Povestea echipei de robotică a unui colegiu din Călăraşi. Micile genii: „Asta e distracţia noastră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceenii de la Colegiul Naţional Barbu Ştirbei care fac parte din echipa de robotică
Liceenii de la Colegiul Naţional Barbu Ştirbei care fac parte din echipa de robotică

Inteligenţi, entuziaşti şi cu dorinţa de a face performanţă. 15 elevi de la Colegiul Naţional Barbu Ştirbei fac parte din prima echipă de robotică din judeţul Călăraşi. Tinerii meşteresc zilnic la robotul cu care se vor prezenta la concurs peste câteva luni, la competiţia FTC, care va avea faza regională în perioada 15 – 17 februarie 2019, la Iaşi, şi în perioada 22 - 24 martie 2019 faza naţională, la Bucureşti.

Munca în echipă, lucrul pe proiect, spiritul antreprenorial, iniţiativa şi rezolvarea de probleme sunt doar câteva dintre abilităţile pe care aceştia le dezvoltă. Mai mult decât atât, competiţia îi ajută pe copii să integreze altfel cunoştinţele de informatică, matematică, fizică şi să treacă din zona teoretică în cea practică.
 

Echipa Colegiului Naţional “Barbu Ştirbei” Călăraşi, RO111 - Danube Robotics, este constituită din 15 elevi de la clasele IX – XII, coordonaţi de profesorii de informatică şi fizică din liceu. Elevii proiectează, construiesc şi programează robotul şi participă la competiţia First Tech Challenge România, unde sunt înscrise 145 de echipe din 77 de oraşe din România. Ei construiesc acum un robot care va trebui să culeagă de pe terenul de concurs mai multe minerale în formă de cuburi pe care să le depoziteze apoi într-un vehicul spaţial.

Mentorul echipei, un elev dedicat

Radu Dumitrescu, elev în clasa a XII-a, membru şi mentorul echipei în acelaşi timp, împărtăşeşte experienţa sa în domeniul roboticii şi colegilor săi, cărora le predă ştafeta. Inclus în echipa naţională a României de Robotică AutoVortex, Radu a făcut naveta la Bucureşti mai bine de un an pentru a desluşi tainele roboticii.

calarasi robotica

A fost instruit de cei mai buni profesori, a lucrat alături de cei mai  talentaţi elevi din ţară şi a reuşit să participe la competiţii internaţionale la care alţi tineri doar visează. Radu a fost prezent la competiţia din Rusia, desfăşurată în februarie 2018, unde echipa României, Autovortex, a ocupat locul I şi s-a calificat la competiţia mondială din SUA, care a avut loc la Detroit în aprilie 2018. Aici, echipa Autovortex a ocupat locul 12. Experienţa dobândită aici, dar şi pasiunea pentru robotică o împărtăşeşte colegilor săi, la fel de entuziaşti ca şi el. 

Un domeniu provocator

Mihăiţă Pavel, gemenii Miruna şi Ştefan Bordei, Ştefan Iordache, sunt doar câţiva dintre colegii alături de care lucrează la construirea robotului care va fi prezent în concurs. “Este ceva foarte puţin abordat în oraşul nostru, este un domeniu provocator”, spune Ştefan Iordache, team leader-ul echipei, ”Asta este distracţia noastră! Creativitate, pasiune şi multă muncă sunt coordonatele care ne definesc”, spune Ştefan Bordei. Sora sa, Miruna, nu este pasionată de modă. Şuruburile şi piuliţele îşi găsesc imediat locul în proiect, iar fata spune că nu-şi imaginează viaţa fără ele. „De când mă ştiu, asta am făcut. Informatica este pasiunea mea, iar maşinile cu telecomandă mi-au fost jucării în copilărie”, povesteşte eleva.

calarasi robotica

Radu Dumitrescu recunoaşte că aşa s-a născut, cu calculatorul în braţe. A fost atras de informatică încă de mic, iar faptul că a crescut într-o familie de informaticieni i-a ridicat mingea la fileu. „Părinţii m-au încurajat de mic să-mi urmez visul, întotdeauna mi-au spus că pot mai mult, mi-au dat încredere în mine şi aşa am reuşit să abordez probleme mai delicate. De la profesorii mei am învăţat sa pun în practică teoria, să lucrez în echipa, şi sub îndrumarea dumnealor am construit un braţ robotic împreuna cu colegul meu Mihăiţă Pavel, cu care am câştigat premiul I la Concursul Naţional ”Florin Vasilescu”  în clasa a X a, iar în clasa a XI a pretenţiile au crescut şi împreună cu colegii mei Mihăiţă Pavel şi Camil Popa-Nica am construit un hexapod utilitar, cu care am luat marele premiu la acelaşi concurs . Mi-a plăcut dintotdeauna să învăţ, să descoper lucruri noi, să inovez. Mă documentez tot timpul, pentru că în acest domeniu niciodată nu ştii tot”, spune Radu, care îşi doreşte să devină student la Politehnică, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

Au câştigat un kit de 5.000 de euro

În urma concursului de selecţie pentru participarea la competiţia First Tech Challenge, echipa de robotică a Colegiului Naţional “Barbu Ştirbei” Călăraşi, Danube Robotics, se află printre câştigătorii unui grant de 5.000 de euro oferit de Asociaţia Naţie Prin Educaţie. Grantul constă într-un kit de robotică, o imprimantă 3D, trusă de scule şi elemente necesare construirii unui teren de concurs.

calarasi robotica

Asociaţia Naţie Prin Educaţie activează în domeniul educaţiei STEM (Ştiintă, Tehnlogie, Inginerie, Matematică), care are ca scop să creeze o legătură puternică între liceele şi universităţile cu profil STEM şi mediul de afaceri din România. Chiar dacă au primit piesele de bază pentru construirea robotului şi prezentarea lui în concurs, tinerii spun că pasiunea este una costisitoare. Mereu se mai găseşte câte ceva de cumpărat, pentru că proiectul să fie unul complex şi să poată concura la nivel naţional.

Dezvoltarea competenţelor tehnice

Conceptul proiectului FIRST Tech Challenge la care lucrează în prezent cei 15 elevi, presupune mai mult decât construirea unui robot. Se propun activităţi pentru dezvoltarea atât a competenţelor tehnice cat şi a celor non-tehnice.

calarasi robotica

Valorile FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) stau la baza tuturor activităţilor proiectului. Însuşindu-şi aceste valori, elevii învaţă importanţa comunicării şi a cooperării între echipe, aceste abilităţi fiindu-le folositoare şi în viaţa de adult, indiferent de domeniul în care vor lucra. Acest lucru îi ajuta pe copii nu numai să construiască roboţi, ci şi să lucreze în echipă, să îşi formeze echipa ca un mic business, să îşi creeze o identitate vizuală, să îşi facă un plan.

calarasi robotica

Apoi, acest plan urmează să fie concretizat în programarea, construcţia şi manipularea acelui robot pe terenul de joc. Pentru că acel robot, prin toate aceste etape, devine autonom, se mişcă singur şi trebuie să identifice imagini, să mişte obiecte şi să facă operaţii de mare fineţe în aceste acţiuni. Astel ei au posibilitatea să testeze cât mai mult, să afle ce le place să facă. Ei pot deveni viitorii ingineri, inventatori, lideri din societatea noastră.    

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite