Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Pediatru celebru, despre redeschiderea şcolilor: În rest, nu sunt multe motive de optimism

2
3 Feb 2021 11:05:51
Autor: Ionela Stănilă
Mihai Craiu, unul dintre cei mai buni pediatri români FOTO Facebook/Spitalul virtual pentru copii
Mihai Craiu, unul dintre cei mai buni pediatri români FOTO Facebook/Spitalul virtual pentru copii

Redeschiderea şcolilor nu aduce multe motive de optimism, atrage atenţia dr. Mihai Craiu, unul dintre cei mai buni pediatri din ţară. Dacă nu vor fi respectate regulile de către adulţi, spune specialistul, pot apărea îmbolnăviri, iar unităţile de învăţământ se vor închide.

Pe pagina sa de socializare, medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă privind redeschiderea şcolilor, lucru pe care l-a susţinut constant şi despre care spune că acesta este trenul pe care nu trebuie să îl rateze copiii din România. PRIMUL şi cel mai important pentru viitor.
 
 
Redăm integral postarea medicului pediatru:
 
Scoala va începe. În sfârşit. În rest, nu sunt multe motive de optimism. 
În faţa ameninţării complexe (mutaţii ale virusului, creşterea contagiozitaţii unora dintre tulpini, oboseala ce duce la nerespectarea regulilor [COVID-fatigue], falsa siguranţă imediat după doza 1 de vaccin, dificultăţile globale de aprovizionare cu vaccinurile aprobate, abundenţa de mesaje incorecte sau evident mincinoase, polarizarea opiniilor pe extreme şi abandonul dialogului etc) trebuie să ne uităm la fapte.
Copiii fac forme uşoare de boală şi practic nu mor decât în cazuri în care aveau comorbiditaţi ameninţătoare de viaţă anterior maladiei COVID-19 - spune CDC https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/...
Dacă adulţii respectă regulile de distanţare, igiena mâinilor şi purtatul măştii, şcolile vor rămâne deschise. Dacă emoţiile si pseudoştiinţa vor domina, va fi foarte complicat.
Regulile fizicii nu s-au schimbat. Infecţia cu SARS-CoV-2 se transmite în acelaşi fel ca înaintea apariţiei mutaţiilor si vaccinurilor.
UPDATE - pentru cei îngrijoraţi... Puteţi fi siguri că vor aparea cazuri acolo unde este organizare proastă. 
1. În maximum 3 saptămâni se închide şcoala respectivă pentru că apare focar (14 zile este incubaţia maximă a maladiei COVID-19).
2. Şcolile nu vor fi la fel de aglomerate ca anul trecut. Sunt părinţi care au decis deja să nu trimită copiii la şcoală. Din motive mai mult sau mai puţin obiective. Unele din motivele acestea sunt medicale şi sunt prevăzute expres drept motiv de învăţat on-line.
3. În scoala din oraşul X sau comuna Y nu vor fi cazuri multe decât dacă adulţii din acele oraşe sau comune sunt infectaţi cu SARS-CoV-2 frecvent. Înainte de 8 februarie.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 
Tenebrele copilăriei traumatizante a ultimului dictator al României. Ce semnificaţie avea numele Ceauşescu
 
Margareta Buffa, o româncă adoptată în Italia, a fost condamnată pe viaţă după ce şi-a torturat până la moarte prietena

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

A.S.
3.02.2021, 12:32:33

Copiii sunt, cei mai multi dintre ei, asimptomatici sau fac forme foarte usoare. OK pana aici. Statistic pare ca numarul cazurilor in randul copiilor este mai mic pentru ca de regula copiii nu prea sunt testati. Problema va fi in momentul cand din scoala virusul va ajunge la parinti si bunici. Parintii in spital vor genera problema "cu cine lasam copilul?" iar bunicii infectati vor spori substantial numarul de decese. Parerea mea e ca avem mai degraba motive serioase de ingrijorare, nicidecum de optimism. Mai ales in contextul noilor tulpini de covid.

-1 (1 vot)
A.S.
3.02.2021, 16:27:21

Tu, asta care mi-ai dat minus... poate ai si argumente, nu numai frustrari?

Modifică Setările