Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Postul bate vânzările la carne. Mâncarea de “dulce” rămâne în galantare

0
7 Mar 2014 08:51:11
Autor: Ionela Stănilă
Clienţi puţini la carne Foto:Adevărul
Clienţi puţini la carne Foto:Adevărul

Postul Paştelui închide măcelăriile. Unul dintre cele mai căutate alimente nu mai are clienţi. Vânzările la carnea de porc, dar şi cea de pui au scăzut consistent, iar o redresare a situaţiei se aşteaptă abia luna viitoarea, în apropierea sărbătorilor.


„Primele trei luni ale anului aduc de fiecare dată o perioadă foarte proastă pentru noi, producătorii. Preţul a scăzut în această perioadă de la 6,4-6,5 lei pentru un kilogram de porc în viu, la 5,2 lei kilogramul. Carcasa a ajuns la 8,8-8,9 lei kilogramul de la 10 lei. Ne-am obişnuit cu această situaţie, însă sperăm ca totul să reintre pe făgaşul nornal. Au scăzut puternic vânzările, iar noi suntem primii afectaţi. Abia reuşim să ne acoperim costurile de producţie”, a precizat ing.Costel Marinache, şef Izocon Călăraşi, unitate în care se procesează 110 porci zilnic.


Afectat de scandalul cărnii de pui infestate cu salmonella de la Avicola Călăraşi şi Euroavi, celălalt mare producător de pui din judeţ, are de suferit şi din pricina Postului. “În fiecare an se întâmplă acelaşi lucru. Este normal să ne afecteze. Toţi producătorii de carne de pui simt în aceastăp perioadă o scădere a livrărilor. La noi a fost vorba de 10%”, a declarat Ion Dochiţa, unul dintre administratorii societăţii.

Eticheta care scumpeşte marfa

Parlamentul European a votat, recent, o noua reglementare care prevede introducerea unei etichete speciale pentru produsele de carmangerie. Eticheta va conţine date privind ţara de origine, locul în care a crescut şi a fost sacrificat animalul. Măsura îi va forţa pe producătorii de carne să îşi cumpere noi sisteme de marcaj, iar acest lucru va duce la creşterea preţurilor susţine eurodeputatul PDL Rareş Niculescu.

Potrivit specialistilor din industria carnii, carnea de porc s-ar putea scumpi cu pana la 55%, iar cea de pui cu 22%.  În acest condiţii, susţin producătorii, este posibil ca nimeni să nu-şi mai permită nici măcar un kilogram de carne. “Abia supravieţuim, dacă se ridică preţul, unde ajungem?, se întreabă comercianţii.

Preţuri la raft

 În acest zile, în magazine carnea de porc scoate din buzunarul călărăşeanului câteva sute bune. La piaţa Big, la magazinele de desfacere a cărnii, un kilogram de piept de porc are preţul de 16 lei, un kilogram de fleică ajunge la 17,5 lei, slănina costă 11 lei, cârnaţii proaspeţi, 16,5 lei, muschi file, 21,8 lei, ceafa fără os, 23,3 lei, carne tocată, 16, 5 lei.

Cel mai lung Post

Ortodocşii au intrat luni, 3 martie, în Postul Paştelui - cel mai lung şi important dintre posturile Bisericii Ortodoxe. Timp de 48 de zile, credincioşii fac un exerciţiu de voinţă şi trebuie să se abţină de la consumul alimentelor „de dulce“.

Anul acesta, sărbătoarea de Paşti este fixată în data de 20 aprilie. În Postul Mare, Biserica Ortodoxă dezleagă la peşte de Buna Vestire (25 martie) şi de Intrarea Domnului în Ierusalim (13 aprilie).

Biserica spune că Postul cel Mare a fost rânduit pentru pregătirea celor ce primeau Botezul creştin de Paşti şi pentru întâmpinarea Patimilor şi a Învierii Domnului. Sărbătoarea aminteşte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea misiunii Sale mesianice.

Vă recomandăm şi:

Ghid pentru Postul Paştelui. Învăţături teoretice şi practice pentru ortodocşi

Luni începe Săptămâna Albă. Credincioşii pot mânca ouă, brânză şi peşte

Parlamentul European cere etichetarea originii tuturor tipurilor de carne consumate în UE

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările