Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Prognoza meteo: Iarna pune stăpânire pe România. Când şi unde revin ninsorile, în ce regiuni vremea rea va face prăpăd

6
11 Feb 2019 06:57:20
Autor: Ionela Stănilă
Iarna se întoarce FOTO Dorin Constanda
Iarna se întoarce FOTO Dorin Constanda

După un sfârşit de săptămână cu vreme frumoasă şi caldă, iarna se întoarce. De luni noapte revin ploile, lapovita si ninsorile, iar în zilele următoare se instalează frigul: temperaturile scad până la minus 15 grade. Până pe 11 martie, conform prognozei meteorologilor, regimul precipitaţiilor va fi excedentar.

 Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), luni vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit la această dată, cu maxime ce vor fi cuprinse între 7 şi 14 grade şi minime între -3 şi 7 grade. În vestul, centrul şi nordul ţării înnorările se vor accentua treptat, iar aria precipitaţiilor, în general moderate cantitativ, va fi în extindere. Acestea vor fi la început sub formă de ploaie, cu tendinţă de transformare în lapoviţă şi ninsoare, mai ales în a doua parte a nopţii de luni spre marţi, iar la munte vor predomina ninsorile. În restul teritoriului cerul va fi variabil ziua, dar cu înnorări noaptea, când pe arii restrânse vor fi precipitaţii slabe, predominant ploi. Vântul va avea intensificări locale în majoritatea zonelor, precum şi la munte, mai ales pe creste. Vor fi condiţii de ceaţă în zonele joase, îndeosebi din regiunile extracarpatice.
 
Marţi începe să se răcească. Vremea va fi în general închisă, iar valorile termice vor fi în scădere spre mediile caracteristice perioadei. Conform meteorologilor, în regiunile vestice, centrale, nordice şi la munte vor predomina ninsorile, iar în est şi sud-est se vor semnala mai ales ploi, cu precădere la începutul intervalului. Vântul va avea intensificări în majoritatea zonelor, cu viteze mai mari în sud, centru şi pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 şi 9 grade, iar cele minime se vor situa între -7 şi 3 grade.
Până la sfârşitul săptămânii, valorile termice se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice perioadei. Trecător, vor fi precipitaţii.
 
 
Prognoza meteo lunară: Precipitaţii excedentare în ultima lună de iarnă
 
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993-2016.
 
Săptămâna 11.02.2019 – 18.02.2019
 
Valorile termice se vor situa peste cele specifice acestui interval în cea mai mare parte a ţării.
Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile estice.
 
Săptămâna 18.02.2019 – 25.02.2019
 
Temperaturile medii ale aerului se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.
Precipitaţiile estimate a se înregistra în acest interval vor fi deficitare în regiunile intracarpatice şi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână în rest.
 
Săptămâna 25.02.2019 – 04.03.2019
 
Temperatura aerului va avea valori în general apropiate de cele specifice pentru acest interval, posibil uşor mai coborâte în regiunile estice şi nord-estice.
Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare în regiunile din sud-estul ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.
 
Săptămâna 04.03.2019 – 11.03.2019
 
Mediile valorilor termice vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice acestei săptămâni în jumătatea estică a ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Regimul pluviometric va fi uşor deficitar în extremitatea de vest şi de nord-vest a teritoriului, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Herr Hoher
11.02.2019, 07:43:10

Sase! Vine global warmingu'.

-1 (3 voturi)
ionescu. ionescu
12.02.2019, 07:35:40

Daaaa si va veni o iarna de o sa ne iasa "dintile" din gura de atata tremurat si va veni si Scufita Rosie care-l va prinde pe lup si-l va hali cu fulgi cu tot ....si cate si mai cate.

iLiana
11.02.2019, 08:05:50

Drăgut articol. Eu știam că o prognoză apropiată de realitate se face pe 3 zile, nu pe o lună. Să vedem dacă știu bine.

+2 (2 voturi)
Fahrenheit 451
11.02.2019, 09:22:02

,,… vremea rea va face prăpăd”! PRĂPẮD, prăpăduri, s. n. 1. Dezlănțuire de forțe, provocată de ființe sau de elementele naturii, care provoacă mari distrugeri de bunuri sau de vieți omenești. Mo! Din nou, adică iar și încă odată, o prognoză de tip halucinoză! … Zăpada va fi până la gât și le va intra în gât celor care au halucinații meteorologice, iar unora le va ploua direct în gât, datorită indicelui ridicat de fecunditate pe cap de vită furajată (oamenii de știință au ajuns la concluzia că vitele generează încălzire globală, ca și alte dobitoace). S-a uitat să se scrie, că vor fi geruri de – 59, 35 grade Celsius, după care, brusc, temperaturile vor crește la 47, 22 grade Celsius, că munții vor fi luați de ape, dealurile vor deveni văi, Vasluiul va dispărea de pe hartă, aidoma Sodomei și Gomorei, datorită numărului mare de violatori de capre forestiere etcf.

+3 (3 voturi)
Maximus Livius
12.02.2019, 05:45:29

Cat pe ce sa investesc intr-o firma de AC. Pe baza la vrajeala cu global warming. Dar acu stiu unde sa investesc.

Vezi toate comentariile (6)