Piersica, leacul minune care ia depresia cu mâna. Cui este interzis fructul care întârzie îmbătrânirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogată de vitamine şi minerale, aromata piersică este un adevărat leac pentru cei au probleme digestive, reumatism, litiază urinară şi probleme cardiovasculare. Prin conţinutul ridicat de apă, 87%, aceasta hidratează organismului, iar proprietăţile antioxidante întârzie îmbătrânirea.

Piersicile au un conţinut mare de vitamina C şi provitamina A, vitaminele B3, B5 si E. Ele mai conţin fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu şi seleniu.

„Consumul de piersici stimulează apetitul şi secreţia sucurilor gastrice şi biliare, ajută la echilibrarea sistemului nervos şi întărirea imunităţii organismului. Datorită vitaminelor şi mineralelor, piersica poate fi de ajutor persoanelor slăbite, astenice, fără poftă de mâncare, a celor aflate în convalescenţă sau care prezintă stări depresive”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.

Risc ridicat de alergie

Ca şi în cazul altor fructe (căpşuni, zmeură, caise), şi piersica are un potenţial alergen ridicat. Specialiştii spun că unele persoane, alergene la polen, pot prezenta urticarie de contact, atunci când consumă piersici.

„Aceasta se manifestă prin mâncărimi ale nasului, ale buzelor, edem la nivelul buzei şi a limbii. În cazurile severe poate apărea şi umflarea glotei, ceea ce duce la dificultăţi în respiraţie. De exemplu, persoanele sensibile la polenul de arbori (în special mesteacăn) pot fi alergice şi la mere, pere, caise, piersici, cartofi noi, ţelina, morcovi, tomate. De asemenea, pacienţii alergici la graminee şi cereale pot fi sensibili şi la leguminoase, piersici, pere, pepene, tomate, cereale integrale, inclusiv la pâinea integrală”, explică specialiştii.

Persoanele alergice la fructe şi legume trebuie să urmeze o dietă restrictivă, eliminând din alimentaţie acele produse care le fac rău. Vizita la medic este obligatorie pentru instituirea unui tratament de specialitate.

Previne cancerul

Antioxidanţii conţinuţi în piersică inactivează radicalii liberi şi menţin integritatea celulei. De aceea, piersica este un aliat în lupta pentru prevenirea cancerului şi a unor afecţiuni cardiovasculare. Datorită proprietăţilor sale antioxidante, piersica întârzie procesul de îmbătrânire şi ajută la menţinerea strălucirii şi tinereţii tenului.

Frunzele şi florile de piersic se pot folosi sub formă de ceai, pentru acţiunea lor antiseptică, depurativă şi de combatere a infecţiilor parazitare. Se pun două linguriţe de plantă la infuzat în 300 de mililitri de apă fiartă, se lasă 10 minute, apoi se bea câte o ceaşcă de ceai după fiecare masă.

Vă recomandăm şi:

Cele mai energizante băuturi naturale care te ţin „în priză“. Ce sucuri de legume şi fructe întăresc organismul epuizat

De ce e bine să bem bere, băutura care previne infarctul. Cât trebuie să consumi pentru o „inimă de fier“

Bananele, fructele care aduc fericirea: cum alungă depresia, de ce trebuie consumate bine coapte şi cine nu ar trebui să le mănânce

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite