Proiectul privind sistemul inteligent de management al traficului, depus de autorităţi pentru a obţine finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sistem inteligent de management al traficului şi monitorizare video va fi adus pe malul Borcei, printr-o finanţare europeană în valoare de 3,8 milioane de euro.

Primăria a finalizat la sfârşitul anului  2018 încărcarea în MySMIS – aplicaţie online creată de Ministerul Fondurilor Europene (MFE) pentru beneficiarii de fonduri europene- a proiectului  privind  îmbunătăţirea transportului public de călători.

Prin acest proiect se va realiza un sistem inteligent de management al traficului care va face uz de echipamente moderne de comunicaţii pentru citirea şi transmiterea periodică la distantă a unor parametrii, şi care, spre deosebire de sistemele tradiţionale de semaforizare care constau în fixarea timpilor de verde pentru fiecare sens de mers în funcţie de măsurători de trafic (timpi de verde care răman constanţi pe o perioadă foarte lungă de timp), va lua în calcul valorile de trafic auto precum şi adaptarea în permanentă a timpilor de verde la aceste condiţii, au anunţat reprezentanţii Primăriei.  

"Actualul sistem de semaforizare, funcţional de altfel, este amplasat în cea mai mare parte pe stradă Bucureşti dar nu are o eficientă suficientă, datorită utilizării unor programe de semaforizare cu ciclu fix, neavând capacitatea de a culege date în timp real asupra volumelor de trafic existenţe şi de a adapta parametrii de semaforizare în consecintă. 

Conform datelor statistice analizate, ponderea accidentelor în care sunt implicaţi cetăteni este mare, ceea ce conduce la necesitatea introducerii unor măsuri suplimentare prin care să fie crescută siguranţă deplasării acestora. O soluţie o vor reprezintă trecerile de pietoni semaforizate, cu buton, care, prin integrarea într-un sistem adaptiv de management al traficului, vor avea un efect pozitiv şi asupra parametrilor generali de trafic de pe reţeaua rutieră a municipiului",  a precizat primarul oraşului, Daniel Ştefan Drăgulin.

Monitorizare video în intersecţii

În viziunea de dezvoltare a municipiului este inclusă şi transformarea vechiului sistem de dirijare al circulaţiei într-un nou sistem eficient, corespunzător unui oraş modern urmând a fi executate elemente de infrastructura care să conducă la realizarea şi integrarea unui sistem avansat de dirijare a circulaţiei.  

Intervenţiile propuse prin acest proiect constau în sisteme de monitorizare video, mai ales în intersecţii; sisteme de semnalizare şi semaforizare adaptivă şi sincronizată, ce pot asigură prioritizarea mijloacelor de transport în intersecţiile semnalizate/semaforizate; sisteme de localizare a vehiculelor de transport public urban şi de managementul flotei (prin GPS, AVL, etc.). de asemenea, sunt luate în consideraţie şi sisteme de informare în timp real a pasagerilor, amplasate în mijloacele de transport în comun şi/sau în staţiile de transport public; amplasarea de senzori de detectare a vehiculelor; realizarea unui centru de comandă pentru managementul traficului, cu componente specifice software şi hardware, prin lucrări de construcţii şi instalaţii şi dotare; lucrări punctuale de reabilitare/modernizare infrastructură rutieră din zonă intersecţiilor, necesare pentru a reconfigura fluxurile de trafic corespunzătoare noilor planuri de semaforizare/management de trafic. 

  

Proiectul este propus pentru finanţare din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional POR 2014 - 2020, Axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectivul Specific 4.1 – reducerea emisiilor de carbon in municipiile resedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. 

Valoarea totală investiţiei este de 18.307.980,24  lei inclusiv TVA (integral eligibilă) din care C+M este 3.148.414,76 de lei inclusiv TVA, aşa cum reiese din Devizului General întocmit în conformitate cu HGR nr. 907/2016. Contribuţia UAT Municipiul Călăraşi la finanţarea proiectului este de 2% din cheltuielile eligibile. 

Obiectivele specifice avute în vedere de proiect sunt:

1. Modernizarea şi extinderea sistemului de semaforizare pentru 22 intersecţii şi treceri de pietoni;

2. Implementarea unui sistem de management adaptiv al traficului rutier, care să includă cele 22 de locaţii (intersecţii semaforizate şi treceri de pietoni cu buton), având ca beneficii creşterea vitezei de deplasare a transportului public şi în subsidiar a traficului auto, creşterea atractivităţii transportului public; creşterea cotei modale de utilizarea a transportului public în defavoarea utilizării vehiculelor personale; eficientizarea transportului public prin reducerea timpilor de călătorie, a consumului de combustibil precum şi prin creşterea numărului de utilizatori; reducerea emisiilor GES

3. Creşterea siguranţei cetăţenilor în traficul rutier şi în spaţiul public, în general, prin dotarea intersecţiilor semaforizate, a trecerilor de pietoni cu buton, a unor staţii de transport public şi a altor zone identificate cu risc de infracţionalitate sau zone rutiere periculoase cu echipamente de supraveghere (camere video).

4. Creşterea siguranţei cetăţenilor şi alarmarea instituţiilor abilitate în cazul pătrunderii în municipiu a unor vehicule aflate pe lista celor urmărite, prin instalarea unui sistem modern de recunoaştere şi interpretare a numerelor de înmatriculare la intrările/ieşirile din oraş

5. Dezvoltarea unui sistem inovativ de detectie automata a incindentelor în trafic, a obiectelor suspecte / uitate în spaţiul public

6. Crearea unui Centru de comandă şi control unic, pentru coordonarea activităţilor de management trafic si supraveghere video care să răspundă cerinţelor viitoare de dezvoltare a Municipiului Călăraşi

7. Creşterea încrederii şi satisfacţiei călătorilor pentru transportul în comun şi implicit creşterea numărului de persoane care utilizează mijloacele de transport în comun, prin comunicarea în timp real a duratei de aşteptare în staţie.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite