Prognoza meteo: Un ciclon periculos aduce vreme rea. Unde lovesc furtuni puternice şi cât de frig se anunţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instabilitatea atmosferică îşi face apariţia în majoritatea regiunilor, iar temperaturile vor scădea uşor. Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) anunţă furtuni, averse şi izolat grindină, toate aduse de un ciclon care a pătruns în România.

Vremea rea pune mai întâi stăpânire pe vestul ţării, pentru ca treptat să cuprindă toată ţara. Meteorologii spun că un ciclon periculos va aduce vijelii şi scăderi de temperatură/

Şi marţi, vremea capricioasă ne va da bătăi de cap. Vor fi înnorări temporar accentuate local în vestul, sudul şi centrul ţării, precum şi în zona montană, unde pe arii extinse vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar fenomenele asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala doar pe spaţii restrînse. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 24 şi 32 de grade, iar cele minime între 14 şi 21 de grade, mai scãzute în depresiuni, spre 9 grade. Miercuri, joi şi vineri, temperatura aerului va fi apropiată de normalul periodei în cea mai mare parte a ţării. Ploile vor fi prezente local în sud, vest, centru, precum şi în zona montanã.

Cum va fi vremea în fiecare regiune până pe 16 septembrie

26 de grade în Muntenia

Vremea va fi călduroasă în prima zi, când se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, de 32 de grade, apoi acestea vor scădea, până la medii de 28...29 de grade în intervalul 4-11 septembrie, valori în continuare mai ridicate decât cele specifice perioadei.

Începând cu 12 septembrie valorile termice diurne vor scădea uşor spre o medie de 26 de grade. Temperaturile nocturne vor avea o tendinţă de scădere uşoară şi treptată de-a lungul celor două săptămâni, în medie, de la 17 până la 13 grade, în ultimele nopţi. Ploi slabe, trecătoare, vor fi în perioada 4-6 septembrie, dar posibil şi în perioada 12-14 septembrie.

Averse în Oltenia

Vremea va fi călduroasă în prima zi, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 30 de grade, dar în ziua 4 septembrie se va răcori, astfel că maximele se vor situa, în medie, în jurul a 24 de grade. Apoi valorile termice diurne vor creşte din nou spre o medie de 28 de grade, în intervalul 6-9 septembrie, când se vor situa peste mediile climatologice specifice perioadei. În cea de a doua săptămână regimul termic nu se va modifica semnificativ, maximele urmând a atinge în medie 26 de grade. Temperaturile nocturne vor avea o tendinţă de scădere uşoară şi treptată de-a lungul celor două săptămâni, în medie, de la 17 până la 13 grade, în ultimele nopţi. În primele două zile ale intervalului vor fi averse, pe arii restrânse însemnate cantitativ în 3 şi 4 septembrie, dar ploi trecătoare, slabe, vor fi posibile şi în perioada 8-14 septembrie.

Minime de 13 grade în Banat

Vremea va fi caldă în prima zi, cu temperaturi maxime, în medie, de 28...29 de grade, dar în zilele de 4 şi 5 septembrie se va răcori, astfel că maximele medii se vor situa în jurul a 24 de grade. Apoi valorile termice diurne vor creşte din nou, iar în intervalul 7-9 septembrie se vor situa peste mediile climatologice specifice perioadei. În cea de a doua săptămână regimul termic nu se va modifica semnificativ, maximele urmând a atinge în medie 25...26 de grade. Temperaturile nocturne vor avea uşoare variaţii şi se vor încadra, în medie, între 13 şi 16 grade, cu cele mai scăzute valori în ultimele nopţi. În primele zile ale intervalului vor fi averse, local însemnate cantitativ în 3 şi 4 septembrie, dar ploi trecătoare, slabe, vor fi posibile şi în perioada 8-12 septembrie.

Ploi slabe în Crişana

Prima zi a intervalului va debuta cu vreme caldă şi temperaturi maxime, în medie, în jurul a 29 de grade, apoi valorile termice diurne vor fi în scădere spre medii de 24 de grade. Din 6 septembrie vremea se va încălzi treptat, astfel că în intervalul 7-9 septembrie vor fi maxime, în medie, de 27...28 de grade, valori mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei. În cea de a doua săptămână regimul termic nu se va modifica semnificativ, maximele urmând a atinge în medie 25...26 de grade. Temperaturile minime vor avea uşoare variaţii şi se vor încadra, în medie, între 12 şi 16 grade, cu cele mai scăzute valori în ultimele nopţi. În primele zile ale intervalului vor fi averse, local însemnate cantitativ în 3 şi 4 septembrie, dar ploi slabe, trecătoare vor fi posibile şi în perioada 9-11 septembrie.

Vreme caldă în Transilvania

Vremea va fi caldă în prima zi, cu temperaturi maxime, în medie, de 30 de grade, dar în perioada 4-6 septembrie maximele vor fi în scădere spre o medie de 24...25 de grade. Apoi valorile termice diurne vor creşte uşor, astfel că în intervalul 7-9 septembrie se vor situa peste mediile climatologice specifice perioadei. În cea de a doua săptămână regimul termic nu se va modifica semnificativ, maximele urmând a atinge în medie 25...26 de grade. Temperaturile nocturne vor avea uşoare variaţii şi se vor încadra, în medie, între 10 şi 14 grade, cu cele mai scăzute valori în ultimele nopţi. În perioada 3-6 septembrie, temporar vor fi averse, izolat însemnate cantitativ, în timp ce în restul intervalului doar trecător vor fi posibile ploi slabe.

Valori termice în scădere, în Maramureş

Prima zi a intervalului va debuta cu vreme deosebit de caldă şi temperaturi maxime, în medie, în jurul a 31 de grade, apoi valorile termice diurne vor fi în scădere spre medii de 25...26 de grade. În intervalul 7-9 septembrie vremea se va încălzi treptat, astfel maximele vor ajunge la o medie de 27...28 de grade, valori mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei. În cea de a doua săptămână regimul termic nu se va modifica semnificativ, maximele urmând a atinge în medie 24...25 de grade. Temperaturile minime vor avea uşoare variaţii şi se vor încadra, în medie, între 11 şi 15 grade, cu cele mai scăzute valori în ultimele nopţi. În primele zile ale intervalului vor fi averse, izolat însemnate cantitativ, în timp ce în restul intervalului doar trecător vor fi posibile ploi slabe.

24 de grade în Moldova

Vremea va fi local călduroasă în primele două zile, când se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, de 30...31 de grade, apoi acestea vor scădea, până la medii de 26...27 de grade în intervalul 6-12 septembrie, valori în continuare mai ridicate decât cele specifice perioadei. Începând cu 13 septembrie valorile termice diurne vor scădea uşor spre o medie de 24 de grade. Temperaturile nocturne vor avea o tendinţă de scădere uşoară şi treptată dea lungul celor două săptămâni, de la o medie de 16 grade, până la 12 grade în ultimele nopţi.

Ploi slabe, trecătoare, vor fi în zilele de 5 şi 6 septembrie, dar posibil şi în perioada 11- 14 septembrie.

27 de grade pe litoral

În primele două zile vremea va fi local călduroasă, cu maxime, în medie, de 29...30 de grade, apoi acestea vor scădea uşor şi se vor situa în perioada 5-9 septembrie la o medie de 26...27 de grade. În restul intervalului regimul termic nu se va modifica semnificativ, maximele urmând a atinge o medie în jurul a 25 de grade. Temperaturile nocturne vor avea o tendinţă de scădere uşoară şi treptată de-a lungul celor două săptămâni, în medie, de la 20 până la 16 grade, în ultimele nopţi. Ploi slabe, trecătoare, vor fi în zilele de 5 şi 6 septembrie, dar posibil şi în perioada 11 - 14 septembrie.

Precipitaţii însemnate la munte

Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative de-a lungul celor două săptămâni, astfel că, în medie,

maximele vor fi cuprinse între 14 şi 17 grade, iar minimele între 7 şi 11 grade. În perioada 3-6 septembrie vor fi averse care pe arii restrânse vor fi însemnate cantitativ, în timp ce în restul intervalului, local şi temporar, vor apărea ploi în general slabe.

Cum va fi vremea până la 1 octombrie:

ANM a actualizat prognoza meteo pentru luna septembrie. Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată şi indică valori de temperatură peste norma climatologică, dar şi ploi în vestul ţării.

Săptămâna 3 – 10 septembrie

Mediile valorilor termice se vor situa în general peste norma climatologică a săptămânii în cea mai mare parte a ţării, local mai ridicate în nord-vest, centru şi est.

Regimul pluviometric va fi excedentar în vestul şi sud-vestul ţării şi se va încadra în general în limitele normale ale perioadei în restul teritoriului. Excepţie pot face regiunile nord-estice, unde este posibil ca precipitaţiile să fie deficitare.

Săptămâna 10 – 17 septembrie 

Temperatura aerului va avea valori în general apropiate de normalul climatologic al săptămânii, posibil mai ridicate în nord-vest şi pe litoral.

Precipitaţiile vor fi în general în general apropiate de normele climatologice ale intervalului local în nordul şi nord-estul ţării şi excedentare, cel mai probabil, în regiunile sud - sud-vestice.

Săptămâna 17 – 24 septembrie

Temperatura aerului va avea valori în general apropiate de normalul climatological săptămânii, posibil uşor mai ridicate decât acestea local în regiunile nordice – nord-vestice.

Precipitaţiile pot fi uşor excedentare, local în zonele montane şi în regiunile vestice, centrale şi estice, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de normele climatologice ale intervalului.

Săptămâna 24 septembrie – 1 octombrie

Valorile termice medii se vor situa în jurul normei climatologică sau pot fi uşor mai ridicate decât acestea în special în nord-vestul şi centrul ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de normele climatologice ale intervalului în majoritatea regiunilor.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite