Povestea celui mai iubit duhovnic din Bărăgan. P.S. Damaschin Coravu: “expansiunea sectelor sminteşte credincioşii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
P.S. Damaschin Coravu, trecut în nefiinţă la 23 aprilie 2009, a fost episcopul Sloboziei şi Călăraşilor Foto:crestinortodox.ro
P.S. Damaschin Coravu, trecut în nefiinţă la 23 aprilie 2009, a fost episcopul Sloboziei şi Călăraşilor Foto:crestinortodox.ro

Considerat unul dintre ierarhii cărturari ai ortodoxiei româneşti, Preasfinţitul Damaschin Coravu, trecut la cele veşnice în 2009, a fost timp de aproape 10 ani păstorul sudului României.


Lucrarea sa de doctorat, susţinută la Atena în 1979, intitulată "Rugăciunea Domnească. Studiu filologic, istorico-teologic şi ermineutic", 346 p. (în limba greacă) este apreciată drept cea mai solidă scriere teologică despre rugăciunea domnească din teologia creştină. Damaschin Coravu, pe numele de mirean Dumitru Coravu, (n. 14 septembrie 1940, Craiova - d. 23 aprilie 2009, Bucureşti) a fost un înalt cleric al Bisericii Ortodoxe Române, hirotonit episcop în anul 1980, considerat unul din ierarhii cărturari ai ortodoxiei româneşti. Între 1980-2000 a fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, cu numele de Severineanul.

A fost îndepărtat de la Arhiepiscopia Craiovei de mitropolitul Nestor Vornicescu, care se temea de concurenţa sa. Din 25 martie 2000 şi până la sfârşitul vieţii a fost episcop al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor. În 13-15 septembrie 2000 a candidat fără succes la scaunul de mitropolit al Olteniei. În data de 4 noiembrie 2005 a fost unul din cei trei membri ai Sfântului Sinod (alături de Daniel Ciobotea, viitorul patriarh, şi Laurenţiu Streza, nou alesul mitropolit) care s-au abţinut de la votul privind înfiinţarea Mitropoliei Clujului, chestiune trecută pe ordinea de zi ca urmare a nemulţumirii arhiepiscopului Anania faţă de persoana aleasă în fruntea Mitropoliei Ardealului cu o zi înainte.

Om discret, sincer şi modest

Conform crestinortodox.ro, el este şi va rămâne în continuare, în conştiinţa discipolilor, profilul teologului şi a omului de cultură cu deschidere spre universal, spre consistenţă si acrivie ştiinţifică, transmisă nouă cu foarte multă acuitate şi exactitate!... Cu vaste şi avizate cunoştinţe în cele mai diverse discipline culturale, istorice şi teologice, Părintele Episcop Damaschin inspira tuturor foarte multă seriozitate, sinceritate, mult discernământ şi foarte multa blândeţe, nobleţe şi cuminţenie sufletească!... Tocmai din această cauză era foarte apreciat, foarte admirat şi probabil, şi invidiat!... El, Arhipăstorul, a fost întotdeauna, consecvent probităţii sale intelectuale, morale şi sufleteşti!...

De aceea, a fost mult iubit de tinerii elevi-seminarişti, studenţi-teologi, preoţi şi călugări, ajutându-i pe foarte multi dintre ei prin recomandările şi sfaturile pe care le-a dat fiecăruia in parte, ori de câte ori a fost solicitat!...  De asemenea, mai avea şi calitatea de a fi un om de o sinceritate, discreţie şi modestie ieşite din comun care îţi inspira foarte multă încredere, confort sufletesc şi dragoste faţă de valorile eterne ale spiritualităţii noastre româneşti şi ortodoxe, autentice!

"Bogaţi rău-făcători şi săraci ticăloşi"

Într-un interviu acordat revistei “Formula AS”, în anul 2007, cu puţin înainte de a trece la cele veşnice, P.S. Damaschin Coravu, fost episcop al Sloboziei şi Călăraşilor, spunea că “inima este biserica în care fiecare îşi slujeşte propria Liturghie". Povestea, de asemenea, că a fost plăcut surprins de multe ori, să vadă în Bărăgan oameni obişnuiţi care cunosc bine dogma Bisericii, care au citit literatură religioasă şi care pun probleme teologice. “Faptul că sunt preocupaţi să afle, să-şi explice, să caute soluţii de viaţă în învăţătura Bisericii arată că ei trăiesc cu adevărat în ortodoxie(…), adăugând că nu sărăci îi apropie pe oameni de Dumnezeu, dată fiind starea socio-economică a celor două judeţe din Băărgan:Călărşai şi Ialomiţa.

“Există bogaţi rău-făcători, cum şi săraci ticăloşi. Şi sunt pe lume săraci milostivi, buni, săritori, ca şi bogati la fel. Sărăcia nu cred că este un factor esenţial în comportamentul omului. Depinde foarte mult de cum este alcătuit sufletul sau, ca omul să-şi trăiască sărăcia cu demnitate şi în credinţă, cu nădejdea răsplatei în viaţa veşnică”, spunea duhovnicul.
 

Globalizarea înseamnă amestecarea etniilor şi religiilor

Încă de acum 6 ani, P.S. Damaschin Coravu atrăgea atenţia că vremurile se schimbă, iar o dată cu ele şi mentalitatea oamenilor care intră în Biserică. Pentru a reuşi să păstreze un echilibru, părintele atrăgea atenţia că preotul are mai multe probleme de rezolvat, în comparaţie cu perioada de până în al doilea război mondial, dar şi mai multe îndatoriri faţă de credincioşi: “Trebuie, de exemplu, să lupte cu expansiunea sectelor, care îi smintesc pe credincioşi. Înainte nu existau nici măcar unu la suta sectanţi în România... Pe urmă, există globalizarea, care are ca efect amestecarea etniilor şi religiilor. Suntem nevoiţi să trăim la un loc cu tot mai multe persoane de alt neam, deci cu o altă cultură şi, în general, cu o alta credinţă faţă de a noastră. Preotul trebuie să înveţe să gestioneze relaţiile cu astfel de persoane, să ferească obştea de învăţăturile care vin în contradicţie cu credinţa noastră, să dialogheze cu oamenii aceştia”.

"Există riscul întoarcerii la barbarie"

Totodată, părintele a punctat şi câteva direcţii ale credinţei din perspective evoluţiei societăţii româneşti, arătându-şi temerea că starea firească a lucrurilor va degenera. “Există riscul întoarcerii la barbarie. Dar sunt optimist, pentru că am credinţa că Dumnezeu nu ne va lăsa. Şi-apoi, cred că nici oamenii nu se vor lepăda de Dumnezeu, de vreme ce nu s-au lepădat sub presiunea năvălirilor păgâne sau sub oprimarea comunistă. Iar faptul că vine la biserică din ce în ce mai mult tineret e un semn încurajator”, spunea părintele.

Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, PS Damaschin Coravu, a trecut la cele veşnice în seara zilei de 23 aprilie (sărbătoarea Sfântului Gheorghe), în jurul orei 22.00, la Spitalul Militar din Bucureşti, în urma unui accident vascular cerebral. Slujba prohodirii PS Damaschin a fost săvârşită - în 26 aprilie - de Preafericitul Părinte Daniel, alături de alţi 13 ierarhi ai Sfântului Sinod al BOR. Acesta a fost înmormântat în partea stângă a pronaosului Catedralei episcopale din Slobozia. „A fost un om smerit şi sobru, arhipăstor harnic şi cinstit, un profesor de teologie şi un misionar al culturii creştine. Rămâne în amintirea şi preţuirea noastră, a tuturor, ca un ierarh mărturisitor al credinţei ortodoxe în vremurile grele prin care a trecut poporul român în ultimele decenii ale secolului trecut“, a spus Patriarhul României.


Itinerar biografic

S-a născut în oraşul Craiova, la 14 septembrie 1940, din părinţii Ioan şi Elisabeta, oameni dreptcredincioşi, primind la botez numele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.
- a urmat cursurile şcolii primare şi elementare în comuna Borăscu-Gorj (1946 – 1953) iar apoi şi-a îndreptat paşii spre studiile teologice, din dorinţa de a-L sluji pe Dumnezeu:
1956 – 1961 – Seminarul Teologic din Craiova
1961 – 1965 – Institutul Teologic Universitar din Bucureşti
1965 – 1968 – studii de doctorat în Teologie la Bucureşti, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române
1970 – 1979 – studii de doctorat în Teologie la Universitatea din Atena, unde a obţinut titlul de doctor în Teologie cu lucrarea „Rugăciunea Domnească. Studiu filologic, istorico – teologic si ermineutic” (1979)
- numit profesor la Seminarul Teologic din Craiova (1968 -1970 si 1979 -1980).
- la 16 iulie 1980 a fost ales episcop – vicar al Arhiepiscopiei Craiovei (1980 – 2000),  instalarea având loc la data de 21 septembrie 1980.
- la data de 24 februarie 2000 a fost ales de către Colegiul electoral bisericesc Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor, instalarea sa având loc la data de 25 martie 2000.
Prea Sfinţitul Damaschin Coravu a îndeplinit şi următoarele funcţii:
- din 1986 – membru al Societăţii Elene de Studii Biblice;
- din 1990 – preşedinte al colegiului de redacţie al publicaţiei “Vestitorul Ortodoxiei” – periodic de informaţie bisericească, teologie şi spiritualitate al Patriarhiei Romane;
- din 1992 – vicepreşedinte al Societăţii Biblice Interconfesionale din România;
- din 1992 – profesor la Facultatea de Teologie din Craiova;
- 1992 – 2000 – decan al Facultăţii de Teologie din Craiova;
- 2000 – ales senator pe viaţă al Senatului Universităţii din Craiova.
- Activitatea ştiinţifică a P.S. Dr. Damaschin cuprinde peste 60 de titluri, cărţi, studii, articole, reportaje, recenzii, etc., publicate în ţară şi străinătate.
 

Vă recomandăm şi:

Lecţie de har şi milostenie din partea unui preot care hrăneşte sute de nevoiaşi: „Să-ţi fie milă nu este de ajuns. Ci trebuie să îţi faci milă“

Preoţii, în pas cu tehnologia. Prima reţea informaţională ortodoxă din România se lansează azi în Bărăgan

Preot român faimos în diaspora, despre sprijinul BOR pentru Victor Ponta: „Mi-e ruşine de cei care v-au spus din amvonul bisericii să votaţi un hoţ dovedit“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite