Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Persoanele vulnerabile, încurajate să lucreze. Ce măsuri iau autorităţile pentru a le include pe piaţa muncii

0
26 Sep 2016 16:43:29
Autor: Ionela Stănilă
Autorităţile, la întlnirea de la Râşnov pentru a găsi strategii eficiente pentru piaţa muncii FOTO AJOFM Călăraşi
Autorităţile, la întlnirea de la Râşnov pentru a găsi strategii eficiente pentru piaţa muncii FOTO AJOFM Călăraşi

Strategia politicilor de ocupare şi cea de reformă a Serviciului Public de Ocupare (SPO) au fost dezbătute de conducerea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă(ANOFM) cu reprezentanţii structurilor teritoriale, întâlnire la care a participat şi ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pîslaru.


Serviciul Public de Ocupare(SPO) va oferi pachete de măsuri integrate grupurilor vulnerabile şi va încuraja mobilitatea forţei de muncă. Ministrul Muncii a transmis că SPO trebuie să pună accent pe oferirea de servicii integrate grupurilor vulnerabile, persoanelor care sunt greu şi foarte greu ocupabile, explicând că acestea trebuie să fie identificate, trebuie să se stabilească problemele lor, în funcţie de care să li se ofere servicii de profilare, de acompaniere.
“Sunt milioane de oameni care au vulnerabilităţi: fie sunt în sărăcie, fie sunt cu dizabilităţi, fie sunt privaţi de diverse posibilităţi de a accede la o viaţă decentă, sunt marginalizaţi şi ieşiţi din circuitul economic”, a adăugat ministrul Muncii, subliniind că este rolul SPO să identifice aceste persoane şi să găsească soluţii pentru integrarea lor pe piaţa muncii.
 

Deficit de angajaţi

Pe de altă parte, ministrul Muncii a arătat că trebuie luate măsuri pentru creşterea mobilităţii forţei de muncă la nivel naţional având în vedere nevoia diferită de ocupare de la un judeţ la altul.
“Este o problemă de cantitate în ceea ce priveşte populaţia activă, în perspectivă ne vom confrunta cu un deficit de forţă de muncă şi, în acelaşi timp, există o problemă de calitate a forţei de muncă, de competenţe. Nu sunt mulţi oameni activi în piaţa forţei de muncă, iar o mare parte nu este pregătită pentru structura economică spre care România tinde”, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.
În prezent se lucrează la modificarea prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă în vederea încurajării mobilităţii persoanelor aflate în cătuarea unui loc de muncă.

Nepregătiţi suficient

Totodată, Marcel-Dumitru Miclău, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), a pus accentul pe problematica tinerilor, arătând că procentul celor neocupaţi este în continuare foarte mare şi că este nevoie ca ei să beneficieze de sprijin, mai ales că mulţi nu sunt pregătiţi suficient să intre pe piaţa forţei de muncă.
Proiectele finaţate din fondurile europene vor oferi posibilitatea dezvoltării serviciilor integrate, realizarea parteneriatelor cu mediul academic, ONG-urile, cu instituţii de pe plan local pentru a oferi servicii atât pentru tinerii Neets cât şi tuturor categoriile vulnerabile.
Întâlnirea de lucru pentru dezbaterea strategiei politicilor de ocupare şi cea de reformă a SPO a avut loc la Centru Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu al ANOFM de la Râşnov, judeţul Braşov.


Vă recomandăm şi:

11 programe gratuite pentru şomeri. În ce meserii se obţin calificări şi ce beneficii au cursanţii

Angajări prin reţeaua EURES. Cele mai multe posturi vacante, în Marea Britanie

Locuri de muncă în străinătate. 1.313 slujbe prin reţeaua EURES, unde sunt cele mai multe posturi libere

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările