Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Prognoza meteo: România, lovită de un val de aer rece. Unde vine toamna şi în ce zone vor face ploile prăpăd

8
12 Sep 2019 07:44:37
Autor: Ionela Stănilă
Vreme rece şi ploioasă FOTO Shutterstock
Vreme rece şi ploioasă FOTO Shutterstock

Vara care s-a prelungit şi în septembrie e pe sfârşite. Doar în această săptămână ne vom mai bucura de maxime de 28 de grade, pentru că de la jumătatea lunii vine frigul. Un val de aer rece ajunge în ţara noatră săptămâna viitoare. Vremea intră într-un proces de răcire, dar apropiat de normalul perioadei, potrivit prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) valabilă până pe 22 septembrie 2019.

ANM a publicat estimarea evolutiei vremii în intervalul 9 - 22 septembrie. În prima săptămână, vremea va fi caldă, cu maxime de până la 29 de grade. La jumătatea lunii septembrie vremea se răceşte şi sunt aşteptate ploi.
 
Muntenia, lovită de ploi
 
În prima săptămână, vreme va fi caldă, astfel încât, cu mici variaţii, media maximelor se va menţine în jurul valorii de 29 de grade până în data de 14 septembrie. În 15 şi 16 septembrie va fi o răcire, astfel că media maximelor va scădea, apoi va creşte uşor şitreptat până la sfârşitul celei de a doua săptămâni, când se va ajunge la o medie de 25...26 de grade. Media minimelor termice se va menţine în jurul a 14 grade până pe 15 septembrie.
În 16 şi 17 septembrie se va produce o scădere, spre 9 grade, ulterior urmând o creştere uşoară şi treptată, până la finalul intervalului, spre 11 grade. Probabilitatea pentru apariţia ploilor, izolat însemnate cantitativ va fi mai ridicată în intervalul 16-17 septembrie.
 
Se răceşte şi în Oltenia
 
În prima săptămână, vreme va fi caldă, astfel încât, cu mici variaţii, media maximelor se va menţine în jurul valorii de 28 de grade până în data de 14 septembrie. În 15 şi 16 septembrie va fi o răcire, astfel că media maximelor va scădea, apoi va creşte uşor şi treptat până la sfârşitul celei de a doua săptămâni, când se va ajunge la o medie de 25...26 de grade. Media minimelor termice se va menţine în jurul a 15 grade până pe 15 septembrie. În 16 şi 17 septembrie se va produce o scădere, spre 9 grade, ulterior urmând o creştere uşoară şi treptată, până la finalul intervalului, spre 11 grade. Probabilitatea pentru apariţia ploilor, în general slabe va fi mai ridicată în intervalul 15- 17 septembrie.
 
27 de grade în Moldova
 
În prima săptămână, vreme va fi caldă, astfel încât, cu mici variaţii, media maximelor se va menţine în jurul valorii de 27 de grade până în data de 14 septembrie. În 15 şi 16 septembrie va fi o răcire, astfel că media maximelor va scădea, apoi va creşte uşor şi treptat până la sfârşitul celei de a doua săptămâni, când se va ajunge la o medie regională de 22 de grade. Media minimelor termice se va menţine în jurul a 13 grade până pe 15 septembrie. În 16 şi 17 septembrie se va produce o scădere, spre 8 grade, ulterior urmând o creştere uşoară şi treptată, până la finalul celei de-a doua săptămâni, spre 10 grade. Probabilitatea pentru apariţia ploilor, în general slabe va fi mai ridicată în intervalul 14- 18 septembrie.
 
23 de grade pe litoral
 
Vremea va fi caldă în primele şase zile, cu o medie a temperaturilor maxime de 27 de grade, după care în intervalul 15-17 septembrie se va răcori, astfel că media va scădea spre 19 grade. Ulterior, până pe 22 septembrie, valorile termice diurne vor creşte uşor şi treptat, în medie, spre 23 de grade. Media minimelor termice se va situa în prima săptămână în jurul valorii de 17 grade, iar apoi va fi cuprinsă, în general, între 12 şi 14 grade, exceptând nopţile de 17 şi 18 septembrie, când ea va fi mai scăzută, în jurul a 10...11 grade.Probabilitatea pentru apariţia ploilor, în general slabe va fi mai ridicată în intervalul 14-17 septembrie.
 
Minime de 14 grade în Banat
 
În prima săptămână, vreme va fi caldă, astfel încât, cu mici variaţii, media maximelor se va menţine în jurul valorii de 28 de grade până în data de 14 septembrie. În 15 şi 16 septembrie va fi o răcire, astfel că media maximelor va scădea, apoi va creşte uşor şi treptat până la sfârşitul celei de a doua săptămâni, când se va ajunge la o medie de 24...25 de grade. Media minimelor termice va scădea în prima zi de la 17 grade până în jurul a 14 grade, valoare ce se va menţine până pe 14 septembrie. Apoi se va produce o nouă scădere, în 16 şi 17 septembrie spre 8 grade, ulterior urmând o creştere uşoară şi treptată până la finalul intervalului de prognoză, spre 11 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor, izolat însemnate cantitativ va fi ridicată în intervalul 14-17 septembrie.
 
Precipitaţii în Crişana
 
Vreme va fi caldă în prima săptămână, astfel că temperaturile maxime vor creşte uşor, urmând ca până în 14 septembrie să oscileze în jurul a 27 de grade. În 15 şi 16 septembrie va fi o răcire, astfel că media maximelor va fi în scădere, apoi va creşte uşor şi treptat până la sfârşitul celei de a doua săptămâni de prognoză, când se va ajunge la o medie în jur de 24 de grade. Media minimelor termice va scădea în primele două zile de la 16 grade până în jurul a 13 grade, valoare ce se va menţine până spre sfârşitul săptămânii. Se va produce o nouă scădere, în 15 şi 16 septembrie, spre 7 grade, ulterior această medie urmând să crească treptat, până la finalul intervalului, spre 10 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor, izolat însemnate cantitativ va fi mai ridicată în intervalele 12-13 şi 14-17 septembrie.
 
Nopţi foarte reci în Transilvania
 
În prima săptămână, vreme va fi caldă, astfel încât, cu mici variaţii, media maximelor se va menţine în jurul valorii de 27 de grade până în data de 14 septembrie. În 15 şi 16 septembrie va fi o răcire, astfel că media maximelor va scădea, apoi va creşte uşor şi treptat până la sfârşitul celei de a doua săptămâni, când se va ajunge la o medie în jurul a 22 de grade. Media minimelor termice se va menţine în jurul a 11 grade până pe 15 septembrie. În 16 şi 17 septembrie se va produce o scădere, spre 5 grade, ulterior urmând o creştere uşoară şi treptată, până la finalul intervalului, spre 7 grade. Probabilitatea pentru apariţia ploilor, în general slabe va fi mai ridicată în intervalul 14 - 17 septembrie.
 
Ploi puternice în Maramureş
 
Prima săptămână va fi caracterizată de un regim termic mai cald decât în mod obişnuit în această perioadă, media maximelor oscilând uşor în jurul a 27 de grade. În cea de a doua săptămână, după o răcire în intervalul 15-17 septembrie se vor înregistra temperaturi maxime, în medie la nivelul regiunii, de 22...23 de grade, valori apropiate de cele normale. Media minimelor termice se va situa între 12 şi 14 grade până pe 15 septembrie. Apoi, după o scădere, spre 6 grade în 16 şi 17 septembrie, această medie va oscila uşor în jurul a 8 grade până la finalul intervalului celor două săptămâni.
Probabilitatea de apariţie a ploilor, izolat însemnate cantitativ va fi ridicată în intervalul 14-17 septembrie.
 
Un grad la munte
 
Regimul termic va marca o scădere în intervalul 15-17 septembrie, dar până atunci media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 17 grade. În intervalul 18-22 septembrie se estimează o creştere treptata a acestei medii spre 14 grade. Temperaturile minime vor ajunge de la valori, în medie, de 8 grade în prima săptămână, până la 1...2 grade în intervalul 16-18 septembrie, urmând ca pînă pe 22 septembrie această medie să crească spre 5 grade. Probabilitatea pentru apariţia ploilor, local însemnate cantitativ va fi mai ridicată în intervalul 14-18 septembrie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Caius Iulius Caesar
12.09.2019, 07:53:39

Sunteti incorigibila, doamna Ionela Stanila: ati luat-o de la capat cu titlurile inselatoare si catastrofice. Regret ca am crezut ca exista putina deontologie profesionala in aceasta tagma. Nu, nu va fi niciun "prapad" in Maramures, vor fi doar ploile firesti ale perioadei si specifice zonei.

+3 (3 voturi)
Constantine Constantine
12.09.2019, 09:36:28

Mai Ionela , tu cind spui "Muntenia va fi lovita de ploi" te-ai uitat cum se regasesc centri barici pe hartile meteo (sper ca faci acest lucru)? Muntenia e mare , de la munte si pina la Dunare.Iti spun eu: nu va ploua in tot arealul.Cit despre temperatura, da va fi o scadere insa pe saptamina viitoare in sudul atrii temperaturile vor urca din nou pina la 31 grade C.De multe ori spui numai prostii fara sa verifici hartile si miscarea maselor de aer.In plus bagi titluri de iti vine sa te tavalesti pe jos de ris.Mai bine incearca sa-ti iei in serios, sa te informezi mai bine pentru ca nu folosind titluri de scandal vei avea cititori ci doar dind informatii reale.

+3 (3 voturi)
Sorin Ionascu
12.09.2019, 12:53:46

Pai "prapad" e - si inca de mult timp - in capul ei de jurnaliz/da spiriz/da habarnista, "scolita" pe la tabloide si cu diploma scoasa pe hartie poroasa vanduta la sul. Te apuca greatza cand citesti ce scrie, dar se pare ca in redactie au o mare rezistenta la fenomen, ori sunt multumiti ca pe jurnaliz/de ca ea nu e apuca greatza cand "lucreaza" prin(tre) birouri.

0 (2 voturi)
un motan intransigent
12.09.2019, 10:26:41

Dupa ce privim FOTO Shutterstock ne putem imagina ca, potrivit culorilor umbrelei, pisoiul/pisica din poza are o oarece orientare progresist/marxist/libertina? A ajuns si la matze damblaua?

+1 (3 voturi)
virgil popescu
12.09.2019, 10:39:39

Captati si voi atentia ,nu cu titluri demne de Baba Vanga.Un pic de seriozitate se impune, mai ales ca pretindeti un jurnal cu staif....

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările