Prognoza meteo: cât de frig se face în următoarele zile, în ce regiuni plouă şi unde lovesc ninsorile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfârşitul toamnei vine cu vreme rece şi ploioasă. După câteva zile cu temperaturi de aproape 20 de grade, maximele scad simţitor. Frigul şi precipitaţiile se instalează în toate regiunile ţării, în următoarea perioadă.


Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) au anunţat că de la jumătatea lui noiembrie, vremea se schimbă radical, iar precipitaţiile nu lipsesc, urmând ca în nordul ţării şi în est să plouă chiar mai mult decât de obicei. E posibil ca la final de noiembrie să apară şi primii fulgi de zăpadă, semn că iarna începe în nord şi la munte - lapoviţe şi ninsori. Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa în limite apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând centrul şi local nordul şi estul ţării, unde vor fi posibile cantităţi medii peste norme.

Zăpadă la munte

În weekend, vremea se va răci semnificativ în vestul, centrul şi nordul ţării, unde cerul va fi noros, temporar va ploua, iar cantităţile de apă vor fi însemnate, local, peste 25...30 l/mp. În Munţii Apuseni şi grupele nordice ale Carpaţilor Orientali, dar şi la înălţimi de peste 1800 m în celelalte masive, treptat vor predomina ninsorile. Noaptea precipitaţii mixte sunt posibile şi în zonele de deal din vestul şi nordul teritoriului.

În sud şi în sud-est, temperaturile se menţin mai ridicate decât cele normale, înnorările vor fi temporare şi va ploua pe arii restranse. Vântul va avea intensificări locale, iar în zona montană înaltă va sufla tare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 7 grade în Maramureş şi nordul Moldovei şi 20 de grade în sudul Munteniei şi al Dobrogei.

Vremea rece continuă

Frigul ajunge luni şi în regiunile sud-estice astfel că, la scara întregii ţări, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru ultima decadă a lunii noiembrie, adica maxime între 3 şi cel mult 12 grade. Cerul va fi temporar noros, însă doar pe arii restrânse vor mai fi precipitaţii slabe, sub formă de ploaie în sud şi est, mixte în nord, nord-est şi centru şi ninsori la munte. Vântul va sufla mai tare în zona montană înaltă.

În decembrie,  mai cald în Dobrogea şi Banat

Decembrie, prima luna de iarnă, vine cu temperaturi medii peste valorile celor normale şi tot în jumătatea de sud a ţării: O-3 grade în Dobrogea, O-2 grade în Banat, minus 1- 1 grad în Muntenia şi minus 5-O grade în Moldova. Şi precipitaţiile vor depăşi limita normală doar în centrul ţării.
Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de acurateţe de aproximativ 60%.

Din informaţiile deţinute de meteorologi, temperaturile scăzute, prielnice pentru apariţia ninsorilor, se vor înregistra după 2 decembrie. “Din informaţiile pe care ANM le deţine în acest moment, precipitaţiile pot să apară după 2 decembrie. Prin urmare, până în 2 decembrie poate să ningă în zona de munte şi slab la munte şi deal, dar nu sunt îndeplinite condiţiile pentru instalarea iernii", a spus Ion Sandu, directorul ANM.
 

Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo pe 3 luni. Când vine prima zăpadă, cât de cald va fi în decembrie şi unde plouă cel mai mult

Alertă meteo. Ciclonul care traversează România aduce vreme de coşmar: vijelii, ploi şi grindină

Valul de frig loveşte România. În ce regiuni se răceşte şi vin ploi, unde continuă vara târzie

Prognoza meteo. Toamnă cu val de caniculă fără precedent. Când şi unde se răcoreşte şi se anunţă ploi

Maxime istorice pentru luna septembrie. Cât de cald se anunţă, unde va fi răcoare şi când se domoleşte canicula de toamnă

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite