Peste 400 de focare de pestă, active în România. O fermă din Sohatu a fost închisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste porcină face ravagii FOTO Shutterstock
Peste porcină face ravagii FOTO Shutterstock

Un număr de 401 focare de pestă porcină sunt active în România, conform Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). În judeţul Călăraşi, la o fermă din Sohatu, peste 11.700 de animale s-au îmbolnăvit.

În aceste condiţii, preţul cărnii de porc la poarta fermei a ajuns la 5,5- 6 lei pe kilogram, cu 20% mai puţin faţă de anul trecut, a declarat pentru News.ro, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, care a precizat că în preajma Paştelui este posibil ca preţul cărnii de porc să crească. În magazine, un kilogram de pulpă de porc ajunge la 19 lei pe kilogram. 

Preşedintele APCPR a mai afirmat că în prezent fermele autohtone nu asigură mai mult de 30% din cererea de carne de porc din România, faţă de 60% cât asigurau în 2017, înaintea de apariţia pestei porcine.

Ladoşi a mai spus că în 2020 au fost sacrificaţi 3,7 milioane de porci, în scădere cu 12% faţă de 2019, când 4,2 milioane de porci au ajuns la abatoare. 

Focar uriaş la Sohatu

Consiliul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit pe 18 martie la Prefectura Călăraşi, în urma confirmării unui focar de pestă porcină africană în localitatea Sohatu, mai exact 11.707 de porcine infestate.  La şedinţă au participat toţi membri CJSU, atât prin prezenţa fizică, cât şi prin WhatsApp. Şedinţa a fost prezidată de prefectul Valentin Barbu, împreună cu subprefecţii  Nicolae Dumitru şi Georgică Ştefan.

A fost adoptat planul de măsuri prin care s-au stabilit responsabilităţile instituţiilor implicate în aplicarea normelor sanitar-veterinare de combatere a pestei porcine africane. De asemenea, a fost instituită o zonă de supraveghere de 10 km pe raza localităţilor: Budeşti, Aprozi, Buciumeni, Nuci, Popeşti, Gălbinaşi, Cucuieţi, Podu Pitarului, Plătăreşti, Progresu, Solacolu, în raport cu localizarea focarului. De asemenea, a fost instituită o zonă de protecţie de 3 km pe raza localităţilor: Sohatu, Vasilaţi, în raport cu localizarea focarului.

 Vă mai recomandăm şi:

„Carantina de weekend” – un posibil compromis între izolare şi relaxare

Preşedinta Colegiului Medicilor Bihor, după audierea doctoriţei Flavia Groşan: „Va continua să îşi trateze pacienţii exact cum a făcut-o până acum“ VIDEO

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite