Tot pe 29 iunie se termină postul ţinut în cinstea celor doi apostoli, numit în popor Postul Sânpetrului. Originar din Betsaida Galileii, Sfântul Apostol Petru a fost fratele Sfântului Apostol Andrei şi pescar ca toţi cei din familia lui. Primind îndemnul adresat de Hristos de a-L urma, îşi părăseşte meseria, dedicându-se propovăduirii Evangheliei. Numele său iudeu era Simon, nume pe care Iisus îl schimbă în Chefa sau Petru, adică piatră, aluzie la credinţa sa puternică
Pedepseşte cu tunete şi grindină
Ziua de 29 iunie, denumită popular Sânpetru de vară aduce cu sine o serie de tradiţii şi obiceiuri. Sfântul Petru este patronul agriculturii şi răspunde de starea recoltelor, patronează căldura şi ploaia şi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce-l nesocotesc. Se zice că, atunci când Sfântul Petru plesneşte din bici, sar din acesta scântei care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici. O altă legendă populară spune că, atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, SânPetru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol.
Se întorc toţi colacii
În această zi de mare sărbătoare creştină, oamenii merg la biserică, la slujbă, iar femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă. Tot în această zi oamenii au voie să lucrează orice, dar să nu toarcă, căci se crede că astfel se întorc toţi colacii de la morţi. În satele din Bărăgan se păstrează o serie de tradiţii populare.
“Până în această zi nu se scutură merii. Se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei. De asemenea, se mai spune că dacă tună şi fulgeră azi, nucile şi alunele vor fi viermănoase”, spune Ani Topârceanu, şef Birou Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi.
Se spune că, în ziua Sfinţilor Petru şi Pavel, privighetorile şi cucii nu mai cântă, iar femeile nu ar avea voie să mănânce mere până în aceasta zi, ca să fie sănătoase. Şi despre cuci se spune că se transformă în şoimi în această zi, ei revenind la forma lor originală în ziua Bunei Vestiri. De asemenea dacă va tuna sau va fulgera în această zi, nucile şi alunele nu vor avea miez sau vor fi viermănoase.
Vă recomandăm şi:
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
9 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
,,Se crede ca...", se spune ca..." Basme.
Basm esti tu, mai Yorick, ca ti-ai umplut tigva goala cu papura rationalista...
Comentariu considerat abuziv.
Ce frumos se potrivește poza asta cu decizia Curții Supreme SUA privind legalizarea căsătoriei gay. :)
Au murit in aceeasi zi la Roma in anul 67 .Minciuni sfruntate . Nicaieri nu scrie in Biblie ca Petru ar fi fost vreodata la Roma . El le trimetea salutari crestinilor tocmai din directia diametral opusa adica din Babilon unde era o comunitate importanta de evrei ramasi acolo din timpul exilului Doar Pavel a fost la Roma la judecata Cezarului si a fost martirizat dar nu se stie cu precizie anul darmite ziua .Dar Traditia spune multe la sute de ani dupa aceste evenimente .Inventii pentru cei ce inghit pe nemestecate tot ce li se spune .
Vezi toate comentariile (9)