Planta care ne scuteşte de cardiolog. Cum se poate transforma păducelul din aliat fidel în duşman feroce al inimii bolnave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păducelul, un remediu-minune, dacă este folosit cu precauţie FOTO infuziedesanatate.ro
Păducelul, un remediu-minune, dacă este folosit cu precauţie FOTO infuziedesanatate.ro

Una dintre plantele tămăduitoare care se culeg în luna iunie, păducelul este recunoscut pentru beneficiile sale asupra sistemului cardiac. Medicii ne sfătuiesc să fim precauţi: o cură cu ceai de păducel trebuie făcută sub supraveghere unui specialist.

De la păducel se folosesc frunzele, florile şi fructele pentru a prepara infuzie. Medicii ne învaţă cum să preparăm corect lichidul miraculos: se ia o lingură de fructe de păducel sau flori peste care se adaugă o cană de apă clocotită şi se lasă la infuzat aproximativ 10 minute.

Puteţi bea acest ceai de trei ori pe zi. Păstraţi ceaiul rămas în recipiente bine închise şi adăugaţi suc de lămâie pentru a conserva substanţele active. Nu beţi ceai de păducel dacă urmaţi un tratament cu medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale fără a consulta medicul, deoarece acest ceai poate creşte activitatea acestor medicamente.
 

“Tinctura de păducel nu este recomandată în cazul ulcerului gastric, dar este un remediu bun pentru tratarea afecţiunilor cardiace având un efect uşor coronaro-dilatator şi totodată stabilizează şi hipertensiunea. Ceaiul de păducel ajută şi tratează tulburările de menopauză şi stările proaste ale organismului precum: agitaţia, starea de oboseală, nervozitate şi anxietate. Mai poate fi utilizat şi pentru scăderea semnificativă a colesterolului”, explică dr. Cătălin Luca, medic medicină generală, cu competenţă apifitoterapie.  

Dilată vasele de sânge şi relaxează muşchii

Ceaiul de păducel este folosit în mod uzual pentru a trata afecţiunile cardiovasculare, chioar dacă activii oprezenţi în plantă îi conferă un miros neplăcut şi un gust amar.

“Mecanismul de acţiune se bazează pe conţinutul în antioxidanţi al păducelului care relaxează muşchi netezi ai inimii şi dilată vasele de sânge, scăzând astfel presiunea şi permiţând creşterea fluxului sanguin. Următoarele afecţiuni care beneficiază de deschiderea vaselor sanguine sunt: angina, ateroscleroza, insuficienţa cardiacă congestivă şi hipertensiunea. În plus, ceaiul de păducel creşte puterea şi frecvenţa contracţiilor cardiac”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.

calarasi paducel

Cereţi sfatului medicului înainte de a începe cura!

Cu toate acestea, specialiştii avertizează pacienţii să nu înceapă o cură cu ceai de păducel, decât sub supraveghere medicală. Reacţiile adverse ale acestui ceai nu sunt frecvente, însă sunt câteva contraindicaţii importante.

"Dacă beţi ceai de păducel şi aveţi mai multe simptome decât de obicei în timp ce mergeţi sau faceţi efort, este bine să consultaţi medicul. O doză prea mare de păducel poate scădea tensiunea arterială şi poate cauza hipotensiune şi pot apărea simptome ca ameţeală şi leşin. O doză prea mare de păducel poate cauza şi bătăi neregulate ale inimii. De asemenea, nu este recomandat nici femeilor pentru că poate scădea tonusul musculaturii uterine, afectând astfel sarcina. Nici la copii nu este indicat ceaiul de păducel", spun medicii.

Alergicii trebuie să fie şi ei cu ochii "în patru". Dacă sunteţi alergici la orice plantă din familia Rosaceae (trandafiri, căpşune, pere, caise, mere sau vişine), este posibil să aveţi reacţii negative la păducel. Păducelul este contraindicat atunci când se administrează orice tip de medicamente.

calarasi ceai

"Păducelul poate să crească activitatea digoxinei (folosită pentru aritmie), a beta blocantelor sau blocante ale canalelor de calciu (folosite pentru dilatarea vaselor de sânge sau pentru reducerea tensiunii arteriale), sau a antidepresivelor. Păducelul are proprietatea de a subţia sângele, aşa că dacă luaţi medicamente anticoagulante sau antiplachetare adresaţi-vă medicului înainte de a începe să beţi ceai de păducel", spune dr. Daniela Stan.

Combate anxietatea

Ceaiul de păducel este eficient şi în tratamentul anxietăţii, mai ales atunci când apar simptome ca senzaţia de apăsare în piept şi palpitaţiile inimii. “Mecanismul de acţiune al păducelului în acest caz este acelaşi ca în cazul afecţiunilor cardiace şi anume creşterea fluxului sanguin, reducând tensiunea arterial”, precizează specialiştii.



Fructele de păducel conţin antioxidanţi care au proprietatea de a acţiona împotriva radicalilor liberi ce pot distruge membranele celulare şi pot cauza moartea celulară. Expunerea la radiaţii, fumatul, poluarea aerului, medicamentele pot creşte cantitatea de radicali liberi din organism. Antioxidanţii din fructele de păducel pot preveni distrugerile celulare cauzate de radicalii liberi, protejând organismul de apariţia cancerului sau a afecţiunilor cardiace.

Vă recomandăm şi:

calarasi paducel

Planta-minune care tratează depresia şi scade colesterolul. Ce alte miracole pentru sănătate mai produce „regina florilor“ - sfaturile medicilor

Ceaiul de tei, un excelent medicament, poate deveni toxic. De ce este interzis bebeluşilor, gravidelor şi şoferilor şi cum se prepară corect - explicaţiile medicilor

Moartea inimii poate fi prevenită. Ceaiuri-minune în lupta cu colesterolul „rău”: anghinarea, un aliat redutabil

Avocado, „arborele cu testicule”: previne cancerul, anemia şi bolile de inimă. Cum trebuie consumat şi de ce îl considerau aztecii afrodisiacul perfect

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite