Nae Riglea, fotograful generaţiei de aur din filmul românesc: „Sergiu Nicolaescu era un "zbir" pe platou. Florin Piersic, greu de îngurgitat, dar monumental“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Riglea şi Florin Piersic, la televiziunea Română Fotografii:Arhivă personală Nicolae Riglea
Nicolae Riglea şi Florin Piersic, la televiziunea Română Fotografii:Arhivă personală Nicolae Riglea

După ce timp de un deceniu a fost nelipsit de pe platourile de filmare de la Buftea, alături de faimoşii actori ai României cu care a legat prietenii pe viaţă, Nicolae Riglea, un maestru al artei fotografice, colindă ţara şi face albume.

Cele mai frumoase peisaje de la Dunăre, clădiri, oameni şi flori. Acestea sunt doar câteva din minunile Bărăganului, surprinse excepţional de obiectivul aparatului foto. Nicolae Riglea, un împătimit al fotografiei, cunoscut în toată România, a reuşit să creeze un album şi despre Călăraşi, după ce o viaţă întreagă a realizat mii de poze. Timp de aproape 6 ani, lună de lună, a făcut naveta Bucureşti-Călăraşi pentru a aduna cele mai frumoase fotografii de pe malul Borcei. Îndrăgostit de peisaje, oameni, lacuri, păsări, flori şi monumente, Nicolae Riglea nu a lăsat nicioadată aparatul din mână. Şi astăzi, la 64 de ani, se declară un pasionat al fotografiei.

calarasi nae

“Cred că primele fotografii le-am făcut în 1968, copil fiind, am primit cadou un aparat de la tata. Microbul sigur îl am în sânge, pentru că niciodată nu am putut să renunţ la această pasiune care s-a transformat în meserie”, povesteşte fotograful. Chiar dacă, spune el, nu se poate trăi, din poze, satisfacţia lucrului bine făcut şi a bucuriei dăruite, l-au împlinit. Albume cu fotografii unicat a realizat în toată ţara: Delta Dunării, Bucureşti, Maramureş, Călăraşi.

Banii vorbesc

Deşi costurile sunt consistente, iar uneori are nevoie de sprijinul sponsorilor pentru a-şi duce la bun sfârşit lucrările, Nae, aşa cum îi spun apropiaţii, nu se descurajează. Ambiţie, perseverenţă, seriozitate şi un profesionalism rar întâlnit sunt calităţile care l-au făcut să răzbească în viaţă.

image

“ Ca în orice societate de consum, sigur că banul vorbeşte. Albumul Călăraşiului a fost deja tipărit, urmează să fie pus pe piaţă, dar sunt necesare fonduri. Lucrarea este tradusă în 4 limbi, iar prefaţa este semnată de academicianul Răzvan Theodorescu.

Autorităţile locale ar trebuie să se implice mai mult, să susţină financiar acest proiect. Într-un fel sau altul e nevoie ca eu să-mi recuperez investiţia pentru a-mi putea continua şi celelalte proiecte”, spune fotograful. Imaginile din Călăraşi au fost obţinute cu efort şi cu multăp muncă. Pentru a face fotografii reuşite, Nae Riglea a urcat şi în elicopter, reuşind astfel să aibă câteva imagini fabuloase de pe malul Borcei.

Proiectele curg

În lucru mai există două albume:unul despre Bucureşti, celălalt despre monumentele eroilor neamului românesc. Şi aici, după ani de muncă, susţinută doar de fondurile proprii, e nevoie de bani. “Sunt lucruri deosebite, muncă şi multă concentrare. Nu mi-am permis niciodată să dau rateuri în meserie, poate că ăsta a fost secretul meu. Cei care mă cunosc ştiu foarte bine despre ce vorbesc. Am făcut şi sacrificii, pentru că altfel nu ai cum să reuşeşti, dar nu regret nimic. Mă simt un om împlinit”, spune Nae Riglea.

Amintiri de pe platourile de filmare

Povestea talentatului fotograf se leagă de multe amintiri frumoase, alături de faimoşii actori din generaţia de aur a filmului românesc. Nae a legat prietenii trainice cu monstrii sacri ai ecranului: Florin Piersic, regretatul Sergiu Nicolaescu, Draga Olteanu-Matei. În 1972 a ajuns pe platourile de filmare de la Buftea, într-o lumea fascinantă, în care talentul şi măreţia actorilor l-au copleşit.

calarasi nae

A fost mai bine de 8 ani fotograf de platou, iar timp de 10 ani a fost fotograful personal al lui Florin Piersic. “E o etapă important din viaţa mea, dar e istorie. Mă bucur că am trăit şi am muncit alături de oameni fabuloşi, de adevărate valori ale României. Am legat prietenii, am râs, am plans împreună, am fost o adevărată familie”, îşi aminteşte Nae Riglea.

Capodopere româneşti

A fost martorul facerii celor mai importante filme româneşti, adevărate capodopere ale cinematografiei: “Noi, cei din linia întâi”, Coana Chiriţa”, Ziua Z”, Ciuleandra”, “Întunecare”, “Moara lui Călifar”, “Tudor Vladimirescu”, “Mărgelatu”. Astfel, Nae Riglea a reuşit să facă cele mai reuşite fotografii cu actorii români. “Toatele fotografiile de reclamă pentru actori şi filmele în care apăreau eu le-am realizat. A fost o muncă frumoasă, făcută din suflet, cu oameni minunaţi alături. Nicolaescu era un "zbir" pe platoul de filmare, vroia să iasă totul perfect, se lucra cu mare artă, iar Florin Piersic, un personaj fabulos. Am ştiu să fiu serios, să lucrez corect, să nu am gâlceavă cu nimeni. Cred că datorită acestor lucruri m-au apreciat”, povesteşte Nae Riglea.

calarasi nae

Cele mai reuşite fotografii care poartă semnătura lui Nicolae Riglea se găsesc şi acum în arhive. Pentru că a ştiu meserie ca la carte, aşa cum îi place să spună, Riglea povesteşte cum nu s-a lăsat pradă niciunui compromis, cum îşi permitea să dea sugestii şi să aibă opinii atunci când actorul nu se afla în cel mai bun unghi ori lumina cădea aiurea şi-l punea într-o postură necorespunzătoare.

Genialul Florin Piersic

Despre Florin Piersic, pentru care a fost şi fotograf personal timp de 10 ani, îşi aminteşte numai lucruri frumoase. Fotografiile realizate au rămas peste ani dovade unei prietenii adevărate. Îndrăgitul actor a mers chiar în vizită la părinţii lui Nae la Bacău.

calarasi nae

“M-a îndrăgit multă lume, iar Florin Piersic, un personaj excepţional, mi-a fost bun prieten. I-am făcut cele mai mişto fotografii. Oamenii văd ceva la televizor, văd un actor. Omul Florin Piersic este genial! Este, într-adevăr greu, de îngurgitat, datorită felului său de-a fi, dar este monumental. Este un bun naţional, o valoare la care România trebuie să ţină ca la ochii din cap”, e de părere Nae Riglea.


A picat admiterea la IATC

Calificat în meseria de retuşor offset, Nae Riglea s-a ocupat în tinereţe, după ce a absolvit şcoala profesională de tipografie de la Casa Scânteii, de grafică şi editare imagine. Mediul în care a activat l-a propulsat rapid în lumea bună. Pentru că a fost ambiţios şi a lucrat curat, oamenii l-au îndrăgit repede. A ajuns să lucreze în 1972, alături de Sorin Dumitrescu, la editarea cărţii lui Nichita Stănescu, “Epica Magna”. Pe marele Florin Piersic l-a văzut pentru prima dată în spectacolul “Oameni şi şoareci”, la Casa de cultură din Bacău. A venit apoi la Bucureşti şi a dat admitere la IATC pentru imagine operator, însă nu a trecut examenul. S-a angajat la Buftea şi a devenit fotograful de platou.

calarasi nae
calarasi nae

Cariera profesională a lui Nae Riglea s-a împletit cu bucuria şi credinţa în profesionalism şi corectitudine, dar şi cu oameni frumoşi care i-au marcat destinul. “De exemplu, la Buftea, pentru că nu dispuneam de o tehnică avansată, filmele se mai deteriorau la developare. Nu le developam eu, se lucrau în laborator de alţi angajaţi. Atât de mult mă deranja acest lucru încât am ales să merg o dată pe lună la Tg.Mureş, pe cheltuiala mea, unde aveam colegi fotografi, şi să le fac acolo. Vroiam să am cele mai reuşite fotografii. A fost o muncă asiduă, dar frumoasă”, spune Nae Riglea. De-a lungul anilor, de obiectivul aparatului foto nu au scăpat nici politicieni români, oameni de afaceri(Ion Ţiriac), sportivi (Simona Halep) şi staruri internaţionale care au venit să concerteze în România(Al Bano).


Vă recomandăm şi:

FOTO Povestea tânărului din Olteniţa care face clădirile „să zâmbească”, după ce a renunţat la Politehnică pentru desen

Studenta la Arhitectură care cântă sâmbăta la nunţi. Reţeta de succes: „Ştiam că nu pot rata, indiferent care ar fi fost condiţiile“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite