Pesta porcină a adus producătorii în pragul falimentului. „În curând, vom mânca doar carne din import“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul focarelor de pestă creşte alarmant în România, la fel ca şi îmbolnăvirile cu noul coronavirus. Producătorii de carne de porc reclamă pierderi de peste un miliard de euro, începând cu anul 2017. În curând, avertizează aceştia, românii vor mânca doar porc din import.

Numărul focarelor de pestă porcină este în creştere în România. Specialiştii spun că focarele se perpetuează. fără ca autorităţile să stopeze acest lucru prin măsuri ferme. De la reapariţia bolii, acum trei ani, fermierii reclamă pagube de peste un miliard de euro. Autoritatea sanitar-veterinară pregăteşte reguli noi de creştere a porcilor, inclusiv în gospodăriile ţărăneşti, lucru care ar putea pune punct mişcării necontrolate a animalelor în România. Aproape 600.000 de porci au fost eutanasiaţi, din iulie 2017 şi până în prezent. Din acest motiv, pentru măcelari e o adevărată provocare să aducă în vitrine carne de porc românească. Acum, două treimi dintre preparatele pe care le consumăm sunt din import.

Focare în 28 de judeţe

Pesta porcină africană s-a extins în 28 de judeţe. Reprezentaţii Autorităţii Sanitar-Veterinare susţin că una dintre principalele cauze e comerţul necontrolat cu animale, care a luat amploare după ridicarea restricţiilor impuse în starea de urgenţă. Instituţia pregăteşte acum reguli noi, inclusiv pentru creşterea porcilor în gospodăriile ţărăneşti. Proprietarii fermelor cer autorităţilor controale mai stricte. Noile reguli sanitar-veterinare sunt încă în dezbatere şi urmează să fie adoptate în perioada următoare. 

“Trebuie luate măsuri extrem de dure şi de clare în vederea stopării acestei pandemii. În ultimii trei ani, măsurile au fost insuficiente şi ineficiente, ceea ce a condus la apariţia unui caz de pestă porcină la o fermă din Codlea, cu 2.500 de efective. Boala poate fi eradicată prin metode similare celor folosite în cazul COVID-19: izolare, testare, ulterior controlul răspândirii şi mişcării bolii pe teritoriul ţării. Pierderea estimată de producţia autohtonă de carne de porc depăşeşte un miliard de euro în ultimii trei ani. Dacă înainte de 2017, noi, ca Asociaţie de producători de carne de porc reuşeam să asigurăm cam 70% din consumul intern, după trei ani de pandemie, ne situăm la mai puţin de jumătate. Doar 30% din consumul de carne este asigurat din producţie românească. Din păcate, s-au inversat cifrele. O spun cu toată convingerea că în curând vom pune pe masă doar carne din import”, a declarat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

Pierderi colaterale

Fermierii sunt îngrijoraţi, iar pe mulţi dintre ei îi paşte falimentul. Pentru că fermele care au fost afectate şi-au lichidat efective imense, au fost în imposibilitatea de a se redresa. „Dacă până anul trecut asociaţia cuprindea 120 de producători de carne de porc din România, în prezent, mai sunt aproximativ 80 de membri. Trebuie să rezolvăm problema cât mai repede pentru că vom ajunge să mâncăm carne doar din import. Fermierii au suferit şi pagube colaterale, nu doar pierderi directe. Partea de despăgubire s-a acordat pentru animalele eutanasiate, însă producătorii au pierdut şi furajele care s-au considerat a fi contaminate. Toate acestea au fost distruse. Mai mult decât atât, fermele nu au mai putut fi repopulate, iar efectivele din fermele de îngrăşare au scăzut dramatic. În acelaşi timp, restricţiile impuse nu au mai permis scoaterea animalelor din ferme pentru a fi comercializate”, explică Ioan Ladoşi.

Cea mai arzătoarea problemnă pentru producători este, în acest moment, legiferarea regulilor clare de către ANSVSA şi Ministerul Agriculturii de creştere a porcilor în gospodării. Fermierii spun că acest lucru nu trebuie înţeles greşit. Noi nu avem nimic în acest sens cu oamenii care cresc porci pentru consum propriu. Dar să fie pentru consum propriu. Că atunci dacă creşti 5 capete, adică ai aproximativ 1,5 tone de carne, trebuie să respecţi regulile fermelor comerciale.cred că fără controale severe se va stimula şi mai mult miţşcarea necontrolată a animalelor în România, a precizat Ioan Ladoşi. Pesta porcină africană nu este contagioasă pentru om, dar produce pagube uriaşe. Toţi porcii dintr-un focar trebuie eutanasiaţi, iar fermierii sunt despăgubiţi.

Valoarea importurilor, în creştere

În primul trimestru al acestui an, Romania a importat 118.525 de tone de carne, în creştere cu 7,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Astfel, valoarea importurilor s-a majorat cu 43%, ajungând la 257,35 milioane de euro. De asemenea, exporturile de carne şi organe comestibile în perioada ianuarie – martie 2020 au fost de 4,2 ori mai mici decat importurile, respectiv de numai 27.691 tone. Valoarea exporturilor de astfel de produse a fost de 53,69 milioane de euro, uşor în scădere faţă de perioada similară din 2019, cand s-a cifrat la 54,14 milioane de euro. În primul trimestru al anului trecut, exporturile de carne şi organe comestibile au totalizat 29.386 de tone.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Despăgubiri pentru pestă porcină în valoare de 34,1 milioane lei, plătite în Bărăgan

Pesta porcină ne-a costat o jumătate de miliard de euro. Avertismentul teribil al producătorilor cărnii de porc

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite