Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Peste 10.000 de sticle cu apă sfinţită, pregătite pentru credincioşi de Bobotează

1
5 Jan 2019 15:16:36
Autor: Ionela Stănilă
Credincioşi din toată ţara vor primi agheasmă FOTO Adevărul
Credincioşi din toată ţara vor primi agheasmă FOTO Adevărul

Protoieria Călăraşi a pregătit pentru credincioşi 10.000 de sticle cu apă sfinţită ce vor fi distribuite în Parcul Central, iar alte 10.000 de sticle vor fi împărţite bisericilor din oraş duminică, de sărbătorea Bobotezei.

 
Agheasma pe care preoţii o împart credincioşilor înseamnă în limba greacă „apă sfinţită”. Ca element fundamental al Creaţiei, apa se foloseşte la spălarea fizică, dar este asociată şi lucrării de curăţire spirituală, de îndepărtare a urmelor păcatului, spun preoţii.
 
Credinţa preotului care o sfinţeşte, dar şi credinţa omului care o primeşte fac minuni. Aşa spune părintele Paul Tudorache, din parohia “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi. Preotul a explicat pentru “Adevărul” de ce agheasma are puteri tămăduitoare.
 
“ Apa sfinţită curăţă şi vindecă trupul credinciosului. Aşadar, te protejează atâta timp cât ai credinţa în suflet, altfel nu are niciun efect. Cu ea se sfinţesc locuinţele, se alungă duhurile rele, iar la sate oamenii stropesc grajdurile animalelor şi ogoarele pentru a fi protejaţi de boli şi ca să aibă recolte bogate. Slujba specială pentru Agheasma mică se săvârşeşte în cursul anului, iar la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, atunci când se sfinţesc apele, rânduiala se uneşte cu cântările Învierii. În mănăstiri, de exemplu, pe data de 1 a fiecărei luni se sfinţeşte apa pentru nevoile credincioşilor. Apa sfinţită de Bobotează sau Agheasma Mare are o putere deosebită de binecuvântare şi de vindecare”, spune părintele Tudorache.
 
Tradiţie veche a Bisericii
 
Slujba Agheasmei Mari se săvârşeşte atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii binecuvintează apoi casele credincioşilor, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, când se sfinţeşte Agheasma pe care credincioşii o iau la casele lor, pentru tot anul.
Sfinţirea apei sau Agheasma are o veche tradiţie în Biserica creştină, iar în Constituţiile Apostolice sfinţirea apei este atribuită Sf. Ap. Matia: „Despre apă şi untdelemn hotărăsc eu, Matia, ca să binecuvânteze episcopul apa şi untdelemnul, iar dacă lipseşte episcopul, atunci s-o binecuvânteze preotul dimpreună cu diaconul”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Carmen Florea
5.01.2019, 17:22:51

... vai: 'credinta preotului'..., pai nu? e toba de credinta si Pornohaci si Barladeanu si-s pline hulubariile 'sfinte' de astfel de 'credinciosi', dar si de preainalti si preasfintiti penali, hoti, turnatori la secu' ca Teodosie si cloaca de vrajitori dupa care plange puscaria, o armata de bisnitari, carora le 'sploadeaza' harul ... hotiei prin toate orificiile, cand ranjesc alaturi cu cei ca vrednicul puscarias Dragnea, intrecandu-se la mertane cu manelistii... Astia spurca locul pe unde trec, nu e nimic primit de la dansii, dar turma tot turma, ca de aia-i turma: de ceva zeci de ani se tot 'sfinteste' si se 'sfinteste', batandu-se in usa bisericii pt un bidon cu apa chioara, dar tot infometata-i, cu pantalonii rupti in fund si fara dinti..., astia-s in UE ... Unica tara care mai face si circ cu 'agheazma' si-l lauda apoi la hazeta sa vada lumea ca-s cei mai cretinciosi, lumea insa vede realitatea: mizerie, saracie, primitivism, analfabetism, hotie si violenta. Incep osanalale pt preafaraonii putrezi de bogati pe niste brasoave putrede, dar si pt preaturnatorii la secu' precum Teodosie, Teofan, Pimen, preatartarul aurit din deal si toti escrocii vrajitori calare pe seif, tooooooooooti au dat cu ciocul la secu' (unii dintre ei au si crapat deja), azi insa 'educa' societatea, milionari fara munca, adica talhari ... trimisii lu' 'mnezeu, pai nu? pe cine putea sa mai trimita daca nu pe niste hardaie, niste borfasi si pungasi, mereu cu laba in buzunarul saracului? Spune-mi pe cine trimiti ca sa-ti spun cine esti, adica cum e Tandea, asa si Mandea, adica povesti cu serpi vorbitori si magari zburatori ...

Modifică Setările