Prognoza meteo: Cât ne mai chinuie căldura tropicală. Unde va fi cel mai rău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valul de căldură se extinde în următoarele zile FOTO Shutterstock
Valul de căldură se extinde în următoarele zile FOTO Shutterstock

Căldura tropicală se extinde în următoarele zile. Meteorologii anunţă maxime de 38 de grade la umbră şi spun că acesta este cel mai persistent val de caniculă înregistrat vreodată în România.

 „Zona de sud şi sud-est a Europei a fost marcată de acest val de căldură persistent, de lungă durată şi într-adevăr şi noi înregistrăm în ţara noastră cel mai lung val de căldură ca număr de zile consecutive. Vorbim de 15 zile consecutive în care temperaturile în România – în partea de vest, în partea de sud-sud-est a ţării – au depăşit 35 de grade Celsius, iar în cele mai călduroase zile din iulie, de la sfârşitul lunii, 28-29-30-31 iulie, ne-am apropiat de valori de 40 de grade”, a declarat la Digi24, directorul Administraţiei Naţionale de meteorologie(ANM), Elena Mateescu.

În plus, primele două zile din august au fost cele mai călduroase, atât din punctul de vedere al valorilor de temperatură – 41 de grade Celsius, inclusiv în Capitală au fost 40 de grade Celsius -, dar şi ca număr al staţiilor meteorologice, cinci staţii meteorologice din zona de sud, în care am atins şi depăşit 40 de grade Celsius, a explicat meteorologul.

Luni, 16 august, valul de căldură şi disconfortul termic se vor extinde şi intensifica în majoritatea zonelor, în special în Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana şi sud-vestul Transilvaniei unde va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 şi 38 de grade, iar cele minime între 15 şi 25 de grade, mai scăzute în depresiunile intramontane. Cerul va fi variabil la senin, cu unele înnorări, pe alocuri ploi de scurtă durată şi descărcări electrice la munte, iar în orele după-amiezii posibil şi în extremitatea de vest-nord-vest. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în zona montană înaltă, mai ales în a doua parte a intervalului şi izolat în regiunile vestice.

La Bucureşti, luni, vremea caniculară şi disconfortul termic accentuat vor persista; temperatura maximă se va situa în jurul a 36 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Minima termică va fi de 20…21 de grade, mai scăzută în zona periurbană.

Prognoza meteo lunară

ANM a anunţat cum va fi vremea în a doua jumătate din luna august şi începutul lui septembrie. Potrivit ANM,  în această săptămână valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, în special în sud-vest. Spre sfârşitul lunii august, temperaturile scad în toată ţara.

Săptămâna 16.08.2021 – 23.08.2021

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, în cea mai mare parte a ţării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-vestice.

Regimul pluviometric va fi locel excedentar în jumătatea nordică a ţării, mai ales la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, cu posibilitatea unui deficit local în

extremitatea de sud-vest.

Săptămâna 23.08.2021 – 30.08.2021

Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, în cea mia mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile nordice.

Cantităţile de precipitaţii se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, în toate regiunile.

Săptămâna 30.08.2021 – 06.09.2021

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării.

Săptămâna 06.09.2021 – 13.09.2021

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.

Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi apropiate de cele noramale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

Vă mai reocmandăm şi:

Psiholog despre blocajul vaccinării în România: „Analfabetismul funcţional şi ştiinţific îşi arată roadele“

Premierul merge pe teren minat din cauza trecutului său: Iohannis, salvarea lui Cîţu?

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite