Oraşul de pe malul Borcei va avea port turistic. Investiţia de 15 milioane de euro a primit undă verde de la Ministerul Turismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Malul Borcei se va transforma complet la Călăraşi prin construirea unui port turistic şi de agrement, care urmează să fie amenajat de Consiliul Judeţean. Investiţia în valoare de 15 milioane de euro a primit aviz favorabil de la Ministerul Turismului.

“Vestea bună pe care am primit-o de la Ministerul Turismului ne dă practic undă verde pentru semnarea contractului de finanţare în vederea începerii lucrărilor pentru Portul Turistic şi de Agrement. Este o dovadă în plus că eu şi echipa mea de la Consiliul Judeţean ne facem treaba extrem de serios şi nu le oferim oamenilor vorbe goale, ci fapte concrete pentru confortul lor şi dezvoltarea judeţului. Trebuie să valorificăm la maximum beneficiile pe care ni le oferă Dunărea la Călăraşi, pentru că avem un potenţial turistic uriaş. Acest proiect al Consiliului Judeţean nu este doar spectaculos, datorită arhitecturii sale, ci reprezintă şi o punte de legătură între noi şi turiştii români şi străini, între noi şi potenţialii investitori, care să vină la Călăraşi şi să creeze locuri de muncă bine plătite”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă.

Portul turistic şi de agrement presupune atât consolidarea malului Borcea, cât şi construirea de pontoane pentru acostarea a 260 de ambarcaţiuni. De asemenea, va fi ridicat un pavilion pentru evenimente expoziţionale, conferinţe şi simpozioane. Proprietarii ambarcaţiunilor vor avea la dispoziţie un atelier pentru repararea bărcilorr, precum şi spaţii pentru conservarea acestora pe timp de iarnă. Tot în portul turistic vor exista atât spaţii comerciale, cât şi staţii pentru alimentarea cu combustibil a navelor de agrement. Valoarea totală a investiţiei, care se va realiza pe o suprafaţă de peste 8,2 hectare, este de peste 15 milioane de euro, bani asiguraţi din bugetul de stat, în Masterplanul pentru Turism.

Gară fluvială din sticlă şi curse cu vapoare

În urmă cu două luni a fost semnat şi contractul de finanţare transfrontalieră prin care la Călăraşi se va construi o gară fluvială din sticlă şi metal pe malul Borcei, iar pe Dunăre vor fi introduse curse cu vapoare până la Silistra. Valoarea investiţiei se ridică la 5,9 milioane de euro, din care cea mai mare parte, aproximativ 2 milioane de euro, revin municipalităţii din Călăraşi.

Imagine indisponibilă

Astfel, peste 3 ani la Călăraşi va fi funcţională o zonă de promenadă construită pe malul Borcei. Localnicii nu doar că se vor putea relaxa pe malul apei, ci vor ajunge cât ai clipi şi în Bulgaria. Două nave de transport pasageri, cu o capacitate între 20 şi 40 de locuri, vor face legătura pe Dunăre între Silistra şi Călăraşi. Călătoria nu va dura mai mult de 15 minute, iar autobuzul fluvial va circula atât vara, cât şi iarna.

Proiectul a fost depus spre finanţare prin programul INTERREGIO România-Bulgaria, Consiliul Judeţean Călăraşi, în calitate de lider, în parteneriat cu Municipalitatea Călăraşi şi cea din Silistra. Scopul este acela de a elimina barierele din calea liberei circulaţii a cetăţenilor între cele două comunităţi, prin introducerea unui mijloc de transport nou, spun reprezentanşii Consiliului Judeţean Călăraşi.

Proiect transfrontalier

Pentru ca acest proiect să aibă succes, autorităţile de pe ambele maluri ale Dunării vor pune umărul în acest proiect. Bulgarii vor consolida malul acolo unde vor acosta navele de transport, iar la Călăraşi se va construi o gară fluvială, transportul urmând avea loc pe tot parcursul anului. De aici, pasagerii vor cumpăra bilete şi vor aştepta să se îmbarce. De asemenea, pe Dunărea se vor monta balize, în conformitate cu regulile de trafic internaţionale, pe o lungime de 5 kilometri pentru a marca şenalul navigabil, dar şi zonele care pot pune în pericol circulaţia navelor. Ca şi termen de execuţie a lucrărilor, în contract se prevăd 36 de luni pentru realizarea investiţiei.

Imagine indisponibilă

  

De asemenea, în zonă se urmăreşte dezvoltarea turismului care, în prezent este insuficient exploatat, având în vederea potenţialul de care dispunem: ostroavele din împrejurimi, zona de mini-deltă”, a explicat Eduard Grama, director executiv al Direcţiei de Dezvoltare şi Relaţii Internaţionale din cadrul CJ Călăraşi.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite