Proiect de aproximativ 500.000 de euro pentru readucerea oamenilor din era digitală în săli de expoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii vor fi atraşi către sălile de expoziţie FOTO MDJ
Oamenii vor fi atraşi către sălile de expoziţie FOTO MDJ

România şi Bulgaria lucrează la un nou proiect, finanţat cu aproximativ 500.000 de euro de Uniunea Europeană, care încearcă să-i readucă pe oameni înapoi din era digitală în săli de expozitie. Astfel, se urmăreşte crearea unui produs turistic cultural, urmărindu-se o promovare a zonei Dunării.

Tot cu fonduri europene, în primăvara acestui an a fost creată o Aplicaţie interactivă pentru promovarea patrimoniului. Turiştii sunt atraşi la Silistra şi Călăraşi cu un ghid turistic mobil de ultimă generaţie. 

Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, alături de alte instituţii de cultură din România şi Bulgaria  fac front comun la un nou proiect al UE - „Mediu live, interactiv şi virtual pentru muzeele din zona transfrontalieră a Dunării de Jos între România şi Bulgaria”. Proiectul este finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul programului Interreg V-A România-Bulgaria.  Partenerul principal al proiectului, care se ridică la 479.655,05 euro, din care 407.706,78 euro FEDR, este Universitatea din Ruse „Angel Kanchev”. Ceilalţi parteneri sunt Muzeul Dunării de Jos Călăraşi, Muzeul Regional de Istorie Ruse, Muzeul Regional de Istorie Silistra şi Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.

“Moştenirea naturală şi culturală a zonei transfrontaliere dintre România şi Bulgaria este una dintre cele mai importante din Europa. Multe site-uri situate de-a lungul Dunării sunt incluse în Natura 2000 şi în listele UNESCO ca locaţii ale patrimoniului mondial. Cele mai importante artefacte şi obiecte de pe toate site-urile arheologice sunt păstrate ca parte a colecţiilor zecilor de muzee de pe ambele maluri ale Dunării. 

Dezvoltarea tehnologiilor informaţionale şi de telecomunicaţii prezintă noi oportunităţi pentru popularizarea acestor muzee şi a colecţiilor lor şi va ajuta la readucerea înapoi a oamenilor din era digitală în săli de expozitie Este imposibil să crezi că un singur proiect poate oferi soluţii pentru toate problemele legate de conservarea şi popularizarea patrimoniului natural şi cultural. 

Cu acest proiect ne propunem să facem un pas important înainte în soluţionarea acestor probleme prin dezvoltarea de soluţii pilot complexe ale diferitelor sisteme ITC, care să ofere beneficiarilor cele mai moderne tehnologii de colaborare on-line şi de partajare de conţinut », a explicat Valentin Parnic, managerul Muzeului Dunării de Jos din Călăraşi. 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite