Poşta Veche, o bijuterie de 2,52 milioane de euro, inaugurată. Cum arată după restaurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poşta Veche a fost transformată în centru cultural FOTO Facebook/PMC
Poşta Veche a fost transformată în centru cultural FOTO Facebook/PMC

Bijuteria Călăraşiului a fost inaugurată. Poşta Veche, una dintre cele mai frumoase clădiri de pe malul Borcei a fost transformată cu 2,52 milioane de euro, fonduri europene, într-un inedit spaţiu de relaxare.

„Am reuşit să închidem acest proiect, în valoare de 2,52 milioane euro, demarat în 2017, care vizează punerea în valoare a monumentului istoric Poşta Veche, în vederea creşterii atractivităţii turistice în municipiul şi în judeţul Călăraşi, redând circuitului turistic patrimoniul cultural reabilitat, reprezentat de acest edificiu.

Centrul oferă un spaţiu inedit în care sunt prezentate informaţii privind istoria locurilor şi oamenilor, oferă oportunităţi pentru dobândirea şi dezvoltarea abilităţilor practice, participarea la activităţi în cele 5 ateliere. Este un proiect pe care şi l-a dorit Primăria Călăraşi, a durat, dar merită, şi de astăzi punem această “bijuterie” la dispoziţia călărăşenilor, cu precădere a copiilor care-şi pot dezvolta abilităţile în cele 5 ateliere”, a fost mesajul transmis de primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce.

Restaurarea, cu o valoare a contractului de lucrări este de 7.608.066,80 lei (aprox. 1,6 milioane euro). Restul reprezintă contracte pentru servicii de dirigenţie de şantier, asistenţă din partea proiectantului, marketing şi promovare, informare şi publicitate, dotări diverse (IT şi mobilier, materiale, etc). În afară de contribuţia de 2%, Primăria Călăraşi a mai cheltuit aproximativ 50.000 lei din bugetul local, pentru achiziţia diverselor materiale şi a altor dotări care nu au fost eligibile a fi achiziţionate prin proiect, dar care sunt necesare funcţionării Centrului Cultural.

calarasi posta veche a fost inaugurata foto facebook/PMC

Un centru cultural de 5 stele FOTO Facebook/PMC

Cinci ateliere

Acest obiectiv cultural oferă posibilităţi multiple de petrecere a timpului liber, în cadrul atelierelor create aici, pentru localnici şi turişti. 

Cele 5 ateliere sunt: 

1. la demisol: atelierul foto-video care prezintă vechile tehnici (de fotografiere şi filmare) dar şi a tehnicilor moderne de realizare şi manipulare a imaginii prin intermediul soft-urilor, dezvoltă competenţe în manipularea digitală a imaginilor foto şi video cu ajutorul unui soft specializat; 

calarasi posta veche a fost inaugurata foto facebook/PMC

Restaurarea a durat aproape 4 ani FOTO Facebook/PMC

2. la parter: hub-urile Conectare umană şi Conectare om-maşină fac posibilă conectarea participanţilor la ultimele tehnologii şi la surse de informare (biblioteci on-line), asigură dotări necesare pentru întâlnirea a 10-15 tineri/întâlnire pentru discuţii cu specialişti, personalităţi, conducători de organizaţii, ajutând tinerii să îşi aleagă mai uşor viitoarea carieră; conectarea la ultimele tehnologii şi la biblioteci on-line, utilizarea căştilelor de realitate augmentată şi dronă; 

3. la etaj: atelierul de tradiţii locale care găzduieşte activităţi diverse (cusături, croitorie, împletituri din diverse fibre naturale, gătit, construcţii de machete ale caselor demolate şi machete de bărci tradiţionle); se pot identifica elementele inedite şi definitorii ale oraşului, putând fi realizate şi multiplicate ca suveniruri cu ajutorul unui laptop, al unui aparat de tăiat cu laser şi a imprimantelor 3D. 

calarasi posta veche a fost inaugurata foto facebook/PMC

Loc inedit de relaxare FOTO Facebook/PMC

4. Atelierele de pictură/gravură hârtie/tipografie - aici se produce, se pictează, se imprimă hârtie reciclată, chiar de către participanţii la ateliere; se pot realiza suveniruri diverse cu ajutorul presei de gravură, ghilotinei, a presei de carte; scanerul de carte este folosit la transformarea, în format digital, a informaţiilor cuprinse în arhivele locale, favorizând accesul la tipărituri care nu ar putea fi expuse sau citite datorită vechimii şi a stării de conservare. 

5. Minitipografia asigură realizarea de flyere de prezentare, invitaţii, calendare, afişe, chestionare. 

Construită la sfârşitul secolului XIX

Clădirea, construită la sfârşitul sec. XIX este monument istoric, de clasă A, inclus în lista monumentelor istorice. Realizarea acestei investiţii locale va genera un impact regional şi chiar naţional, prin punerea în valoare rezultată din atribuirea destinaţiei de Centru Cultural.

calarasi posta veche a fost inaugurata foto facebook/PMC

Clădirea a fost restaurată cu fonduri europene FOTO Facebook/PMC

Obiectivele avute în vedere la momentul iniţierii proiectului au constat în conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural local, prin lucrări de consolidare, conservare, restaurare, dotări interioare şi amenajări expoziţionale, în concordanţă cu statutul istoric al clădirii. Această investiţie vine să completeze peisajul urbanistic local, zestrea culturală şi turistică. În municipiul Călăraşi, clădirea completează „patrulaterul” format din astfel de construcţii reabilitate, aparţinând aceleiaşi generaţii: - Muzeul Municipal Călăraşi; - Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Călăraşi; - Palatul Prefecturii Călăraşi.

Vă mai recomandăm şi:

Soţia unui fost deţinut din lotul demnitarilor anticomunişti: „Nu ştiam că nu-l voi mai vedea vreodată”

 

„Operaţiunea Inimaginabil”, planul secret al lui Churchill pentru al Treilea Război Mondial

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite