Puiul de Bărăgan, vânzări mai slabe după scandalul cărnii infestate cu salmonella

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abatorul Euroavi
Abatorul Euroavi

Euroavi, celălalt mare producător de pui din judeţul Călăraşi în afară de Avicola, a avut de suferit şi el de pe urma scandalului cu salmonella. I-au scăzut vânzările şi implicit livrările cu 10%. De teama îmbolnăvirii, cumpărătorii au evitat produsele care proveneau din Călăraşi, astfel că Euroavi a fost primul afectat de scandalul puiului cu salmonella.


 “A fost normal să ne afecteze. Toţi producătorii de carne de pui au simţit o scădere a livrărilor. La noi a fost vorba de 10%. De săptămâna trecută au început să crească vânzările”, a declarat Ion Dochiţa, unul dintre administratorii societăţii. Pentru a-şi câştiga clienţi, firma cu capital sută la sută românesc a investit în tehnologie de ultimă oră existentă la nivel european, dar pune preţ, în principal, pe hrana puilor.

“Ţinem clienţii aproape prin calitatea cărnii (structura fibrei) şi a gustului care este unul aparte, specific puilor de Bărăgan, hrăniţi în mod natural cu cereale provenite din câmpiile însorite şi toride ale zonei. Probabil şi seceta deseori prea mare modifică ceva în structura cerealelor pe care le consumă puii”, a precizat Dochiţa. De profesie medic veterinar, acesta spune că preferă carnea ambalată în punga cu termen mai mic de valabilitate, fiindca este mult mai sănătoasă decât cea cu valabilitate mai mare. Pentru acest an, administratorii estimează o cifra de afaceri de 99.000.000 lei.

Pe masa străinilor

Puiul de Bărăgan ajunge nu numai pe masa românilor, ci şi peste graniţe. Marfa este livrată şi în Bulgaria, dar şi în Grecia şi Germania. Până să ajungă la acest nivel, firma făcut eforturi uriaşe ca să se menţină în top.
“Euroavi SRL a început cu greu această luptă din piaţa de carne de pasăre. Greu, pentru că este dificil să vinzi cu puţin peste preţul de cost şi să poţi să te menţii în această economie dezordonată şi plină de imprevizibil în care preţurile concurenţei oscileaza foarte mult în perioade scurte de timp. La aceasta se adaugă mărirea fara control a preţului la energie, gaze, ambalaje, a utilajelor necesare industriei alimentare, care s-au diversificat prin folosirea în ultimul timp a ambalarii cărnii în atmosferă controlată, pentru mărirea termenului de valabilitate”, este de părere Ion Dochiţa.

Investiţie de 8 milioane de euro

Afacerea de la Drajna, demarată în 13 mai 2009, cu o investiţie de 8 milioane de euro a început să dea roade. Productia a fost anul trecut de 14.893 tone în viu şi 11.365 tone carne abatorizată, cifra de afaceri fiind de 88.978.000 lei. În acest an, pe primele 10 luni, producţia a fost de 13.558 tone în viu şi 10.424 to carne abatorizată. Administratorii spun că estimează o cifra de afaceri de 99.000.000 lei.

“În prezent facem eforturi să ajungem cât mai sus în top şi să ne menţinem acolo, ceea ce este foarte greu, deoarece costurile de productie sunt mari şi concurenta este foarte mare pe acest sector de piaţă. Nu vorbim numai de producţia autohtonă – care a crescut în ultimul timp, ci si de carnea de pui provenita din import la un preţ foarte mic. Nu mai luăm în discuţie fenomenul evaziunii fiscale din acest domeniu”, spune Ion Dochiţa.

Ca să facă performanţă, oamenii muncesc neîntrerupt. “În cadrul unui abator de păsări munca este infernală, cel puţin din punct de vedere al programului de lucru care începe la ora 2.00 şi se termină deseori la ora 23.00, fără sâmbete şi duminici”, a precizat unul dintre patronii Euroavi.

Compania, capital sută la sută românesc

Compania în care îşi câştigă pâinea 170 de oameni a fost pusă pe picioare de o mână de oameni, producători-fermieri, crescători de păsări, toţi din judeţul Călăraşi, care s-au asociat pentru a-şi abatoriza produsele. Grupul este compus din: Avicola Dragos Voda – administrator Ion Dochiţa şi Dume Justin Gabriel, Avicola Ciocăneşti – administrator Burzo Ioan şi Burzo Lorin, IF Văduva – administrator Văduva Gheorghe, Alex Impex – administrator Văduva Gheorghe, Natura Avis – administrator Stan Mariana şi SC Euroavi (Ferma Bucu – închiriată) – administrator Ion Dochiţa.

“ Ştiam ce ne aşteaptă. Înainte de asociere, fiecare dintre  noi a fost specialist în cadrul fermelor din IAS-uri şi Asociaţii Intercooperatiste, apoi la 5-6 ani după Revoluţie am pornit propriile afaceri cu creşterea puilor şi livrarea la diferite abatoare din zona de sud a ţării. Prin urmare, experienţă în domeniu avem, ne mai trebuie pârghii economice pentru a produce o carne de calitate la preţuri cât mai mici pentru a fi accesibilă tuturor oamenilor care se luptă cu această criză”, a precizat Ion Dochiţa.


Vă recomndăm şi:

Bomba cu salmonela care a închis Avicola Călăraşi şi a lăsat pe drumuri 300 de oameni

UPDATE Lacăt pe uşă. Scandalul cărnii de pui infestate cu Salmonella desfiinţează Avicola Călăraşi

Avicola răspunde acuzaţiilor privind carnea infestată : „Nu au fost distruse loturi cu salmonela improprii consumului uman“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite