Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Prognoza meteo: Ploi devastatoare lovesc România. Unde va fi prăpăd şi ce fenomene se anunţă în luna octombrie

5
22 Sep 2019 07:45:02
Autor: Ionela Stănilă
Val de ploi abundente în urmtparea perioadă FOTO 123 RF
Val de ploi abundente în urmtparea perioadă FOTO 123 RF

Scăpăm de valul de aer polar, dar se întorc ploile. Vremea se îndreaptă de duminică, iar temperaturile vor creşte până la 28 de grade în sud-estul ţării. De marţi, precipitaţiile pun stăpânire pe toată ţara. La fel se anunţă şi în luna octombrie.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), duminică, valorile termice vor fi în creştere uşoară în toate regiunile, astfel încât se vor situa în jurul celor caracteristice datei, uşor mai scăzute dimineaţa. Cerul va fi mai mult senin ziua, iar noaptea se va înnora treptat în regiunile vestice şi nord-vestice, unde va creşte probabilitatea ca izolat să plouă slab. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 şi 26 de grade, iar cele minime în general între 0 şi 14 grade. Izolat, în cursul nopţii, vor fi condiţii de ceaţă, iar în depresiunile din estul Transilvaniei de brumă.
 
Luni, valorile termice vor continua să crească uşor. Cerul va fi variabil cu înnorări temporare şi ploi, local în vest şi pe arii restrânse în restul teritoriului. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 28 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse în general între 6 şi 14 grade.
 
De marţi valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale specifice datei. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în majoritatea zonelor. Ploile îşi vor face apariţia de săptămâna viitoare de marţi. În special în zona de nord. Săptămâna viitoare temperaturile vor oscila, episoadele de vreme mai caldă vor fi urmate de episoade de vreme mai rece.  Marţi va fi ziua cea mai caldă a săptămânii, spun meteorologii.
 

PROGNOZĂ METEO LUNARĂ: Luna octombrie vine cu precipitaţii abundente

 
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993-2016.
 

Săptămâna 23.09.2019 – 30.09.2019

 
Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în regiunile sudice, sud-vestice şi centrale, iar în rest temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval. Regimul pluviometric va fi excedentar în vestul şi nord-vestul ţării şi local în sud-est, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această săptămână.
 

Săptămâna 30.09.2019 – 07.10.2019

 
Temperatura aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, posibil uşor mai ridicate în regiunile sudice şi sud-estice. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi excedentare în cea mai mare parte a teritoriului, dar mai ales în regiunile nordice şi la munte.
 

Săptămâna 07.10.2019 – 14.10.2019

 
Temperatura aerului va avea valori apropiate de cele specifice acestei săptămâni, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cele normal pentru această perioadă, în toate regiunile.
 

Săptămâna 14.10.2019 – 21.10.2019

 
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, în toate regiunile.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

foarte atent
22.09.2019, 11:47:31

" ploi devastatoare" , "lovesc", ?! apocalipsa, nene !!

+1 (1 vot)
Stefan din Nord
22.09.2019, 12:35:22

Ar fi cea mai buna veste pentru tara aceste ploi devastatoare Dar ma tem ca vor fi insuficiente ,cateva picaturi acolo ca o roua mai mare

+1 (1 vot)
Silviu Apostol
22.09.2019, 17:36:41

Comentariu considerat abuziv.

Bibi Loi
22.09.2019, 18:23:10

Comentariu considerat abuziv.

Radu 07
23.09.2019, 08:49:48

Ce ”prăpăd” Ionela??? CE ”devastator”? NU ți-e rușine să folosești asemenea cuvinte?? Trăim în vreo țară cu furtuni tropicale sau polare? Măi oameni buni, sunteți jurnaliști nu babe isterice! Înțeleg că sunteți obsedate de clickuri (de acolo iese banu) și nu de corectitudine și seriozitate, dar nu mai creați angoase și stress inutil oamenilor. Da, vine toamna cu ploi și frig..Ok..Se întâmpla asta de mii de ani.