Prof. Victor V. Cutuş-Mureşan şi prof. Constantin Tudor, maeştrii cuvintelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din inima Ardealului a ajuns, în urmă cu 48 de ani în Bărăgan, prof. Victor V.Cutuş-Mureşan(74 de ani) şi-a câştigat faima unui strălucit profesor de limba română, instruind sute de generaţii. Este autorul a sute de articole şi  a publicat 10 cărţi. Doctor în istorie, specializarea -istoria administraţiei, prof. Constantin Tudor(61 de ani) a scris 14 lucrări şi zeci de studii şi articole de specialitate.


Prof. Cutuş a primit în anul 2000 ordinul naţional „Pentru merit“ în gradul de cavaler pentru activitatea literară. Mărturiseşte că a avansat profesional, după o muncă asiduă şi documentări temeinice. Timp de 40 de ani a fost dascăl la Colegiul Naţional Barbu Ştirbey, timp în care s-a dedicat şi marii pasiuni, aceea de a scrie cărţi. „ Am publicat 10 cărţi, cea mai apreciată fiind „O istorie literară axiologică şi justiţiară(1907-2007), vol. I-II, 2008”. A prins la public, multe exemplare le-am oferit gratuit consătenilor cu prilejul împlinirii a 680 de ani de la prima atestare documentară a satului în care m-am născut, Nireş“, a declarat prof. Cutuş.

Sute de articole

A început să scrie în anul 1965, iar debutul a fost în „Contemporanul“ cu articolul „Ar fi timpul ca...“, în care pleda pentru prezenţa poeziei argheziene în toate programele şcolare. „Restul a venit firesc pentru mine. Au urmat sute de articole în presa centrală şi locală, din judeţele Călăraşi şi Ialomiţa. Aş menţiona doar „România literară“ şi „Enciclopedia personalităţilor din România“, a precizat prof. Cutuş.

Funcţii publice

Cu toate că aceaste activităţi îi ocupau cea mai mare parte a timpului, prof. Cutuş a găsit răgaz să ocupe şi o serie de funcţii importante. A fost preşedinte şi adjunct al şefului secţiei de învăţământ al Consiliului Raional Călăraşi, inspector şcolar în judeţul Ialomiţa, director adjunct al liceului unde a predat 40 de ani, prorector al Universităţii Populare„P.V.Haneş“ şi inspector şcolar în judeţ.
„Niciodată nu m-am simţit obosit, am avut credinţa că pasiunea pentru ceea ce fac îmi dă puterea în fiecare zi de a merge mai departe“, mărturiseşte prof. Cutuş. Rrecunoaşte că a fost pasionat de studiu, în special de limba şi literatura română, de când se ştie. „ Cred că m-am născut cu vocaţia de dăscal şi întotdeauna mi-am dorit să împărtăşesc din experienţa acumulată”, a adăugat fostul dascăl.

Fostul prefect, pasionat de literatură

Prof. Constantin Tudor, actualul inspector şcolar adjunct al Călăraşiului este absolvent al facultăţilor de Istorie-Georgrafie şi Istorie-Filosofie, Constantin Tudor a ocupat de două ori postul de prefect al judeţului: în 1996 şi în 2001-2004. A fost ales deputat de Călăraşi, în legislatura 2004-2008, iar aproximativ 10 ani a fost membru titular în Adunarea Naţională a Bisericii Ortodoxe Române.

image

„Într-adevăr, am participat la votarea patriarhului României şi pot să vă spun că este un eveniment unic în viaţă. Mă bucur foarte mult că am avut această ocazie“, a spus Tudor.
Pasionat de meseria de dascăl pe care a îmbrăţişat-o în anul 1974, profesorul de istorie Constantin Tudor se consideră un om împlinit pe toate planurile. „Dintotdeauna mi-a plăcut să împărtăşesc din experienţa mea şi altora.
Mă simt aproape de elevi şi am cele mai mari satisfacţii atunci când aceştia devin maturi şi reuşesc să aibă o carieră strălucită“, a mărturisit Constantin Tudor.

Niciun regret

Imediat după absolvirea facultăţii a intrat în învăţământ. A fost profesor de istorie în localităţile Ulmu, Ceacu şi Grădiştea, iar din anul 1996 a devenit titular la şcoala nr. 10 din Călăraşi.
Din 2001, predă istoria la Colegiul Naţional „Barbu Ştirbey“ şi este şef de lucrări, prin cumul de funcţii, la Filiala din Călăraşi a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti. „Paşii către cariera didactică mi-au fost orientaţi hotărâtor de doi dascăli: Gheorghe Florea, care preda geografie şi Gheorghe Nae, istorie. Niciodată în viaţă nu am regretat că am ales acest drum, din contră, am încercat tot timpul să demonstrez că pot realiza tot ce mi-am propus“, a precizat actualul inspector  al judeţului.

Primul director la Arhive

Doctor în istorie, specializarea -istoria administraţiei, Constantin Tudor a publicat 14 lucrări, studii şi articole de specialitate. În 1999, Constantin Tudor a obţinut titlul de doctor în istorie la Universitatea Bucureşti, avându-l ca îndrumător pe academicianul Dan Berindei. În perioada 1981-1989 a  fost primul director al Arhivelor Naţionale la Călăraşi. Totodată, în acea perioadă a fost reabilitată şi fosta cazarmă a pompierilor în care, astăzi, funcţionează instituţia amintită.

A fost consilier şef al Inspectoratului Judeţean pentru Cultură, în perioada 1990 -1995, iar în perioada 1997 - 2000 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Călăraşi. Spune că cea mai mre realizare a sa este legată de faptul că, în ultima perioadă, a reusit  să publice o carte în fiecare an. “Recunosc însă că sunt mulţumit de întreaga mea carieră, dar nu sunt dispus să mă opresc aici”, a adăugat prof. Tudor.
 

Vă recomandăm şi:

Drama unui scriitor oltean: Virgil Mazilescu, poetul care şi-a descris moartea

INTERVIU Nicolae Breban, scriitor: „Nu sunt conaţional cu toţi românii“

Mihail Şişkin, cel mai important scriitor rus contemporan, vine în România

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite