Natura se trezeşte la viaţă. Echinocţiul de primăvară, ziua în care copiii alungă frigul, iar taţii pornesc plugurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăvara astronomică începe joi, 20 martie, odată cu echinocţiul care are loc la ora 18 şi 57 minute. Echinocţiul de primăvară, când ziua devine egală cu noaptea, marchează creşterea soarelui pe cer, mărirea zilei şi scăderea nopţii.


După Mărţişor, Babe şi Moşi, când calendaristic am păşit în anotimpul primăverii, a venit momentul echinocţiului ce marchează începutul primăverii astronomice.La momentul echinocţiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Din punct de vedere astrologic are loc trecerea Soarelui din zodia Peştelui în zodia Berbecului. Asistăm astfel la sfârşitul şi începutul unui ciclu zodiacal. Omul devine asemenea unui vulcan, dornic de a erupe, de a exploda, de a realiza lucruri inedite.

 “Momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocţiului de primăvară totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii”, spun astrologii.

Fenomen invers, în emisfera sudică

Echinocţiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare şi începând de la această dată durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară.
În emisfera sudică a Pământului fenomenul este invers, astfel că în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte şase luni.

Tradiţii populare

Tradiţiile populare spun că în această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul: „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”. Cu prilejul echinocţiului se sărbătoreşte şi pornirea plugului, fiind demarate lucrările agricole. Numeroase ritualuri păgâne celebrau echinocţiul de primăvară mai ales pentru importanţa sa în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii în general.


Vă recomandăm şi:

Superstiţii la început de primăvară. Vremea Dochiei, baba înzestrată cu puteri magice, care se dezbracă de cojoace

FOTO Fenomen astronomic spectaculos. Luna „roz“ a fost observată şi în Bărăgan

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite