Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Portul turistic din Călăraşi, cea mai mare investiţie de la Dunăre. Când va fi gata

0
24 May 2022 13:00:15
Autor: Ionela Stănilă
Portul turistic de la Călăraşi va fi gata în 2023 FOTO Facebook/Constantin Bîrcă
Portul turistic de la Călăraşi va fi gata în 2023 FOTO Facebook/Constantin Bîrcă

Lucrările la portul turistic din Călăraşi, una dintre cele mai mari investiţii la nivelul Dunării din ultimii 30 de ani, pe sectorul Porţile de Fier-Cernavodă, au fost verificate de reprezentanţi ai Ministerului Turismului.

Investiţia este finanţată în proporţie de 70% cu fonduri ale Ministerului Turismului şi are o valoare de 86,5 milioane de lei. 

„Împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Călăraşi şi cei ai ministerului Turismului am fost să verificăm stadiul lucrărilor la portul care va fi amenajat pe malul Borcea. 
 
Proiectul "Dezvoltarea turistică a Braţului Borcea-Călăraşi" - port turistic de agrement este cel mai mare proiect de investiţii la nivelul Dunării din ultimii treizeci de ani, pe sectorul Porţile de Fier - Cernavodă.
 
Acest port ultramodern va găzdui 250 de ambarcaţiuni de agrement cu vele şi motor, cel puţin 500 de locuri de parcare pentru autovehicule şi utilitare, hambar, staţie de alimentare cu combustibil şi un mic centru comercial.
 
Valoarea totală a proiectului este de 86.522.510,65 lei (TVA inclus), din care valoarea contractată pentru proiectare şi execuţie lucrări este de 64.023.735,81 lei (fără TVA)”, a explicat Constantin Bîrcă, deputat de Călăraşi.
 

Urmează să primim 70%

 
Ion Samoilă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi a precizat că această lucrare va fi finalizată în toamna anului 2023. 

Lucrările au fost realizate în proporţie de 30% FOTO Facebook/Constantin Bîrcă
 
”Sunt convins că anul viitor o să fim în situaţia în care să predăm şi finalizăm această lucrare. Lucrările avansează, suntem într-o situaţie bună. Delegaţia a venit să verifice situaţia din teren. Noi am avut posibilitatea să suţinem până acum, din fondurile Consiliului Judeţean, lucrările de aici. Urmează să primim 70%, cât s-a angajat Ministerul Turismului că va suporta pentru lucrările care se realizează la Călăraşi. Feedback-ul la acest moment, atât  în şedinţa tehnică pe care am avut-o la Consiliul Judeţean, cât şi pe teren este unul bun”, a spus Samoilă.
 
Călăraşiul va avea port turistic FOTO Facebook/Constantin Bîrcă
 
Până în prezent, 30% din lucrările pentru amenajarea portului turistic au fost executate. Pe şantier a fost făcută armătura din fier-beton, după care se vor turna grinzile din beton pentru susţinerea malurilor bazinului portuar.
 

Atracţie pentru turişti şi investitori

 
„Trebuie să valorificăm la maximum beneficiile pe care ni le oferă Dunărea la Călăraşi, pentru că avem un potenţial turistic uriaş. Acest proiect al Consiliului Judeţean nu este doar spectaculos, datorită arhitecturii sale, ci reprezintă şi o punte de legătură între noi şi turiştii români şi străini, între noi şi potenţialii investitori, care să vină la Călăraşi şi să creeze locuri de muncă bine plătite”, declara preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, în luna mai 2019, atunci când Ministerul Turismului a dat undă verde pentru finanţarea proiectului. 

Se lucrează pe şantierul portului turistic FOTO Facebook/Constantin BÎrcă
 
Portul turistic şi de agrement presupune atât consolidarea malului Borcea, cât şi construirea de pontoane pentru acostarea a 260 de ambarcaţiuni. 

De asemenea, la Călăraşi va fi ridicat un pavilion pentru evenimente expoziţionale, conferinţe şi simpozioane. Proprietarii ambarcaţiunilor vor avea la dispoziţie un atelier pentru repararea bărcilor, precum şi spaţii pentru conservarea acestora pe timp de iarnă. Tot în portul turistic vor exista atât spaţii comerciale, cât şi staţii pentru alimentarea cu combustibil a navelor de agrement. 
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

„Der Spiegel”: Neo-naziştii ruşi care participă la „denazificarea” Ucrainei

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ameninţarea de a folosi teritoriul Belarusului pentru a lovi Ucraina rămâne

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările