Prognoza meteo: Uraganele din Oceanul Atlantic aduc toamna în România. Cât de frig se face, unde lovesc ploile torenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea se schimbă radical în următoarele zile, iar un val de precipitaţii dinspre Oceanul Atlantic va lovi România. Meteorologii spun că toamna îşi va face simţită prezenţa, iar temperaturile vor scădea brusc şi cu 10 grade.

De la temperaturi de peste 30 de grade, trecem în cealată extremă: de duminică, 23 septembrie, nu se vor înregistrat mai mult de 18 grade în nodrul ţării, au anunţat Ştirile PRO TV.

Este neobişnuit de cald afară pentru mijlocul lunii septembrie, însă nu este pentru prima dată când românii cauta răcoarea fântânilor sau a parcurilor în această perioadă. În urmă cu 72 de ani, conform ANM, în această perioadă, în sudul ţării la Strehaia se înregistrau 43 de grade Celsius. Toamna călduroasă şi prelungită este explicată de meteorologi. Cele 3 uragane active din oceanul Atlantic au împins aerul fierbinte dde deasupra Africii către latitudine nordice. În mod normal acum ar trebuie să fie în vest ar trebui 23 de grade, dar termometrele arată 30.

"Se va încheia repede, din 22 septembrie circulaţia aerului să fie nordică şi se va răci semnificativ pe vestul ţării.”,  a explicat la  Ştirile PRO TV meteorologul Mihăiţă Pustiu. "Ne putem aştepta ca de la o zi la alta să fie diferenţe de 10 grade. De exemplu, sâmbătă în România ne aşteptăm la 28, 30 de grade, iar duminică nu mai mult de 18 grade pe nord.”

Sfârşit de vară în septembrie: caracterizarea lunii

Conform ANM, prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind, cel puţin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, chiar şi faţă de august, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european. Valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mult mai răcoroase. Din datele înregistrate în perioada 1961–2017 la staţiile meteorologice din reţeaua ANM se constată că temperatura medie multianuală ale lunii septembrie depăşeşte 18 grade doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat în Deltă.

În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, dar şi în estul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 şi 18 grade. Valori mai moderate, între 12 si 16 grade, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1.500 m) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 8 şi 12 grade. În zonele montane mai înalte (peste 1.500 m) aceste valori coboară până la 4 si 8 grade, iar la Vf. Omu chiar sub 3 grade. De-a lungul timpului au existat şi ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă. La 26 staţii meteorologice temperatura maximă absolută a lunii fiind cuprinsă în intervalul 39,0 – 42,2 grade..

Prognoza pentru următoarele săptămâni

Săptămâna 18 – 24 septembrie 2018

Temperatura aerului va avea valori în general mai ridicate decât normalul climatologic al săptămânii în cea mai mare parte a ţării, cu abateri mai mari în regiunile vestice şi nordice. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în toate regiunile ţării.

Săptămâna 24 septembrie – 1 octombrie 2018

Valorile termice medii ale perioadei este posibil să se situeze în apropierea normelor climatologice în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii vor continua să fie deficitare în cea mai mare parte a ţării.

Mediile valorilor termice se vor situa în apropierea normei climatologice a săptămânii în jumătatea estică a teritoriului, iar în rest vor fi, posibil, uşor peste aceste medii.

Săptămâna 1 – 8 octombrie 2018

Mediile valorilor termice se vor situa în apropierea normei climatologice a săptămânii în jumătatea estică a teritoriului, iar în rest vor fi, posibil, uşor peste aceste medii. Regimul pluviometric se va încadra în limitele normale ale perioadei în jumătatea nordică a teritoriului şi va fi, posibil, uşor excedentar în sud.

Săptămâna 8 – 15 octombrie 2018

Mediile valorilor termice se vor situa în apropierea normei climatologice a săptămânii, posibil izolat mai ridicate în nordvestul şi centrul ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi, posibil, deficitare în est, nord-vest şi local centrul ţării, iar în rest vor putea fi excedentare.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite