Pericolul din banalul usturoi, cel mai puternic antibiotic natural. Ce putem păţi după un consum exagerat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un căţel de usturoi pe zi este, de cele mai multe ori, valoarea recomandată în scopuri medicale. Usturoiul conţine o serie de nutrienţi, vitamine şi minerale, dar si fitochimicale. Cultivat încă din Egiptul antic, folosit de români pentru prevenirea bolilor contagioase şi intrat în bucătăria autohtonă ca un condiment, este incredibil de sănătos.

Pe lângă efectele benefice extraordinare, recunoscute ştiinţific, usturoiul se poate transforma în duşman al sănătăţii. Proprietăţile sale sunt anulate, în cazul consumului exagerat. Înainte de a consuma cantităţi mari de usturoi, oamenii trebuie să ia în calcul efectele secundare, inerente în cazul oricărui aliment.

"Orice aliment consumat cu moderaţie este benefic, dar apar efecte negative când se exagerează. În primul rând, vom observa că organismul începe să miroasă a usturoi. Acest lucru este rezultatul faptului că usturoiul este secretat prin pori. Fenomenul va persista până când usturoiul va fi complet eliminat din organism. Mirosul corpului poate fi jenant şi poate provoca destul de mult stres. Problemele de digestie îşi vor face şi ele apariţia din cauză că usturoiul poate să ardă mucoasa stomacului şi să provoace durere accentuată, arsuri, flatulenţă sau diaree”, explică medicul Denisa Zaharia, medic de familie.

De ce trebuie mâncat crud

De asemenea, femeile care alăptează au constatat că usturoiul oferă laptelui o aromă pe care copilul o poate respinge. Respiraţia dezagreabilă este un alt dezavantaj al consumului mare de usturoi, ceea ce poate afecta viaţa socială a consumatorului. Singura modalitate de a contracara acest lucru este să se consume usturoi crud, împreună cu mâncare, şi acest lucru să se facă, de preferat, cu câteva ore înainte de a merge la culcare.

Interzis pacienţilor cu tulburări de coagulare

Pentru unele dintre persoanele alergice, usturoiul ar putea declanşa erupţii cutanate, febră sau vărsături. Acestea ar putea reacţiona negativ în prezenţa unor anticoagulante. “Cei care urmează să suporte intervenţii chirurgicale sau dentare, femeile însărcinate şi cei cu tulburări de coagulare, ar trebui să evite să consume cantităţi mari de usutroi în mod regulat din cauza proprietăţii acestuia de a subţia sângele, fapt ce ar putea provoca sângerări excesive. Cei care utilizează anticoagulanţi, aspirină şi antiinflamatoare nesteroidiene nu ar trebui să consume şi usturoi decât după ce primesc avizul medicului privind cantitatea pe care o pot ingera”, spun specialiştii.

Combate infecţiile şi degajează bronhiile

Sub formă de aliment pur, usturoiul este cel mai puternic antibiotic din lume. Germenii de răceală, gripă sau viroză nu au şanse de supravieţurire în prezenţa sucului său. În acelaşi timp, combate infecţiile şi degajează bronhiile, sinusurile şi plămânii.

Usturoiul este bogat în germaniu şi seleniu organic, conţine "ajeola", o subtanţă ce diluează sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor şi are peste o sută de compuşi ai sulfului. S-a descoperit că usturoiul distruge streptococii care cauzează scarlatina, difteria şi inflamarea învelişului inimii.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite