planuri de remediere, conform Legii nr.270/2017”, arată un comunicat emis de Ministerul Agriculturii.

În această perioadă, în pieţele agroalimentare din întreaga ţară se regăsesc legume şi fructe de sezon din producţia autohtonă: pepeni, piersici, mure de cultură, nectarine, caise dar şi tomate, ardei, vinete, cartofi, varză, conopidă, fasole păstăi, verdeţuri etc.

Produsele îndeplinesc standardele de calitate

În cadrul Planului Naţional de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe şi cereale, Autoritatea Naţională Fitosanitară  a prelevat până în prezent la nivel naţional 1.790 de probe, din care au fost analizate 1.696 de probe, în vederea depistării depăşirilor de reziduuri de pesticide.

”Rezultatele analizelor de laborator confirmă faptul că legumele şi fructele din producţia autohtonă îndeplinesc standardele de calitate şi nu prezintă risc pentru consumatori”, spun reprezentanţii MADR, care subliniază că, prin reprezentanţii săi, ”colaborează în permanenţă cu administraţiile pieţelor agroalimentare, astfel încât producătorii agricoli autohtoni să-şi comercializeze producţia în cele mai bune condiţii, iar consumatorii să beneficieze de produse proaspete şi de calitate, la preţuri avantajoase”.

Unul dintre principalele obiective de control ale inspectorilor MADR este asigurarea unui spaţiu distinct şi semnalizat vizibil de minim 40% din numărul total de  tarabe din pieţele agroalimentare pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice, în special, sau producători agricoli organizaţi conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008. 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite