Prognoza meteo: Când loveşte în România valul de aer siberian. Cât de frig se face, unde sunt aşteptate ninsori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un val de aer siberian aduce în România frig cumplit şi primele ninsori. De săptămâna viitoare, avertizează meteorologii, temperaturile vor scădea până la pragul îngheţului, chiar şi în timpul zilei. Pe creste va fi viscol, iar în sudul ţării sunt aşteptaţi. Iarna autentică va lovi toată ţara.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), vom asista la un proces de răcire a vremii care se va resimţi în toate regiunile până la sfârşitul acestei săptămâni. Joi, când aerul rece siberian ajunge în România, se face face foarte frig. Masa de aer va aduce, mai întâi în estul ţării, temperaturi la pragul îngheţului, chiar în timpul zilei, mult sub cele normale pentru această perioadă.

"Precipitaţiile se vor transforma treptat în lapoviţă şi apoi ninsoare în zonele mai înalte, spre sfârşitul săptămânii va predomina ninsoarea în zonele montane", a precizat Alina ŞerbanALINA SERBAN, meteorolog ANM, într-o intervenţie la RTV.

Meteorologii de la ANM au emis prognoza meteo pe două săptămâni, valabilă pentru intervalul 12- 26 noiembrie 2018. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. 

Prognoza meteo petnru fiecare regiune

Patru grade în Banat

Vremea se va răci treptat, astfel că media temperaturilor maxime va scădea spre 8 grade la debutul celei de-a doua săptămâni. După data de 19 noiembrie, vremea va deveni rece, cu valori termice diurne în jur de 4 grade. Temperaturile minime se vor situa peste mediile multianuale în primele 4 zile ale intervalului, când media acestora va fi de 4...7 grade. După 16 noiembrie, nopţile vor fi tot mai reci, media minimelor urmând să coboare la început spre 0 grade, apoi, la finalul perioadei celor două săptămâni, la valori în jur de -3 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii mai extinse şi posibil local însemnate cantitativ va creşte în intervalul 18-21 noiembrie, iar ulterior, doar izolat vor fi ploi slabe sau burniţă.

Minime sub zero grade în Crişana

Vremea se va răci treptat, astfel că media temperaturilor maxime va scădea spre 7 grade la debutul celei de-a doua săptămâni. După data de 19 noiembrie, vremea va deveni rece, cu valori termice diurne în jur de 4 grade. Temperaturile minime se vor situa peste valorile normale în primele 4 zile ale intervalului, când media acestora va fi de 4...7 grade. După 16 noiembrie, nopţile vor fi din ce în ce mai reci, media minimelor urmând să coboare sub 0 grade, ajungând la finalul perioadei celor două săptămâni la valori în jur de -3 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii mai extinse şi posibil local însemnate cantitativ va creşte după data de 18 noiembrie, iar până atunci doar izolat vor fi ploi slabe sau burniţă.

Precipitaţii în Transilvania

Temperatura aerului va avea valori maxime în scădere până la o medie de 3 grade în data de 19 noiembrie. Apoi va fi relativ staţionară, în jurul valorii de 2 grade. Media valorilor termice nocturne va fi uşor pozitivă în primele 4 nopţi, dar ulterior va scădea până la – 4 grade în data de 20 noiembrie, iar după această dată va avea mici variaţii în jurul a -5 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi în creştere în a doua săptămână, mai ales în intervalul 18-21 noiembrie.

Minus 4 grade în Maramureş

Vremea se va răci treptat, astfel că la finalul primei săptămâni media regională se va situa sub normalul perioadei şi nu va mai depăşi 6 grade. În a doua parte a intervalului sunt prognozate maxime, în medie, de 2...3 grade, care vor caracteriza o vreme rece. Pentru minimele termice, tendinţa generală va fi de scădere, de la o medie a acestora de 2...5 grade, până spre valori negative în jur de -4 grade, începând din 21 noiembrie. Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii mai extinse şi însemnate cantitativ va fi mai ridicată în intervalul 18-19 noiembrie, iar în rest acestea vor fi doar slabe şi trecătoare.

Temperaturi sub normalul perioadei în Moldova

În prima zi, media valorilor termice diurne se va situa în jurul valorii de 11 grade, însă ulterior vremea se va răci, astfel că la finalul primei săptămâni media regională se va situa sub normalul perioadei şi nu va mai depăşi 5 grade. În a doua parte a intervalului sunt prognozate maxime, în medie, de 1...2 grade, ce vor caracteriza o vreme rece. În ceea ce priveşte minimele termice, tendinţa generală va fi de scădere, de la o medie a acestora de 2...4 grade, până spre valori negative în jur de -3 grade, începând din 21 noiembrie. Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii mai extinse şi însemnate cantitativ va fi mai ridicată în intervalul 18-22 noiembrie, iar în rest, acestea vor fi doar slabe şi trecătoare.

Minus un grad pe litoral

În prima zi a intervalului de prognoză, media valorilor termice diurne se va situa în jurul a 13 grade, însă spre finalul săptămânii nu va mai depăşi 7...8 grade. Pentru a doua parte a intervalului sunt prognozate maxime, în medie, de 4...5 grade, ce vor caracteriza o vreme rece. În ceea ce priveşte minimele termice, tendinţa generală va fi de scădere, de la o medie a acestora de 4...6 grade, până spre valori uşor negative, în jur de -1 grad la sfârşitul intervalului. Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii mai extinse şi însemnate cantitativ va fi mai ridicată în intervalul 18-21 noiembrie, iar în rest, doar trecător vor fi ploi slabe sau burniţă.

Foare rece în Muntenia

Intervalul va debuta cu vreme caldă, dar încă de marţi 13 noiembrie se va răci, astfel că până spre 18 noiembrie mediile zilnice ale temperaturii maxime se vor situa între 9 şi 11 grade. După această dată scăderea de temperatură estimată va aduce regimul termic diurn sub normalul perioadei, respectiv o medie a meximelor de 4...5 grade. Minimele termice se vor situa peste mediile multianuale în primele 4 zile ale intervalului, când vor fi de 4...6 grade. Ulterior, până spre 20 noiembrie se vor înregistra minime în jur de 0 grade, iar după această dată nopţile vor fi tot mai reci, media minimelor urmând să coboare spre -4 grade. Perioada cea mai probabilă în care vor fi precipitaţii pe arii extinse va fi între 18 şi 22 noiembrie. În restul zilelor, doar pe arii restrânse se vor semnala ploi slabe sau burniţă.

Precipitaţii însemnate la munte

După o uşoară încălzire în ziua de miercuri 14 noiembrie, când în medie se vor înregistra maxime de 14...15 grade, tendinţa până la finalul celor două săptămâni va fi de răcire. Astfel, după 19 noiembrie, vremea va deveni rece, cu valori termice diurne în jur de 4 grade. Temperaturile minime se vor situa peste mediile multianuale în primele 4 zile ale intervalului, când media acestora va fi de 4...6 grade. Din 16 noiembrie nopţile vor fi tot mai reci, media minimelor urmând să ajungă la finalul perioadei la valori în jur de -3 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ va creşte după 18 noiembrie. În restul perioadei, doar izolat şi trecător vor fi ploi slabe sau burniţă.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite