Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Prognoza meteo: Când vine toamna adevărată. Cât de frig se anunţă, ce ne aşteaptă în luna octombrie

0
30 Sep 2020 07:15:17
Autor: Ionela Stănilă
Vreme rece şi ploioasă FOTO Shutterstock
Vreme rece şi ploioasă FOTO Shutterstock

Toamna adevărată îşi intră în drepturi. Se răceşte în toată ţară în următoarele două săptămâni, iar ploile vor pune stăpânire pe majoritatea regiunilor. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), temperaturile minime vor scădea până la 9 grade Celsius.

Prognoza meteo pentru fiecare regiune până pe 11 octombrie:
 
Minime de 5 grade în Banat
 
Valorile termice maxime, în scădere la începutul intervalului, se vor situa uşor sub normele perioadei, iar pană în data de 1 octombrie, media acestora va fi în jurul a 19 grade. Până la sfârşitul primei săptămâni, valorile maxime vor fi în creştere până la o medie de 27...28 de grade, vremea devenind caldă pentru începutul lunii octombrie. În cea de-a doua săptămână, media maximelor va fi în scădere treptată, spre 20...21 de grade. Temperaturile minime vor avea uşoare variaţii până în data de 2 octombrie, cu o medie de 11...12 grade, iar până în data de 5 octombrie, acestea vor fi în creştere până la o medie de 15...16 grade. În cea de-a doua săptămână şi temperaturile minime vor fi în scădere treptată, până la o medie în jurul a 9 grade.
Va ploua, posibil însemnat cantitativ până pe 1 octombrie, iar după data de 5 octombrie, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi din nou în creştere.
 
Maxime de 28 de grade în Crişana
 
Maximele termice, în scădere în primele zile ale intervalului, se vor situa uşor sub normele perioadei, iar pană în data de 1 octombrie, media acestora va fi de 17...18 grade. Până în data de 4 octombrie, valorile maxime vor fi în creştere spre o medie în jurul a 28 de grade, vremea devenind caldă pentru începutul lunii octombrie. În cea de-a doua săptămână, media maximelor va fi în scădere treptată, spre 19...20 de grade. Temperaturile minime vor avea uşoare variaţii până în data de 2 octombrie, media acestora fiind de 10...11 grade, iar până în data de 5 octombrie, acestea vor fi în creştere până la o medie în jurul a 14 grade. În cea de-a doua săptămână, temperaturile minime vor fi în scădere spre o medie în jurul a 9 grade.
Va ploua posibil însemnat cantitativ până pe 1 octombrie, iar între 5 şi 10 octombrie va creşte din nou probabilitatea de apariţie a ploilor.
 
Frig în Transilvania
 
Până la începutul lunii octombrie, valorile termice maxime vor fi în scădere spre o medie de 16 grade şi se vor situa uşor sub normele perioadei. La sfârşitul primei săptămâni, temperaturile maxime vor fi în creştere până la o medie de 25...26 de grade, vremea devenind caldă pentru începutul lunii octombrie. În cea de-a doua săptămână, media maximelor va fi în scădere treptată, spre 18 grade. Temperaturile minime vor avea tendinţa de scădere până în data de 3 octombrie, de la o medie de 11 grade, spre 9 grade. Apoi, până în data de 6 octombrie, acestea vor fi în creştere până la o medie de 12 grade. În cea de-a doua săptămână, minimele termice vor fi în scădere treptată de la o zi la alta, spre o medie de 7...8 grade.
Va ploua posibil însemnat cantitativ până pe 1 octombrie. În perioada 6-10 octombrie va creşte din nou probabilitatea de apariţie a ploilor.
 
Maxime de 17 grade în Maramureş
 
Răcirea vremii din primele zile ale intervalului se va resimţi mai ales la valorile diurne. Acestea se vor apropia de normele perioadei, cu o medie de 17 grade în jurul datei de 1 octombrie. Până la începutul celei de-a doua săptămâni, valorile maxime vor fi în creştere, spre o medie de 26 de grade, vremea devenind caldă pentru această perioadă. În cea de-a doua săptămână, media maximelor va fi în scădere treptată, spre 18 de grade. Temperaturile minime vor avea uşoare variaţii până în data de 3 octombrie, cu o medie de 10...11 grade, iar până în data de 6 octombrie, acestea vor fi în creştere spre o medie de 13 grade. În cea de-a doua săptămână şi temperaturile minime vor fi în scădere treptată, până la o medie în jurul a 8 grade.
Va ploua în zilele de  30 septembrie şi 1 octombrie, iar cantităţile de apă vor putea fi mai însemnate. În perioada 5-10 octombrie va creşte din nou probabilitatea de apariţie a ploilor.
 
Vreme caldă în Moldova
 
Valorile termice maxime vor fi în scădere până la începutul lunii octombrie, de la medii de 24 de grade, la 18...19 grade, urmând a se situa uşor sub normele perioadei. Până la sfârşitul primei săptămâni, valorile maxime vor fi în creştere până la o medie de 23...24 de grade, vremea devenind caldă pentru începutul lunii octombrie. În cea de-a doua săptămână, media maximelor va fi în scădere treptată, spre 18...19 de grade. Temperaturile minime vor avea tendinţa de scădere până în data de 3 octombrie, de la o medie de 13...14 grade, la 11 grade. Apoi, până la începutul celei de-a doua săptămâni, acestea vor fi în creştere spre o medie de 14 grade. În cea de-a doua săptămână, temperaturile minime vor fi în scădere treptată, până la o medie în jurul a 9 grade.
În Moldova va ploua până pe 1 octombrie, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi din nou în creştere între 6 şi 9 octombrie.
 
Nopţi reci pe litoral
 
Valorile termice maxime vor fi în scădere uşoară până la sfârşitul lunii septembrie, de la medii de 25 de grade, la 21 de grade, urmând a se situa în jurul normelor perioadei. Până la sfârşitul primei săptămâni, valorile maxime vor fi în creştere spre o medie de 24 de grade, vremea devenind mai caldă decât în mod obişnuit pentru începutul lunii octombrie. În cea de-a doua săptămână, media maximelor va fi în scădere uşoară, spre 20...21 de grade. Temperaturile minime vor avea tendinţa de scădere până în data de 2 octombrie, de la o medie de 17...18 grade, la 14 grade. Apoi, până la începutul celei de-a doua săptămâni, acestea vor fi în creştere spre o medie de 16...17 grade. În cea de-a doua săptămână, temperaturile minime vor fi în scădere treptată, până la o medie de 12...13 grade.
Până pe 1 octombrie va ploua, posibil izolat mai însemnat cantitativ. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi în creştere după data de 7 octombrie.
 
Răcire accdentuată şi în Muntenia
 
Maximele termice, în scădere în primele zile ale intervalului de la medii de 25...26 de grade, la 21 de grade, vor ajunge să se situeze uşor sub normele perioadei. Până în data de 5 octombrie, valorile maxime vor fi în creştere spre o medie în jurul a 27 de grade, vremea devenind caldă pentru începutul lunii octombrie. În cea de-a doua săptămână, media maximelor va fi în scădere treptată, spre 21...22 de grade. Temperaturile minime vor avea uşoare variaţii până în data de 3 octombrie, media acestora fiind de 11...12 grade, iar până în data de 6 octombrie, acestea vor fi în creştere până la o medie în jurul a 14 grade. În cea de-a doua săptămână, temperaturile minime vor fi în scădere spre o medie în jurul a 10 grade.
Va ploua până pe 1 octombrie, pe arii restrânse posibil însemnat cantitativ, iar între 6 şi 10 octombrie va creşte din nou probabilitatea de apariţie a ploilor.
 
27 de grade în Oltenia
 
Temperaturile maxime, în scădere în primele zile ale intervalului de la medii de 24 de grade, la 20...21 de grade, vor ajunge să se situeze uşor sub normele perioadei. Până la începutul celei de-a doua săptămâni, valorile maxime vor fi în creştere spre o medie în jurul a 27 de grade, vremea devenind mai caldă decât în mod obişnuit pentru începutul lunii octombrie. În cea de-a doua săptămână, media maximelor va fi în scădere treptată, spre 20...21 de grade. Temperaturile minime vor avea uşoare variaţii până în data de 2 octombrie, media acestora fiind în jurul a 11 grade, iar până în data de 6 octombrie, acestea vor fi în creştere până la o medie de 14...15 grade. În cea de-a doua săptămână, temperaturile minime vor fi în scădere spre o medie de 10 grade.
Vor fi ploi până pe 1 octombrie, iar între 6 şi 10 octombrie va creşte din nou probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor.
 
Veme rece la munte
 
Răcirea vremii din primele zile ale intervalului se va resimţi mai ales la valorile diurne. Acestea vor fi în scădere de la medii de 14 grade, spre medii în jurul a 9 grade. Până la începutul celei de-a doua săptămâni, valorile maxime vor fi în creştere, spre o medie de 18 grade, vremea devenind caldă pentru această perioadă. În cea de-a doua săptămână, media maximelor va fi în scădere treptată, spre 10...11 grade. Temperaturile minime vor scădea uşor până în data de 2 octombrie, de la o medie de 7 grade, la 4...5 grade, iar până în data de 5 octombrie, acestea vor fi în creştere din nou spre o medie de 10 grade. În cea de-a doua săptămână şi temperaturile minime vor fi în scădere treptată, spre medii în jurul a 4 grade.
Până pe  2 octombrie vor fi precipitaţii, posibil şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare la altitudini mari. Cantităţile de apă vor putea fi mai însemnate. După data de 6 octombrie va creşte din nou probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Clotilde Armand anunţă că a câştigat Primăria Sectorului 1, la o diferenţă de peste o mie de voturi: „Am ieşit învingători, matematica a învins”
 
Medic cu leafă lunară de 36.000 de lei, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. Diana Bulgaru conduce Institutul de Medicină Legală Iaşi

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările