Prognoza meteo: vine o iarnă de coşmar. Când loveşte gerul năprasnic, unde ninge abundent şi ce se anunţă în ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a făcut publică prognoza pentru următoarele trei luni. Dacă în noiembrie va fi vreme caldă, cu ploi abundente, în decembrie vom avea parte de lapoviţe şi ninsori, iar în ianuarie vor lovi gerul cumplit şi viscolul.

Precipitaţiile se anunţă excedentare, raportat la media multianuală a fiecărei luni, arată prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul noiembrie 2017 - ianuarie 2018, publicată de ANM.

În luna noiembrie, temperaturile medii vor avea valori peste normalul climatologic în sud, sud-est şi local în vest şi vor fi apropiate de normal în celelalte regiuni ale României, în condiţiile în care media multianuală a lunii este de 3,8 grade Celsius. Specialiştii estimează valori medii de temperatură de până la 8 grade Celsius în Dobrogea, de până la 7 grade în Muntenia, Oltenia, Crişana, respectiv de până la 5 grade în Moldova. Cantităţile totale lunare de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, exceptând areale restrânse din vest şi sud, unde vor fi apropiate de mediile multianuale, de 41,5 litri/mp.

Trei grade în Dobrogea

În decembrie, temperatura medie lunară a aerului va avea, în general, valori apropiate de media multianuală, adică -0,8 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 — 2010. Cel mai frig va fi în Moldova şi Transilvania, de până la minus 5 grade Celsius, în timp ce în Dobrogea se estimează temperaturi de până la 3 grade, iar în Banat de 2 grade Celsius.

Precipitaţiile totale lunare vor fi local excedentare în regiunile centrale, estice şi sud-estice şi apropiate de mediile climatologice (44,8 l/mp) în restul teritoriului.

Precipitaţii abundente în  centrul ţării

Conform estimărilor meteorologilor, luna ianuarie vine cu o temperatură medie lunară care va avea valori sub media climatologică (-2,1 grade Celsius), local, în nordul şi centrul ţării şi apropiate de normal în celelalte regiuni. Cel mai frig va fi în Transilvania (până la—7 grade), dar şi în Moldova (-6 grade). Mai cald va fi în Dobrogea (2 grade), Banat şi Crişana (până la plus 1 grad Celsius). În Muntenia temperaturile medii vor fi între—2 şi 0 grade.

Precipitaţiile totale lunare vor avea, în ianuarie, o tendinţă spre excedent în regiunile centrale şi local în cele vestice, iar în restul ţării vor putea fi apropiate de mediile multianuale (33,6 l/mp).

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo: vară la începutul toamnei. Cât de cald se face, de când scad temperaturile şi unde lovesc ploile

Prognoza meteo: când şi unde se întoarce canicula. Ce temperaturi se anunţă, în ce regiuni mai plouă

Prognoza meteo: vreme de coşmar. În ce regiune va ploua în fiecare zi, cât de cald se face după 21 martie, unde va fi frig

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite