Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Prognoza meteo: Când loveşte şi cât ţine vremea rea în România. Cât scad temperaturile, unde se anunţă ploi

0
16 Sep 2020 07:21:39
Autor: Ionela Stănilă
Vreme rea în toată ţara FOTO Adevărul
Vreme rea în toată ţara FOTO Adevărul

După un început de toamnă blândă, cu temperaturi de vară, vremea o ia razna. La sfârşitul săptămânii, un val de aer rece aduce răcoare şi precipitaţii. Maximele termice nu vor depăşi 20-22 de grade Celsius, cu valori mai scăzute în vestul ţării.

Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a publicat prognoza pentru următoarele două săptămâni pentru fiecare regiune, până pe 27 septembrie. În următoarea perioadă, toamna îşi intră în drepturi. Începând cu data de 18 septembrie, vremea se schimbă radical.
 

Prognoza meteo pentru fiecare regiune:

 
Temperaturi scăzute şi ploi în Banat
 
Vremea va fi călduroasă şi în general frumoasă până în data de 17 septembrie, cu temperaturi maxime ce se vor situa, în medie, în jurul a 30 de grade. În zilele de 18, 19 şi 20 septembrie va urma o răcire semnificativă şi o schimbare în aspectul vremii, astfel că maximele termice, mediate regional, vor fi de 20...22 de grade. Până în 25 septembrie se va încălzi uşor, cu maxime ce vor urca, în medie, la 26 de grade, însă în ultimele două zile de prognoză vor coborî spre 22 de grade. Minimele se vor menţine constante până la sfârşitul primei săptămâni, cu medii de 14...16 grade, vor scădea în weekend la valori mediate în jurul a 10 grade, apoi vor intra pe o tendinţă de creştere, asfel că în a doua săptămână se vor situa, în medie, între 10 şi 12 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în zilele de 17 şi 18 septembrie şi din nou în intervalul 22–27 septembrie.
 
Maxime de 20 de grade în Crişana
 
În primele zile de prognoză vremea va fi călduroasă la amiază, cu maxime termice ce se vor situa, în medie, în jurul a 30 de grade, însă, în intervalul 16–20 septembrie se va răci semnificativ, astfel încât media maximelor va fi de 20 de grade. Din 20 şi până în 25 septembrie regimul termic va marca o creştere treptată, la valori medii de 26 de grade, apoi va intra din nou într-un proces de scădere, spre medii de 22 de grade. Temperaturile minime se vor situa, în medie, în jurul a 14 grade până pe 17 septembrie, apoi vor scădea la medii de 8 grade în 19, 20 şi 21 septembrie, iar până la finalul intervalului, mediile regionale vor fi cuprinse între 10 şi 12 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în 17 şi 18 septembrie, precum şi în intervalul 23–27 septembrie.
 
Frig în Transilvania
 
În primele zile de prognoză vremea va fi în general frumoasă, cu valori termice ce se vor situa peste normele climatologice specifice acestei perioade, mediate regional în jurul a 28 de grade. În 18, 19 şi 20 septembrie se va răci accentuat, asfel că media maximelor va fi de 18 grade, apoi se va încălzi uşor până în data de 25 septembrie când vor urca la valori de 24 de grade. Finalul de interval va aduce o răcorire uşoară, la medii diurne de 22 de grade. Regimul termic nocturn va fi constant până în 18 septembrie, la medii de 12 grade, apoi va scădea la 6 grade în intervalul 19 – 21 septembrie, iar ulterior se va situa, în medie, între 8 şi 10 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în primele două zile ale intervalului de prognoză.
 
Variaţii termice în Maramureş
 
Intervalul de prognoză va debuta cu vreme frum
oasă şi caldă, asfel încât temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul a 29 de grade. Din 18 septembrie şi până în 21 septembrie vremea va deveni rece, cu medii ale maximelor de 18...20 de grade, apoi se va încălzi treptat, spre valori de 24 de grade. În ultimele zile se va răci din nou, astfel că media maximelor va ajunge la 21 de grade. Temperaturile minime se vor menţine în jurul mediei de 14 grade până în data de 19 septembrie, când vor scădea semnificativ la medii de 6 grade, regim ce nu va varia decât din 22 septembrie când vor creşte treptat, până la valori mediate în jurul a 10 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în data de 17 septembrie şi din nou în 26 şi 27 septembrie.
 
Minime de 14 grade în Moldova
 
În primele zile de prognoză vremea va fi în general frumoasă şi se va încălzi treptat, astfel încât va deveni călduroasă la amiază în cea mai mare parte a regiunii, cu maxime mediate regional, între 28 şi 30 de grade. În 18, 19 şi 20 septembrie se va răci brusc, iar media maximelor va coborî până la 18 grade, dar după acest interval, va urma un proces de încălzire treptată, spre maxime, în medie, de 22...24 de grade. Valorile minime se vor situa, mediat, în jurul a 14 grade până pe 18 septembrie. În 19, 20, 21 şi 22 septembrie regimul termic nocturn, în medie regională, va fi de 8...9 grade, iar până la finalul prognozei se estimează că va ajunge la 10...11 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în 17 şi 18 septembrie, iar în restul intervalului şansele de ploaie vor fi scăzute.
 
Vreme rea pe litoral
 
Până pe 17 septembrie vremea va fi în general frumoasă şi caldă pentru această perioadă, cu maxime mediate în jurul a 28 de grade. După aceea se va răci semnificativ, cu cele mai reci zile în 19 şi 20 septembrie când media maximelor va fi de 20 de grade, dar din 21 septembrie şi până la finalul intervalului se va mai încălzi uşor, iar regimul termic diurn, mediat regional, va fi de 22...24 de grade. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative în primele 5 nopţi când se vor situa, în medie, în jurul a 17 grade. Până în 20 septembrie se va resimţi o răcire majoră, la medii termice de 11 grade şi apoi vor creşte treptat spre 14...15 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi destul de redusă pe tot parcursul intervalului de prognoză, doar în 18 septembrie vor fi posibile ploi slabe pe arii restrânse.
 
Nopţi reci în Muntenia
 
Intervalul de prognoză va începe cu vreme frumoasă şi caldă, chiar călduroasă la amiază, în special la câmpie. Până în data de 17 septembrie mediile maximelor se vor situa în jurul a 30 de grade. După acestă dată şi până în 21 septembrie valorile termice vor marca o scădere, astfel că media acestora va ajunge la 20 de grade. Perioada următoare va fi caracterizată de o revenire sub aspect termic, ce va determina maxime, mediate regional, de 24...26 de grade. Regimul termic nocturn va avea un treseu asemănător, astfel că până pe 18 septembrie mediile minimelor se vor situa în jurul a 15 grade, apoi vor suferi o scădere spre 8 grade în 20 septembrie şi vor creşte uşor până la finalul prognozei spre valori, estimate mediat, de 12 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi destul de redusă pe tot parcursul intervalului de prognoză, cu excepţia zilei de 18 septembrie când acestea se pot semnala cu caracter local.
 
Fără ploi în Oltenia
 
Vremea va fi călduroasă la amiază în cea mai mare parte a regiunii, cu maxime ce se vor situa, mediat regional, în jurul a 30 de grade, până în 17 septembrie. Ulterior acestei date, pe intervalul 18 – 21 septembrie, se va răci semnificativ, astfel că temperaturile se vor situa în jurul normelor şi uşor sub acestea, cu medii de 20...22 de grade. Din 22 septembrie vremea se va ameliora uşor sub aspect termic, astfel încât mediile maximelor vor fi între 23 şi 25 de grade. Regimul termic nocturn nu va avea variaţii semnificative până pe 18 septembrie când media regională se va situa în jur de 16 grade, însă va scădea accentuat şi se va situa între 8 şi 10 grade în 19, 20, 21 şi 22 septembrie. Până spre sfârşitul prognozei se estimează o creştere treptată a valorilor minime, la medii de 12 grade.
Ploile vor lipsi pe aproape tot parcursul intervalului, doar în data de 18 septembrie vor creşte şansele de apariţie a acestora.
 
Vreme rea şi la munte
 
În primele zile de prognoză vremea va fi în general frumoasă şi mai caldă decât normalul perioadei, cu media maximelor în jurul a 20 de grade. Din 18 septembrie şi până în 21 septembrie se va răci, chiar semnificativ, astfel că maximele mediate vor fi de 10...12 grade. Pe intervalul 22-26 septembrie se va încălzi uşor, cu medii ale maximelor de 14...16 grade, iar la final se preconizează din nou o scădere a valorilor termice spre 14 grade. Temperaturile minime vor fi în medie de 10 grade până pe 17 septembrie, apoi vor scădea brusc la 2 grade mediat regional în 19 şi 20 septembrie şi ulterior vor creşte din nou pînă la medii în jurul a 8 grade.
Ploile se vor semnala în 17 şi 18 septembrie, iar în restul intervalului probabilitatea apariţiei acestora va fi destul de redusă.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Administrator de hotel, acuzat că scuipă în mâncarea clienţilor şi că găzduieşte prostituate. Scandalul a ajuns în instanţă
 
Trei provocări despart România de stabilizarea numărului de infectări 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii