Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

"Povestiri din Bărăgan. Amintiri din Siberia românească", film documentar lansat şi pe malul Borcei

0
15 Nov 2013 13:40:06
Autor: Ionela Stănilă
Filmul documentar, lansat şi la Călăraşi Foto: Fundaţia Culturală Memoria
Filmul documentar, lansat şi la Călăraşi Foto: Fundaţia Culturală Memoria

Fundaţia Culturală Memoria lansează, vineri, 15 noiembrie 2013, ora 15.00, filmul documentar „Povestiri din Bărăgan. Amintiri din Siberia românească“.


Evenimentul se va desfăşura în sala de spectacole Barbu Ştirbei a Consiliului Judeţean Călăraşi. După proiecţia filmului, realizatorilor, Valeriu Antonovici şi Claudia-Florentina Dobre, călărăşeancă, muzeograf la Muzeul Ţăranului Român, li se vor alătura pentru o scurtă dezbatere câţiva deportaţi, participanţi la acest proiect.

Drame

Documentarul memorial, “Povestiri din Bărăgan. Amintiri din „Siberia” românească, cu un profil antropologic pronunţat, se axează pe amintirile celor ce au experimentat drama deportării în Bărăgan. Filmul se bazează pe 14 interviuri de tip istorii de viaţă ce pornesc de la interesul arătat de către realizatori pentru fenomenul deportării din noaptea de Rusalii a anului 1951.

Represiune comunistă

În acea seară de iunie, peste 40.000 de oameni au fost deportaţi din zona Banatului şi Olteniei în stepa românească ce se întindea în sud-estul României, pe teritoriul actualelor judeţe Ialomiţa, Călăraşi, Brăila şi Galaţi. Documentarul doreşte să creeze o punte între memoria acestui eveniment şi istoria represiunii comuniste ce a făcut din dislocarea familiilor şi persoanelor indezirabile o nouă metodă de persecuţie care a dus timp de 4 ani la moartea a mai bine de 1500 de oameni, copii, tineri, bătrâni.
 

Vă recomandăm şi:

Amintirile dureroase ale unei foste deportate în Bărăgan."Au băgat groaza în noi. Miliţienii erau înarmaţi, loveau în stânga şi-n dreapta."

Comemorarea deportărilor din 5-6 iulie 1949, fără monumentul promis de municipalitate şi cu 500 de lei din partea Guvernului

Familia Crudu, o dramă a deportărilor din 1949

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările