Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Mutilarea Bucureştiului în Epoca de Aur. Marele Bulevard Victoria Socialismului era prea scurt. Ceauşescu l-a prelungit

26
17 Oct 2021 05:59:26
Autor: Ionela Stănilă
Bd. Victoria Socialismului, construit după demolări masive în Capitală FOTO reddit.com
Bd. Victoria Socialismului, construit după demolări masive în Capitală FOTO reddit.com

Tăvălugul demolărilor în perioada comunistă a făcut Bucureştiul să arate ca după bombardament. Clădiri istorice au căzut sub lama buldozerelor dirijate de dictatorul Nicolae Ceauşescu.

Acestea au cuprins o suprafaţă egală cu cea a oraşului Veneţia din Italia sau cu cea a trei arondismente ale Parisului.
 
În “Analele Sighet 10: Anii 1973-1989: Cronica unui sfarsit de sistem, comunicări prezentate la Simpozionul de la Memorialul Sighet (5-7 iulie 2002), Editor Romulus Rusan, Fundaţia Academia Civică, 2003” sunt prezetnate mărturii cutremurătoare despre cea mai neagră perioadă a Capitalei României.
 
Specialişti care au luat parte la raderea de pe faţa pământului a unor dintre cele mai frumoase imobile de patrimoniu au povestit cum dădea Ceauşescu ordinele cele mai aberante:
 
„În 1985 Casa Poporului este înălţată cu structura şi zidurile „la roşu“, cum spunem noi, constructorii, adică în stadiul de execuţie fără finisaje. Urcat pe terasa „Casei Poporului“ la peste 100 m înălţime, Ceauşescu a constatat că, privit de la înălţime, marele său „Bulevard al Victoriei Socialismului“ era prea scurt ca lungime, faţă de ambiţiile sale faraonice şi a hotărât să fie prelungit.
 
Atunci a mai fost aplicată în premieră mondială o altă metodă pentru a-l face pe genialul conducător să priceapă pe viu ceea ce nu era capabil să citească din planuri.
 
Au fost făcute una cu pământul
 
Din dispoziţia activiştilor, topografii au trasat cu teodolitul axul prelungirii actualului Bulevard al Unirii de la Piaţa Unirii mai departe spre est, până spre actuala Piaţă Alba-Iulia.
 
Întregul cartier fiind încă nedemolat, s-a fixat un şir de baloane mari, roşii deasupra acoperişurilor.
După ce a aprobat traseul prelungit cu încă doi kilometri, teritoriul supus demolărilor s-a extins pe un teritoriu uriaş ce a cuprins cartierele Căuzaşi, Văcăreşti, Pitagora, Nerva Traian, Theodor Speranţia, Calea Dudeşti şi o parte din străzile Popa Nan şi Calea Călăraşilor. 
 
După 1985 au căzut bisericile Nicolae-Sârbi, Sf. Nicolae Jitniţa, Hala Unirii şi primul institut medico-legal din lume: Institutul „Dr. Mina Minovici“.
 
În 1986 este demolat unul dintre cele mai strălucite monumente ale patrimoniului nostru naţional: Mănăstirea Văcăreşti, ctitorie a lui Nicolae Mavrocordat având la data demolării o vechime de 270 de ani! În 1987 cad sub lama buldozerelor Bisericile Sfânta Vineri, Sf. Spiridon Vechi, Biserica Olteni şi Teatrul de Operetă din Piaţa Senatului”, se arată pe site-ul memorialsighet.ro.
 
40.000 de oameni, alungaţi din casele lor
 
Furia demolărilor nu s-a oprit însă aici.  Au fost făcute una cu pământul tot ce stătea în calea Bulevardului Victoria Socialismului, un proiect uriaş realizat la comanda fostului dictator. 
 
Însemnările prezentate de specialişti pe situl memorialsighet.ro sunt cutremurătoare:
 
„Demolările din Bucureşti au cuprins o suprafaţă egală cu cea a oraşului Veneţia din Italia sau cu cea a trei arondismente ale Parisului. Au fost demolate 20 de biserici şi mănăstiri şi au fost translate alte opt.
Au fost distruse cartiere întregi cu 10.000 de locuinţe şi 40.000 de oameni au fost alungaţi din casele lor. 
 
Ca în vremuri de război sau de asediu, vechii locatari ai caselor demolate au fost încărcaţi cu avuţia lor în camioanele armatei şi au fost mutaţi în blocuri periferice în care nu se uscase încă tencuiala şi nu funcţionau încă instalaţiile interioare.
 
Noul centru civic inspirat şi copiat după „ctitoriile“ altui dictator comunist, Kim Ir Sen (care a realizat în Coreea de Nord un centru gigantic asemănător, bazat tot pe umilinţa şi mizeria populaţiei) a reprezentat o dramă socială de proporţii şi o pierdere ireparabilă de patrimoniu construit. 
 
Conform indicaţiilor lui Ceauşescu, nici o clădire veche, nici un monument, nici o biserică nu erau demne să facă parte din Centrul Civic al Victoriei Socialismului. Absolut toate monumentele istorice de pe traseu au fost sau demolate, sau au fost translate şi mutate în locuri dosnice”.
 
O armată de oameni, mobilizată pe şantier
 
Noul centru socialist al Bucureştilor, se arată în documentele prezentate pe site-ul memorialsighet.ro, a fost precedat de o dramă de mari proporţii pentru populaţia strămutată. Costurile pe care le-a înghiţit acest uriaş şantier, la care a lucrat aproape un deceniu o armată de 100.000 de oameni, s-au răsfrânt direct asupra sărăciei, mizeriei şi umilinţei la care a fost supusă întreaga populaţie a României.
 
La o ţară cu numai 22 milioane de locuitori, tronând peste tot ansamblul, a rămas ca un simbol al totalitarismului şi despotismului comunist uriaşa şi urâta Casă a Poporului. Considerată cea de a doua clădire administrativă din lume, după Pentagon, cu cei 270 m lungime, 240 lăţime, 84 m înălţime şi o suprafaţă desfăşurată de 265.000 mp. Pe seama mizeriei în care am trăit, s-au finisat 26,5 hectare de încăperi, săli, scări, coridoare pardosite cu marmură, parchete scumpe şi mochetă, cu tavane în casete, pereţi îmbrăcaţi în lambriuri de lemn şi tapete de mătase, cu 4.000 de candelabre din cristal, la nivelul celor mai somptuoase palate ale lumii.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Medic, mesaj pentru premierul Cîţu: Ce faceţi e nebunie curată, este criminal! O spun ca psihiatru
 

Experţii în sănătate susţin solicitarea de carantinare a Capitalei: Este revoltător faptul că o decizie de sănătate publică este suspendată pe criterii strict politice

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

moftronix6
17.10.2021, 08:49:59

Cam tot Bucureștiul era o Păduchelniță care a fost mutilată de Ceaușescu. Și transformată așa cum se vede azi. Dâmbovița era un pârâu prin care curgea rahatul locuitorilor si dejecția abatoarelor....A fost și ea mutilată de Ceaușescu așa cum o vedem azi. Tamisa fusese mutila cu vreo 800 de ani mai înainte deși e un fluviu. Centru Bucureștiului era o mahala. A fost mutilată de Ceaușescu și făcută cam cum îl vedem azi. Dar fara cearșafurile care acoperă fațadele blocurilor și acoperișurile cu panouri cu reclame.

+8 (32 voturi)
moftronix6
17.10.2021, 08:59:09

In București sute de mii de oameni au fost alungați din casele lor în care sarea broasca pe fereastră. Adevărate Păduchelnițe fara canalizare. Oamenii au fost alungați in blocurile pe care le vedem azi . Nu se cunoaște vreo persoană alungată din casele in care sarea broasca pe fereastră și care să nu fi primit imediat la schimb un apartament care azi costa 70....100.000 de euro. Pe care multi l au vândut după 1990 și au cumpărat cu jumătate din bani un apartament în orașele gen Bragadiru și alea tot de Ceaușescu construite.

+7 (29 voturi)
Tăunu
17.10.2021, 10:11:17

În curând o să aflăm că trebuie să aruncăm în aer clădirea Parlamentului, a doua din lume ca mărime după Pentagon, pt că a fost construită la indicațiile lui Ceaușescu. A mai fost unu care a cerut asta, bine c-a crăpat ! Bulevardul Victoria Socialismul, Metroul, canalizare Dâmbovița, etc sunt mari realizări, realizate cu contribuția întregii țări. Pot să tot facă clăbuci la gură și venin toate ionelele !

-1 (17 voturi)
Sparrow
17.10.2021, 10:16:34

Istoria imi spune ca taran incult asa cum incearca unii sa il denigreze Ceausescu este singurul Presedinte care a iubit aceasta tara si singurul care si-a dozrit dezvoltarea ei economica, singurul Presedinte care nu sa lasat calcat in picioare de alte tari. Au fost vremuri grele cu mancare rationata si alte lipsuri dar nu doar in Romania a fost asa. Ce s-a construit in Romania in ultimii 31 ani in afara de cativa km de cioturi de autostrazi ?

+6 (12 voturi)
Constantine Constantine
17.10.2021, 10:16:34

Si ce daca a darimat maghernitele pline de plosnite si igrasie unele fara apa si canalizare.Ori s-a uitat cum aratau Dudestii si Cauzasii, zona Unirii si unele parti ale cartierelor amintite.In istoria Bucurestiului ante si interbelic asa au procedat si unii primari si Bucurestiul a devenit in zona centrala Micul Paris.Altele au fost necazurile in anii 80 nu ca s-a construit.A fost un rau necesar.

-11 (27 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările