Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Prognoza meteo: Un ciclon periculos loveşte România. Când se schimbă vremea, unde se anunţă fenomene extreme

4
29 Jan 2020 08:50:47
Autor: Ionela Stănilă
Vreme severă în următoarele zile FOTO Marian Iliescu/Adevărul
Vreme severă în următoarele zile FOTO Marian Iliescu/Adevărul

Un ciclon mediteranean aduce iarna în România. Nu în toate regiunile se vor semnala ninsori şi viscol. Meteorologii anunţă temperaturi anormal de ridicate în sudul ţării pentru sfârşitul lunii ianuarie. Vremea rea nu ţine prea mult. În weekend vine primăvara, sunt aşteptate maxime de 12-13 grade.

„Vremea rămâne anormal de caldă pentru această perioadă, dar devine mult mai dinamică şi vor fi mult mai mulţi nori, mai multe precipitaţii Norii s-au înmulţit încă din timpul nopţii, pentru că avem un ciclon foarte activ care a venit dinspre Marea Mediterană, va aduce precipitaţii în primul rând în jumătatea de vest a ţării, dar uşor-uşor se vor extinde şi în celelalte zone. În următoarele zile, nu dinspre Mediterană vom primi precipitaţii, ci de la nişte cicloane din nordul Europei, care coboară mai mult de data aceasta şi periferic aduc şi la noi nori şi precipitaţii”, a explicat meteorologul Simona Căpşună, citată de România TV.

Temperaturile vor rămâne peste cele normale, mai ales în jumătatea de sud a ţării. "Practic noi, în ultima săptămână din ianuarie ar trebui să avem maxime care să nu treacă de 5 grade Celsius. Ei bine, vor trece chiar şi de 10 grade, dar nu atât de mult cât s-a întâmplat în săptămânile trecute. În weekend, de exemplu, am avut 16 grade în sud-vestul Olteniei. Săptămâna aceasta se vor opri la 12-13 grade”, a spus Simona Căpşună.

Administraţia Naţională de Meteorologie a prezentatevoluţia valorilor termice şi a precipitaţilor  până pe 9 februarie 2020 pentru fiecare regiune:
 
Precipitaţii slabe în Muntenia
 
Pe parcursul celor două săptămâni, vremea se va menţine caldă pentru această perioadă din an, cu temperaturi maxime, în medie, de 6...9 grade. În intervalul 1-5 februarie se estimează că media temperaturilor maxime va fi mai ridicată şi se va situa în jurul a 11 grade. Media temperaturilor minime se va situa între 0 şi 3 grade, posibil mai scăzută, în jurul a -2 grade, în intervalele 30 ianuarie – 1 februarie şi 7-9 februarie. Regimul pluviometric va fi deficitar, însă în unele zile vor fi posibile precipitaţii în general slabe.
 
Vreme caldă în Oltenia
 
Pe parcursul celor două săptămâni, vremea se va menţine caldă pentru această perioadă din an, cu temperaturi maxime, în medie, de 5...8 grade. În intervalul 1-5 februarie se estimează că media temperaturilor maxime va fi mai ridicată şi se va situa în jurul a 10 grade. Media temperaturilor minime se va situa între 0 şi 3 grade, posibil mai scăzută, în jurul a -2 grade, în intervalele 30 ianuarie – 1 februarie şi 7-9 februarie. Regimul pluviometric va fi deficitar, însă în unele zile vor fi posibile precipitaţii în general slabe.
 
Minime de zero grade în Moldova
 
Până pe 31 ianuarie, media regională a maximelor termice va fi de 5...6 grade, iar în intervalul 1 - 5 februarie va oscila uşor în jurul a 7 grade. Ulterior, până pe 9 februarie, aceaşi medie va fi de 4...6 grade. Temperaturile minime se vor menţine, în medie, apropiate de 0 grade, exceptând intervalul 30 ianuarie-1 februarie şi ultimele zile ale celor două săptămâni, când media lor se va situa între -3 şi -1 grad. Regimul pluviometric va fi deficitar, însă în unele zile ale primei săptămâni vor fi posibile precipitaţii slabe.
 
Maxime de 10 grade pe litoral
 
Pe parcursul celor două săptămâni, vremea se va menţine caldă pentru această perioadă din an, cu temperaturi maxime, în medie, de 7...9 grade. În intervalul 1-5 februarie se estimează că media temperaturilor maxime va fi uşor mai ridicată şi se va situa în jurul a 10 grade. Media temperaturilor minime se va situa între 1 şi 4 grade, posibil mai scăzută, spre 0 grade pe 31 ianuarie şi 9 februarie.
Regimul pluviometric va fi deficitar, însă la începutul primei săptămâni vor fi posibile precipitaţii în general slabe.
 
Precipitaţii zilnice în Banat
 
Media maximelor termice va scădea uşor, la 7 grade, pe 30 ianuarie. În intervalul 31 ianuarie - 5 februarie, ea va oscila între 9 şi 12 grade, iar până pe 9 februarie, aceeaşi medie se va situa în jurul a 7 grade. Media temperaturilor minime va fi uşor negativă în intervalul 30 ianuarie - 2 februarie şi la finalul celei de-a doua săptămâni, iar în restul timpului se va situa între 0 şi 4 grade.

Precipitaţii slabe se pot semnala zilnic, dar vor avea o probabilitate mai ridicată de apariţie pe 29 ianuarie şi 31 ianuarie-3 februarie, când local vor fi moderate cantitativ.
 
Tempreaturi oscilante în Crişana
 
Media maximelor termice va reveni la 5 grade, pe 29 şi 30 ianuarie. În intervalul 31 ianuarie - 5 februarie, ea va oscila între 7 şi 10 grade, iar până pe 9 februarie, aceaşi medie se va situa în jurul a 6 grade.

Media temperaturilor minime va fi uşor negativă în intervalul 30 ianuarie-2 februarie şi la finalul celei de-a doua săptămâni, iar în restul timpului se va situa între 0 şi 3 grade.

Precipitaţii slabe se pot semnala zilnic, dar vor avea o probabilitate mai ridicată de apariţie pe 29 ianuarie şi 31 ianuarie-4 februarie, când local vor fi moderate cantitativ.
 
Temperaturi oscilante în Transilvania
 
Până pe 31 ianuarie, media regională a maximelor termice va oscila între 3 şi 6 grade. În intervalul 1 - 5 februarie, ea va fi de 6...7 grade, iar până pe 9 februarie, aceaşi medie se va situa în jurul a 4 grade. Temperaturile minime se vor menţine negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa, în medie, între -5 şi 0 grade.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar, dar  pe 29 ianuarie şi 31 ianuarie-3 februarie precipitaţiile vor avea o probabilitate mai ridicată de apariţie şi local vor fi moderate cantitativ.
 
Ploi slabe şi în Maramureş
 
Până pe 31 ianuarie, media regională a maximelor termice va oscila între 3 şi 5 grade. În intervalul 1 - 5 februarie, ea va fi în jur de 6 grade, iar până pe 9 februarie, aceaşi medie va fi de 4...5 grade.

Temperaturile minime se vor menţine, în medie, apropiate de 0 grade, exceptând intervalul 30 ianuarie-1 februarie şi ultimele zile ale celor două săptămâni, când media lor se va situa între -3 şi -1 grad.

Precipitaţii slabe se pot semnala zilnic, dar vor avea o probabilitate mai ridicată de apariţie pe 29 ianuarie şi 31 ianuarie-4 februarie, când local vor fi moderate cantitativ.
 
Minus 8 grade la munte
 
Pe 29 ianuarie şi în intervalul 1-5 februarie, media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 1 şi 3 grade, fiiind mai ridicată decât în mod normal în această perioadă din an. În celelalte zile ale celor două săptămâni, această medie se va menţine la valori negative, cele mai reci zile urmând a se înregistra pe 29 şi 30 ianuarie. Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -6 şi -2 grade, posibil mai scăzută, în jurul a -8 grade, în intervalele 30 ianuarie – 1 februarie şi 7-9 februarie.

Precipitaţii slabe se pot semnala zilnic, dar vor avea o probabilitate mai ridicată de apariţie în intervalele 27-29 ianuarie şi 31 ianuarie-4 februarie, când local vor fi moderate cantitativ.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Constantine Constantine
29.01.2020, 14:10:56

Este ora 2PM si la mine in sud, ciclonul a "lovit" lasind in urma citiva stropi de ploaie iar termometrul arata 12 grade.In rest prin tara ciclonul isi va face de cap cu lapovite si ninsori dupa care, surpriza, simbata si duminica avem , cel putin in sud temperaturi de 16-17 grade! Ce nu stie Ionela e ca saptamina viitoare ne "loveste" primavara! Cel putin in sudul tarii vom avea temperaturi al caror virf va fi miercuri: 20-24 grade!Uluitor pentru inceputul de februarie. Ulterior in numai 48 de ore temperaturile vor scade si vom avea un episod de iarna chiar si in sud.

+1 (3 voturi)
Carmen Florea
29.01.2020, 19:37:51

... da, vine ciclonul numit 'ionela', care 'loveste' si tot 'loveste' si tot 'loveste' pana s-a ... lovit singur la cap..., de 'ciclon' zic... O tine danga-langa de prin toamna cu 'lovitul' la fiecare saptamana... ... Sorcova ...

+3 (3 voturi)
bufniţă
29.01.2020, 18:36:35

Comentariu considerat abuziv.

Ghe Stoian
30.01.2020, 10:32:37

Dna Stanila.Sunteti sefa ongeulului "panica" ?

+1 (1 vot)