Preotul care a înviat din morţi de 7 ori. Părintele Adrian Făgeţeanu: “Aveam abdomenul spart şi mi se vedeau intestinele risipite pe prundiş”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Adrian Făgeţeanu a trăit experienţe cumplite de-a lungul existenţei sale Foto:cuvantulortodox.ro
Părintele Adrian Făgeţeanu a trăit experienţe cumplite de-a lungul existenţei sale Foto:cuvantulortodox.ro

Licenţiat în  Drept şi Teologie, părintele Adrian Făgeţeanu, care şi-a trăit ultimii ani din viaţă ca sihastru la Schitul Locurele de pe lângă mănăstirea Lainici, a înviat din morţi prima dată la vârsta de 5 ani. Experienţa cumplită s-a repetat mai târziu, pe front, la Stalingrad, când avea să se afle din nou în moarte clinică. Apoi, de încă 5 ori a mai trecut pe lângă moarte. Mărturisirea din copilărie este însă tulburătoare.



Părintele Făgeţeanu a povestit despre incidentul care s-a petrecut în timp ce se afla, alături de părinţii săi, în timpul refugiului din Bucovina. O clipă de neatenţie a făcut ca micul Alexandru(acesta era numele părintelui de botez) să se aplece mai multe din căruţa cu coviltir în care călătoreau şi să cadă sub copitele cailor.

„Fără sa-mi dau seama ce se întâmplă, roata carului mi-a trecut peste burta”, a povestit părintele într-unul din interviurile sale, publicat de site-ul ziaristionline.ro.

„Am murit pe loc. Spre groaza părinţilor, nu mai suflam. Aveam abdomenul spart şi mi se vedeau intestinele risipite pe prundiş. Mama, săraca, era disperată.

Plângea tânguindu-se de durere, în timp ce ceilalţi refugiati, oprind căruţele în dreptul nostru, o acuzau că totul se petrecuse din vina ei, că nu avusese grijă de mine. Tot ei au sfătuit-o să nu mai poarte cadavrul cu ea, ci să mă înmormânteze în primul sat. Satul se numea Hliniţa. Aşa a făcut”, a mărturisit părintele Făgeţeanu.

Pentru că nu avea ce să mai facă, femeia, răvăşită de durere, a oprit în dreptul bisericii, dar pentru că preotul paroh de acolo era plecat, a lăsat copilul  mort în grija unui diacon şi a plătit o bătrână să-l pregătească de înmormântare. Apoi, cu lacrimi în ochi a mers mai departe, de teamă să nu piardă convoiul refugiaţilor.

L-a privegheat o noapte în biserică

După datina creştină,a mărturisit preotul, bătrâna l-a spălat, l-a îmbrăcat cu haine curate şi l-a privegheat o noapte în biserică, citind din Psaltire. În timp ce citea rugăciunile pentru mort, în bărbat aflat şi el în biserică a atenţionat-o să închidă fereastra şi uşa că se face curent şi se stinge lumânarea de pe pieptul copilului mort. Miraţi, amândoi au văzut apoi că toate erau închise, însă lumânarea clipocea.

“Apropiindu-se de mine, a văzut că respiram. Nu ştiu dacă a fost cu adevărat o minune sau că baba, frecându-mă apăsat, mi-a pus inima în mişcare.

Stiu doar că oamenii au trimis vorbă prin alţi refugiaţi să o găsească pe mama şi să-i transmita că băiatul ei a înviat. Să nu vă spun ce bucurie au trăit părinţii mei. Pentru că nu puteau întoarce căruţa din cauza puhoiului ce venea din spate, s-au întors în Hliniţa pe jos, m-au dus la Suceava şi, la spital, un medic m-a cusut, spunând că în viaţa lui nu mai văzuse asa ceva”, a mărturisit preotul”

Licenţiat în drept şi Teologie

Adrian Făgeţeanu, Alexandru pe numele de botez, s-a născut la 16 noiembrie 1912 la Deleni, lângă Cernăuţi (Basarabia de Nord, azi Ucraina). Părintele duhovnic Adrian Făgeţeanu este unul dintre marii părinţi ortodocşi supravieţuitori ai temniţelor comuniste. A urmat Facultatea de Drept între anii 1931-1937 şi Facultatea de Teologie între anii 1943-1947.

În anul 1943 s-a călugarit la Mănăstirea Putna, iar în anul 1947 s-a înscris la Facultatea de Filozofie. Părintele Fageţeanu a trecut prin mai mulţi ani de muncă silnică şi puşcărie, a fost aproape mort sau chiar mort de 7 ori în timpul vieţii. În anul 2003, la vârsta de 91 de ani, părintele Adrian a părăsit mănăstirea Antim pentru a trăi ca sihastru la schitul Locurele de pe lângă mănăstirea Lainici, unde a rămas până în anul 2011, când starea lui de sănătate s-a înrăutăţit. A trecut în nefiinţă la 27 septembrie 2011, la venerabila vârstă de 99 de ani .
 

Vă recomandăm şi:

18 reguli pe care orice creştin trebuie să le respecte atunci când intră în biserică. Ce este interzis să faci în Casa Domnului

Cum ne protejează Sfinţii. Ce trebuie să respecte credincioşii care poartă numele Nicolae, Ioan, Parascheva sau Andrei, pentru a nu încălca poruncile sfinte

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite