Pâinea noastră cea de toate zilele, vândută necorespunzător. O tonă de produse de panificaţie, în vizorul OPC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele de panificaţie, controlate de inspectorii OPC Foto: Arhivă Adevărul
Produsele de panificaţie, controlate de inspectorii OPC Foto: Arhivă Adevărul

Comerciaţii de pâine din mediul urban şi rural au fost luaţi prin surpindere de “vizita” inspectorilor Oficiului pentru Protecţia Consumatorului. Din cei 31 de operatori economici, 14 erau în neregulă.



Oamenii legii au verificat peste o tonă de pâine  şi produse de panificaţie expuse la vânzare, din care 236 kg nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. Inspectorii OPC au aplicat 15 sancţiuni contravenţionale (amenzi în valoare totală de 7.000 lei şi avertismente). Concomitent s-au dispus şi 5 măsuri de oprire temporară de la comercializare până la remedierea deficienţelor a cantităţii totale de 57 kg pâine şi produse de panificaţie.

Cele mai multe deficienţe s-au constatat la etichetarea produselor la raft, multe dintre ele fiind remediate pe loc. La un magazine din mediul rural, inspectorii au descoperit foietaje cu mac preambalate expuse la comercializare, deşi termenul de garanţie expirase.

Etichetare greşită

Conform informaţiilor furnizate de OPC s-a constatat nerespectarea  prevederilor art.11 alin.(3) din OUG nr.12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale. Astfel, în  structurile de vânzare cu amănuntul se afişează obligatoriu denumirea furnizorului de pâine, denumirea produselor livrate şi preţul de vânzare cu amănuntul al acestora, exprimat în lei/ kg şi lei/bucată. La 8 operatori economici au fost constatate deficienţe.

”În fapt, deşi aceştia comercializau pâine vrac provenind de la producători diferiţi nu era afişat la loc vizibil şi lizibil preţul/kg al produselor sau denumirile furnizorilor de pâine. În ceea ce priveşte pâinea şi produsele de panificaţie preambalate s-au identificat abateri privind inscripţionarea corecta pe etichete a denumirii  produselor”, spun inspectorii OPC.

Iată câteva sfaturi de care ar trebuin să ţină cont consumatorii atuncii când cumpără produse de panificaţie:


- Acordaţi atenţie la cumpărarea pâinii şi produselor de panificaţie şi solicitaţi vânzătorului să vă arate produsele pentru aprecierea aspectului acestora;
- Refuzaţi produsele care prezintă aspect necorespunzator: produse arse, cu urma lipiturilor pe părţile laterale, insuficient coapte, cu partea care a fost în contact cu vatra/cuptorul murdară, produse deformate, produse rupte, produse care prezintă urme ale contactului cu rozatoare;
- Refuzaţi pâinea şi produsele de panificaţie ce prezintă urme de mucegai;
- Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;
- Refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită;
- La cumpărarea produselor alimentare, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs;
- Nu cumparaţi pâine şi produse de panificaţie din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.
 

Vă recomandăm şi:

Nereguli la brutării. 10 tone de făină şi amelioratori fără acte au fost confiscate la Olteniţa

Fabrici de ilegalităţi. Cum se coace evaziunea fiscală la firmele de panificaţie

Evaziune fiscală la o fabrică de pâine. Peste 8 tone de făină, fără acte, confiscate

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite