Planta care aduce fericirea: sunătoarea, cel mai puternic antidepresiv natural - beneficii miraculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Denumită popular „iarba sângelui“ sau „floare de năduf“, sunătoarea a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile sale terapeutice uimitoare. Remediu naturist pentru arsuri, inflamaţii şi iritaţii, sunătoarea creşte cantitatea de serotonină – substanţa care asigură buna dispoziţie în organism – şi scade nivelul de cortizol, hormonul stresului.

Un ceai de sunătoare ne redă pofta de viaţă şi zâmbetul, făcând să dispară, ca prin minune, stările de anxietate, de insomnie şi nervozitate. „Numeroase studii au demonstrat că este cel mai puternic antidepresiv natural. Este recomandată pentru stări de teamă, tensiune şi stres. Datorită unei substanţe cu proprietăţi sedative este eficientă mai ales în stări depressive“, explică dr.Victor Verinceanu, medic de familie.

Tot specialiştii spun că sunătoarea mai contribuie şi la funcţionarea normală a sistemului digestiv, deoarece stimulează bila, protejează mucoasa gastrică şi reduce spasmele. Sub formă de gargară tratează cu succes inflamaţiile gâtului, gingiilor şi ale ganglionilor. În plus, datorită proprietăţilor antivirale şi antibiotice, ajută la tratarea răcelii, sinuzitei şi bronşitei.

Vindecă afecţiuni cardiovasculare şi biliare

„Sunătoarea este o farmacie în sine, datorită compuşilor săi foarte importanţi“, spune şi dr. Cătălin Luca. Strămoşii noştri foloseau sunătoarea pentru proprietăţile sale afrodisiace, mai ales asupra bărbaţilor şi, de asemenea, pentru a aduce liniştea sufletească şi un somn plăcut şi relaxant celui care o consumă.

calarasi sunatoare

Până şi vechii egipteni foloseau sunătoarea pentru proprietăţile sale vindecătoare în afecţiuni cardiovasculare şi biliare.

În ce constă însă miracolul acestei plante, ce conţine ea? Răspunsul îl dau tot specialiştii.

Sunătoarea conţine peste 15 compuşi activi, printre care enumerăm colina, acidul valerianic, saponinele, uleiurile volatile care o fac o plnată miraculoasă. Saponinele au proprietăţi expectorante şi febrifuge, aşadar ceaiul de sunătoare este foarte indicat în tratarea răcelilor şi a virozelor. Substanţele amare din sunătoare stimulează digestia tratează hemoroizii şi alungă paraziţii intestinali. Mai mult decât atât, acidul clorogenic şi cafeic are proprietăţi antiinflamatoare şi cicatrizante, iar flavonoidele preţioase conţinute de această plantă îi atribuie proprietăţi vasodilatatoare şi hipotensoare cardiac, notează dr. Cătălin Luca. 

Hiperforina este substanţa antidepresivă şi antinevralgică, iar hipericina este un antiseptic urinar excelent. Uleiul eteric atribuie acestei plante proprietăţi astringente şi cicatrizante la nivel extern.

Combate depresia, nevrozele şi isteriile

Sunătoarea este un excelent calmant, fiind recunoscută pentru calmarea migrenelor, combaterea depresiei, alungarea durerilor de cap, a nevrozelor, tratarea isteriei şi a nevralgiilor faciale. 

calarasi sunatoare

De asemenea, persoanele care suferă de somnambulism, anxietate, tulburări de vorbire, traumatisme craniene îşi pot trata aceste afecţiuni cu ajutorul tratamentului cu produse din sunătoare.

Tratează cu succes rănile deschise

Efectele miraculoase ale plantei nu se opresc aici. Tratează cu succes rănile deschise, rănile purulente, plăgile provocate de tăieturi, eczemele, acneea, furunculele sau înţepăturile de insecte.

Afecţiunile pielii mai pot fi tratate şi cu ajutorul unguentului din flori de sunătoare, ce poate fi găsit în farmacii naturiste sau preparat acasă. Sunătoarea combate senzaţia de durere, de usturime şi de mâncărime, calmând suferinţele la nivelul pielii şi vindecând arsurile. De asemenea, uleiul de sunătoare aplicat pe piele poate vindeca alergiile, arsurile, iritaţiile şi eczemele, spun specialiştii.  

Vă recomandăm şi:

„Frunza dragostei“ din grădină. Puterile magice ale leuşteanului, planta care alungă duhurile rele şi aduce iubirea

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

De ce planta preferată a lui Popeye-Marinarul este numită „mătura intestinului“. Spanacul, iarbă de leac pentru zeci de afecţiuni

De ce se spune că urzica „schimbă” sângele şi te scapă de anemie. 10 motive pentru care să profiţi de beneficiile primei plante din luna martie

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite